Mainosten esitysaikatauluttaminen on varsin helppo, mutta ehdottaman tärkeä mainonnan kustannustehokkuuden osatekijä. Jos et vielä käytä aikataulutusta, niin mieti ainakin kahdesti olisiko siitä hyötyä mainonnassasi.

Räätälöi AdWords-hakumainonnan esitysaikataulu kustannustehokkaaksi

Mainonnan esitysaikataulun viilaaminen saattaa kuulostaa ensikuulemalla vähäpätöiseltä tai muuten turhanpäiväiseltä askareelta. Moni varmasti ajatteleekin, että teknisessä mielessä niin pieni asia on ohitettavissa sen suuremmitta huomiotta.

Todellisuudessa mainonnan esitysaikataulun räätälöimiseen kannattaa ehdottomasti satsata ainakin pieni hetki. Sama koskee varmastikin kaikkea digitaalista markkinointia, mutta tämä artikkeli on kirjoitettu AdWords-hakumainonnan näkökulmasta. Hakumainonnassa esitysaikataululla on erittäin suuri rooli, sillä huolellisesti säädetty aikataulu vaikuttaa suoraan mainonnan kustannustehokkuuteen.

Mistä esitysaikataulussa on oikein kyse?

AdWords on oletusasetuksilla varsin automatisoitu mainosjärjestelmä. Google antaa kuitenkin käyttäjän niin halutessa mainostajalle vapauden säätää lukemattomia mainostamiseen liittyviä asetuksia.

Yksi näistä käyttäjälle tarjottavista vapaaehtoisista säädöistä on mainonnan esitysaikataulu. Oletusarvoisesti Google näyttää mainontaa mainosten kirjoitushetkestä eteenpäin kaikkina viikonpäivinä ja kellonaikoina. On täysin sinun itsesi päätettävissä, kuinka haluat mainontaasi esitettävän.

Oletusvalinta esitysaikataulun suhteen on niin kutsuttu 24/7/365. Tällöin mainontasi pyörii kaikkina viikonpäivinä ja kaikkina kellonaikoina aina kun mainonnan budjetti riittää. Käytännössä mainonnan näkyvyys loppunee suuren volyymin tileissä asettamasi päiväbudjetin täyttymiseen. Perusasetuksilla Google pyrkii näyttämään mainontaa siten, että kulloisellakin volyymilla päiväbudjetti riittäisi karkeasti vuorokauden odotettuihin näyttömääriin, jolloin näyttökerrat ovat ajallisesti harvemmassa, mutta jolloin mainonnan näyttäminen ei loppuisi ennen vuorokauden vaihtumista.

Mikäli haluat pitää kaikki langat käsissäsi, voit asettaa mainosten näyttötiheyden nopeutetuksi. Tällöin mainontaa näytetään aina, kun mahdollista, kunnes päiväbudjetti täyttyy.

Mitä esitysaikataulun säätäminen sitten varsinaisesti tarkoittaa?

Mainoskampanjan esitysaikataulua voit säätää joko uuden kampanjan luomisen yhteydessä tai jälkikäteen. Näin ollen voit lisätä myös jo pitkään käytössä olleeseen kampanjaan haluamasi esitysaikataulun.

Käytännössä ominaisuus tarkoittaa sitä, että voit ajastaa mainoksen näkymään esimerkiksi ainoastaan tiettyinä viikonpäivinä ja kellonaikoina. Mainokset on tällä tavoin helppo säätää näkymään vain vaikkapa arkipäivinä toimistoaikaan tai niin, että keskiviikkoisin mainonta loppuu jo klo 14.30.

Ominaisuus mahdollistaa mainostesi aikatauluttamisen tilitasolla. Tämän ohella aikataulutus on mahdollista toteuttaa myös kampanjatasolla. Kampanjatasolla ominaisuuden käyttö on erityisen hyödyllistä mainonnan rakenteen ollessa sellainen, että mainostilin kampanjat muodostuvat selkeistä tuote- tai palvelukokonaisuuksista. Tällöin esimerkiksi tiettyä tuotekategoriaa voidaan mainostaa muuhun mainontaan nähden erilaisella esitysaikataululla.

Mitä hyötyä mainosten aikatauluttamisesta sitten oikein on?

Mainonnan esitysaikataulun räätälöimisen suurin hyöty on epäilemättä kustannustehokkuuden kasvattaminen. Samalla, kun mainontasi näkyvyyttä kavennetaan oletusarvoisesta 24/7/365-mallista, säästät budjettia aikataulun ulkopuolelle jäävistä epätodennäköisemmin konvertoituvista klikkauksista.

Ominaisuuden hyödyllisyys selittyy hyvin käytännön esimerkillä. Mikäli et harjoita liiketoimintaa enää kyseisenä päivänä, voi mainonnan esittäminen olla rahanhukkaa. Käytännössä tätä voisi kuvata siis vaikka näin:

Pekka omistaa lounasravintolan Kuopiossa. Ravintola tarjoilee lounasta kaikkina arkipäivinä klo 10.30-14.00. Tämän lisäksi ravintolasta saa kahvilatuotteita arkena toimistoaikaan, mutta muulloin liike on suljettu.

Räätälöi AdWords-hakumainonnan esitysaikataulu kustannustehokkaaksi

Pekan ei kannata mainostaa lounaspalvelujaan ravintolapuolen ollessa kiinni, arki-iltaisin ja viikonloppuisin. Tämä erityisesti siksi, että Pekan ravintolan asiakaskunnan on havaittu ja voidaan olettaa hakevan ruokapalveluita ajatuksella, että ruokaa on saatava heti. Mikäli Pekka ei siis voi, luonnollisesti koska ravintola on suljettu, tarjota potentiaalisille maksaville asiakkaille ruokaa, ei Pekan kannata mainostaa lounasaikojen ulkopuolella.

Yksinkertaisuudessaan tämä voidaan ratkaista sillä, että Pekka asettaa mainonnalleen rajoitetun ja liiketoimintaansa räätälöidyn esitysaikataulun. Käytännössä tämä voisi tarkoittaa vaikka sitä, että mainontaa näytetään ainoastaan maanantaista perjantaihin klo 9.30-14.00, jolloin mainoksien näyttäminen lounasajan ulkopuolella saadaan tarkoituksellisesti minimoitua.

Ominaisuuden käyttöönottaminen ei vaadi itsessään kovin paljoa työtä, mutta sen myötä saatu säästö ja näin ollen mainonnan kustannustehokkuuden kasvu on merkittävä. Ominaisuuden kohdalla voisi siis puhua varsin aliarvostetusta ominaisuudesta.

Mainonnan esitysaikataulun käyttöönottaminen

Esitysaikataulun räätälöiminen on selkeintä toteuttaa tilin asetuksista. Aikatauluttamisen voit toki toteuttaa myös kampanjatason asetusten kautta, mutta kampanjakohtaisten asetusten säätäminen ja hahmottaminen on usein selkeämpää tilitasolta.

Klikkaa tilin asetuksista mainosten esitysaikataulu -välilehti ja sieltä + mainosten esitysaikataulu. Näin avautuvasta näkymästä säädät esitysaikataulut päivä- ja tuntikohtaisesti. Huomioi, että mikäli otat ominaisuuden käyttöön, näytetään mainontaa ainoastaan säädettyinä päivinä. Mikäli ajoitat mainonnan esimerkiksi maanantaille ja tiistaille haluamillesi kellonajoille, ei mainontasi näy muina viikonpäivinä lainkaan.

Esitysaikataulu-asetusten tallentamisen jälkeen kampanjatason asetuksista löytyy selkeä kuvaaja, joka näyttää mainonnan esitystunnit suhteessa viikon kaikkiin tunteihin

Esitysaikataulu-asetusten tallentamisen jälkeen kampanjatason asetuksista löytyy selkeä kuvaaja, joka näyttää mainonnan esitystunnit suhteessa viikon kaikkiin tunteihin. Mainontaa näytetään tummennettujen tuntien aikana, kun asetukset estävät mainonnan näkymisen muina aikoina. Tässä tapauksessa kuvaaja näyttää aiemmassa esimerkissä mainitun Pekan lounasravintolan mainosten esitysaikataulun helposti luettavassa muodossa.

Sama ominaisuus mahdollistaa myös hintatarjouksen prosentuaaliset muutokset halutulle ajankohdalle. Tämän näppärän ominaisuuden myötä esitysaikataulun lisäämisen yhteydessä voit siis määrittää tilin tai kampanjoiden sisältämien avainsanojen hintatarjousten korotuksen esimerkiksi 25 prosentilla haluamallesi päivälle tai kellonajalle.

Lopuksi

Jos et käytä mainonnan esityksen aikatauluttamista vielä tilisi mainoksissa, pohdi ominaisuuden potentiaalia kustannustehokkuuden kasvun kautta. Mieti myös, voisitko säätää osan kampanjoistasi näkymään vain esimerkiksi palvelu- tai aukioloaikoina.

Jos aikatauluttamisessa tai mainostamisessa yleisemmällä tasolla askarruttaa jokin, ota rohkeasti yhteyttä ja kysy lisää.