Laajojen Adwords-tilien käsittely voi joskus olla vaikeaa ja isojen massojen käsittely bulkkina saattaa tuottaa suuria haasteita. Itse käytän isompien kokonaisuuksien hahmottamiseen sekä massamuokkauksiin usein Adwordsin editoria.

Ville kertoikin jo aikaisemmin editorista, ja suosittelen lukemaan Villen tekstin huolella lävitse, jos editorin käyttö ei ole entuudestaan tuttua.

Seuraavassa kerron 7 käytännön esimerkkiä siitä, miten käyttää editoria tehokkaammin. Nämä vinkit vapauttavat sinut hitaalta yksittäisten asioiden muokkaamiselta sekä auttavat suurien kokonaisuuksien hahmottamisessa.

1. Tilastotietojen tuominen editoriin

Maailmalla osa erittäin kokeneista Adwords-mainostajista tekee kaikki tilitason muutokset editorin avulla. He tuovat tilastot editoriin Adwordsin käyttöliittymästä, mikä mahdollistaa varsinkin suurien tilien optimoinnin suoraan editorista käsin. Jos halutaan tehdä muutoksia vaikkapa mainoksiin, niin editorissa pystytään erottelemaan mainokset esim. klikkausprosentin mukaan.

Tilastotietojen tuominen editoriin onnistuu seuraavasti: Mene kohtaan ”Näytä tilastotiedot” ja paina ”Nouda tilastot”. Tämä avaa pop-upin, jossa pystyt valitsemaan, mitä tietoja haluat tuotavan näkyviin ja millä aikavälillä.

2. Laajat tekstimuokkaukset

Joskus on tarvetta muokata laajasti mainontaa, esimerkiksi kun sivustoon tulee uudistuksia ja/tai URL:t vaihtuvat. Tällöin helpoin tapa joukkomuokkauseen on suodattaa mainokset editorissa URL:ien mukaan ja tehdä muokkaukset ”Tarkennettu muutos”-työkalulla.

Työkalussa on kohta ”Korvaa”, jonka avulla voi etsiä mainoksista suoraan muokattavat tekstit ja merkit, jotka voi korvata saman tien uusilla. Parasta on se, että mainoksista ei tarvitse tehdä erikseen kopioita, vaan tämän työkalun avulla voit tehdä samalla myös kopiot.

Tällä tavalla voi tehdä mm. korjauksia mainosten teksteihin ja avainsanoihin. Käytännössä katsoen kaikki tekstit ja merkit ovat korvattavissa uusilla. Tämä on varsin hyödyllistä etenkin tilanteissa, kun on tapahtunut jokin pieni virhe, esim. kirjoitusvirhe, joka on monessa mainoksessa ja se halutaan korjata.

3. Liitä teksti

Seuraavana vuorossa on äskeisen serkku, joka löytyy samasta työkalusta, nimitäin ”Liitä teksti”. Tällä työkalulla on erittäin helppo lisätä kampanja-, mainosryhmä-, mainos- ja avainsanatasolle mitä tahansa tekstejä tai merkkejä. Esimerkiksi itse olen käyttänyt tätä silloin, kun pitää lisätä useaan mainokseen jokin tietty teksti tai merkki samanaikaisesti. Tällä työkalulla on mahdollista myös lisätä tekstiä tai merkkejä niin ennen kuin jälkeen tekstin.

4. Muuta kirjainkoon käyttöä

Tämä on erittäin kätevä toiminto niille, jotka käyttävät paljon copy-pastea, koska silloin isoja ja pieniä kirjaimia ei tarvitse muuttaa joka kohdassa. Tällä toiminnolla on mahdollisuus muuttaa kirjainkoot joko otsikon kirjankokoon, lauseiden kirjainkokoon tai pelkkiin pieniin kirjaimiin.

5. Monta mainosta kerralla

Tällä työkalulla on mahdollisuus tehdä monta mainosta monelle eri mainosryhmälle samalla kertaa. Tästä on paljon apua varsinkin tilanteissa, joissa pitää tehdä monta saman tyyppistä mainosta.

Työkalu toimii seuraavasti. Ensiksi valitaan kaikki mainosryhmät, joille mainokset halutaan tehdä. Sen jälkeen mennään hallinnointi-kohdasta mainoksiin ja laajennettuihin tekstimainoksiin. Seuraavaksi klikataan kohtaa ”Lisää laajennettu tekstimainos”, mikä avaa pop-up-ikkunan. Tässä tärkeintä on muistaa valita oikeat mainosryhmät, joihin mainokset tulevat – ne eivät valikoidu automaattisesti.

Mainoksien luomisen jälkeen mainoksiin tarvitaan vielä tekstit. Jos halutaan tehdä samanlaiset mainokset valittujen mainosryhmien sisälle, on kaikki mainokset valittava kerralla. Tällöin myös tekstejä voi lisätä kaikkiin mainoksiin kerralla. Tämä on hyödyllistä etenkin, kun käsittelyssä on iso määrä mainoksia.

6. Tunnisteiden teko

Tunnisteet ovat kätevä tapa merkitä tiettyjä kampanjoita, mainosryhmiä, mainoksia ja avainsanoja, jotka on helppo sitten suodattaa toisistaan. Ensimmäiseksi mene ”Jaettu kirjasto” -kohtaa ja klikkaa siellä ”Tunnisteet”. Tämän jälkeen klikkaa ”Lisää tunniste” -painiketta. Kun tunniste on valittuna, sen väriä voi muuttaa ja siihen voi kirjoittaa tekstiä. Teksti kannattaa valita huolella ja se kannattaa olla sellainen, minkä muistaa myös myöhemmin.

Tunnisteet helpottavat varsinkin laajojen kokonaisuuksien erottamista toisistaan.

7. Tilin vieminen CSV:nä

Jokainen tili on mahdollista viedä ulos tiedostona, joka joissakin tilanteissa saattaa osoittautua hyödylliseksi. Esimerkiksi jos editorissa tehdään muutoksia, mutta niitä ei haluta vielä siirtää AdWordsin käyttöliittymään, ja ollaan vaikkapa vaihtamassa tietokonetta tai tekijää, on silloin mahdollista lähettää tili CSV-tiedostomuodossa eteenpäin. Tällä tavoin voidaan editorissa keskeneräisiä asioita jatkaa muulla.

Työkalu toimii seuraavasti. Mene yläpalkissa olevaan ”Tili”-kohtaan. Valitse siellä ”Vie” ja paina sitten ”Vie koko tili”(vaihtoehtoisesti voit viedä vain valitut kampanjat tai mainosryhmät). Tämän jälkeen tallenna tiedosto CSV-muodossa.

Jos haluat ladata tiedoston koneellesi, varmista, että sinulla on kyseinen tili auki. Mene ”Tili”-kohtaan, klikkaa sieltä ”Tuo” ja valitse sitten ”Tiedostosta”. Tämän jälkeen valitset vielä kyseisen tiedoston ja painat ”Avaa”.

Tässä kohtaa pitää olla tarkkana, että ei tule tehtyä samanaikaiseksi useita ristiriitaisia muutoksia. En esimerkiksi suosittele tekemään muutoksia AdWordsin käyttöliittymässä samaan aikaan, kun muutoksia tehdään editorissa. Editorissa ja Adwordsissa tehtyjä muutoksia kannattaakin ajatella ikään kuin kyseessä olisi kaksi eri mainostiliä, jotka yhdistetään myöhemmin.

Yhteenveto

Adwords editor mahdollistaa suuret joukkomuokkaukset ja tietojen suodattamisen erittäin kätevästi. Useiden uusien mainosten tekeminen sekä vanhojen mainosten muokkaaminen onnistuvat erittäin helposti ja nopeasti.

Editorin hallitseminen vaatii hieman opettelua, varsinkin, jos on tottunut tekemään kaikki muokkaukset AdWordsin omassa käyttöliittymässä. Opettelu kuitenkin palkitsee varmasti tekijänsä.

Adwordsin editoriin perehtymistä suosittelen kaikille AdWordsin käyttäjille, sillä se avaa uuden maailman mainontaan ja nopeuttaa käyttöä erittäin paljon. Jos kaipaat apua Adwords-mainostilin hallinnoinnissa ja hakukonemainonnan suunnittelussa, ota rohkeasti yhteyttä niin autamme sinua.

 

Ota yhteyttä