• Google Ads

Adsin mainoslaajennukset – mitä ne ovat ja mitä niillä tekee?

Mainoslaajennusten avulla voit saada jopa kolminkertaistettua mainosten kokonaismerkkimäärän.

SDM logo

Digimarkkinointi

AdWords-hakumainoksen uusimman version perusrunko on otsikko, verkkosivun osoite, kuvausteksti. Tekstimuotoisen mainoksen merkkimäärä (lukuun ottamatta verkkosivun osoitetta) on rajattu yhteensä 110 merkkiin, mikä jakautuu otsikon 30 merkkiin ja kuvaustekstin 80 merkkiin.

Tiesitkö, että mainoslaajennusten avulla voit saada jopa kolminkertaistettua mainosten kokonaismerkkimäärän? Jos et tiennyt tätä, pysähdy hetkeksi ja lue, miksi mainoslaajennusten käyttö on erittäin suotavaa.

Mainoslaajennukset pähkinänkuoressa

Eri mainoslaajennustyyppejä on laskutavasta riippuen yli kymmenen, joten tässä blogikirjoituksessa käsitellään allekirjoittaneen näkökulmasta merkityksellisimpiä laajennuksia.

Kirjaimellisesti ja sananmukaisesti mainoslaajennokset sisällyttävät tekstimuotoiseen mainokseen enemmän mainonnan kannalta oleellista tietoa. Tämä laajennettu sisältö voi olla esimerkiksi arvio ravintolasta, yrityksen puhelinnumero tai linkkejä verkkokaupan eri tuotegenreihin.

Mainoslaajennukset ovat usein aliarvostettuja. Ne nimittäin parantavat mainoksesi näkyvyyttä ja nostavat tutkitusti mainosten klikkausprosenttia. Laajennusten käyttö on näin ollen poikkeuksetta perusteltua.

Ja mikä parasta, mainoslaajennusten käyttö ei tuo minkäänlaisia lisäkuluja mainoskuluihisi!

Tärkeimmät hakumainonnan mainoslaajennukset

Kuten totesin, on laajennuksia useita erilaisia monenlaisiin tarpeisiin. Osa laajennuksista toimii toistaiseksi vain tietyissä maissa, osa maailmanlaajuisesti – osa taas toimii vain tietyillä laitteilla, osa kaikilla nettiselaimellisilla käyttöjärjestelmillä.

Osa mainoslaajennuksista on automaattisia, eikä niitä näin ollen tarvitse määrittää itse. Tällaisia ovat esimerkiksi aikaisemmat käynnit -laajennus, joka näyttää mainoksesi yhteydessä, milloin käyttäjä on viimeksi käynyt kyseisellä sivustolla. Automaattiset laajennukset ovat poissuljettavissa, mutta koska ne sisältyvät tileihin valmiiksi, en tarkastele niitä sen tarkemmin tässä kirjoituksessa.

Manuaalisista mainoslaajennuksista tärkeimmät ovat huomioteksti-, sivustolinkki-, puhelu- ja sijaintilaajennukset.

Manuaalisista mainoslaajennuksista tärkeimmät ovat huomioteksti-, sivustolinkki-, puhelu- ja sijaintilaajennukset. Mainostajana sinun kannattaa ottaa ainakin näistä laajennuksista käyttöön kaikki mahdollisimman suuren näkyvyyden takaamiseksi.

Huomiotekstilaajennukset

Huomiotekstit ovat 25 merkin mittaisia lisätietoiskuja mainostekstin tueksi. Laajennus auttaa sinua erottumaan kilpailijoistasi esimerkiksi kuvaamalla huomioteksteissä perusteita juuri kyseisen mainoksen klikkaamiseen. Laajennuksen voi ottaa käyttöön tili-, kampanja- ja mainosryhmätasolla, ja kussakin mainoksessa voidaan käyttää kerrallaan 2—4 huomiotekstiä.

Huomiotekstit ovat 25 merkin mittaisia lisätietoiskuja mainostekstin tueksi.

Huomiotekstilaajennuksen voit optimoida mobiililaitteille sopivaksi. Huomiotekstejä AdWords-käyttöliittymässä lisätessä voit myös säätää huomiotekstit olemaan käytössä vain tiettyinä päivinä tai kellonaikoina. Tästä voi olla hyötyä esimerkiksi tarjoustuotteiden vaihtelun optimoinnissa.

Kannattaa huomioida, että Google ei salli huomiotekstissä toisteisuutta suhteessa mainosten sisältöön. Huomiotekstit ovatkin parhaimmillaan juuri lisätiedon antamisessa käyttäjälle, tuovathan ne yhteensä jopa 100 merkkiä lisätilaa mainokseen.

Sivustolinkkilaajennukset

Sivustolinkit ovat kuin huomiotekstejä, mutta toimivat lisäksi linkkeinä eri puolille verkkosivustoasi. Sivustolinkkien varsinaisen linkkitekstin pituusrajoitus on niin ikään 25 merkkiä, mutta tämän lisäksi voit lisätä sivustolinkkiin 70-merkkisen kuvaustekstin.

Sivustolinkit ovat kuin huomiotekstejä, mutta toimivat lisäksi linkkeinä eri puolille verkkosivustoasi.

Voit optimoida myös sivustolinkit mobiililaitteille ja ajoittaa näkymään haluttuina päivinä tai kellonaikoina. Tämän lisäksi laajennus mahdollistaa erillisen linkkiosoitteeseen lisäämisen mobiilikäyttäjille. Tällä ominaisuudella voit ohjata esimerkiksi puhelimella mainoksen nähneen käyttäjän erilliselle mobiililaitteille tarkoitetulle laskeutumissivulle.

Ideaalitapauksessa sivustolinkit johdattavat käyttäjän suoraan tämän etsimän palvelun tai tuotteen laskeutumissivulle. Mainostajan näkökulmasta käyttäjä on parhaalle mahdolliselle laskeutumissivulle tullessaan mahdollisimman lähellä konversiota.

Sivustolinkkilaajennuksella voit saada siis helposti huomiotekstilaajennuksen verran lisämerkkejä käyttöösi mainoksesi yhteyteen. Sivustolinkkien käyttö suurentaa samalla mainoksesi kokoa silmiinpistävämmäksi.

Sivustolinkkien klikkauksista et maksa ylimääräistä, ainoastaan kyseisen mainoksen klikkauksesta aiheutuvan tavanomaisen klikkauskulun.

Puhelulaajennukset

Puhelulaajennus mahdollistaa puhelinnumerosi lisäämisen mainoksesi yhteyteen. Lisäksi puhelimella mainosta katseltaessa mainoksen yhteydessä näkyy ”Soita”-painike, jota painamalla käyttäjä voi soittaa matkapuhelimestaan ennalta määrittelemääsi numeroon. Tietokoneella mainosta katsellessa puhelinnumero näkyy tekstimuotoisena, mutta se ei ole klikattavissa.

Puhelulaajennus mahdollistaa mainostajan puhelinnumeron lisäämisen mainoksen yhteyteen.

Puhelulaajennuksen lisääminen on hyvin yksinkertaista. Sinun tarvitsee vain valita puhelinnumeron sijaintimaa pudotusvalikosta ja näppäillä kohdepuhelinnumero sille tarkoitettuun ruutuun. Laajennus myös mahdollistaa puhelinnumeron esittämisen kampanjakohtaisesti, jolloin esimerkiksi tiettyjen palvelujen yhteydessä voidaan näyttää muista mainoksista eroava osoite.

Myös puhelulaajennuksen näkyvyys on mahdollista ajoittaa ajankohdan mukaan. Tässä laajennuksessa ajoitusominaisuus on erityisen kätevä, sillä voit säätää puhelulaajennuksen näkymään esimerkiksi ainoastaan kivijalkaliikkeen tai asiakaspalvelunumeron aukioloaikoina. Tällä voit siis karsia turhia ”Soitto”-painikkeen painamisesta aiheutuneita kuluja silloin, kun puhelinpalvelusi ei ole auki.

Puhelulaajennuksen ”Soitto”-painikkeen klikkaaminen ja yritykseen soittaminen maksaa sinulle kyseisen mainoksen klikkaushinnan ja soittajalle normaalin kyseiseen numeroon soittamisesta aiheutuvan puhelumaksun.

Sijaintilaajennukset

Sijaintilaajennus mahdollistaa kivijalkamyymälän tai muunlaisen toimipisteesi osoitteen näyttämisen mainoksen yhteydessä. Laajennus osaa myös valita useasta saman ketjun kivijalkamyymälästä hakijaa lähimpänä olevan myymälän osoitteen ja näyttää tämän käyttäjälle.

Sijaintilaajennusta käyttääkseen yrityksesi tulee olla rekisteröitynyt ja syöttänyt tietonsa Google My Business -palveluun. Tiedot saat syötettyä ilmaiseksi, joten kannattaa ensi tilassa tarkastaa, ovatko ne ajan tasalla.

My Businekseen tietoja päivittäessä kannattaa samalla huomioida, että palvelu mahdollistaa myös yrityksesi aukioloaikojen syöttämisen. Aukioloaikojen lisäämisen jälkeen käyttäjä näkee mainoksestasi sijaintitietojen vierestä, että onko yrityksesi toimipiste sillä hetkellä auki.

Mainoslaajennusten näkyvyys

Älä säikähdä, vaikka mainoslaajennukset eivät näkyisi heti laajennusten lisäämisen jälkeen mainoksesi yhteydessä. Google on määrittänyt hakuverkoston mainoslaajennuksille tiettyjä kriteereitä, joiden tulee täyttyä laajennusten näkymiseksi käyttäjälle.

Mainoksen sijoitus vaikuttaa ratkaisevasti mainoksesi laajennusten näkyvyyteen.

Mainoksen sijoitus vaikuttaa ratkaisevasti mainoksesi laajennusten näkyvyyteen. Orgaanisten hakutulosten yläpuolelle on nimittäin varattu tietty tila laajennuksille. Mitä paremmilla sijoituksilla mainoksesi näkyy, sitä todennäköisemmin juuri kyseinen mainos pääsee hyödyntämään laajennuksille varattua tilaa. Lisäksi osa laajennuksista on rajoitettu näkymään ainoastaan hakutulossivun yläosassa.

Mikäli mainoslaajennuksesi eivät näy heti, kannattaa yrittää mainoksen sijoituksen kohentamista. Sijoitusta voit parantaa esimerkiksi nostamalla hintatarjousta tai parantamalla sijoitukseen niin ikään vaikuttavia mainoksen ja aloitussivun laatua.

Summa summarum

Mikäli et vielä käytä mainoslaajennuksia, kannattaa niihin alkaa tutustua heti. Aloita näistä neljästä laajennuksesta: huomioteksti-, sivustolinkki-, puhelu- ja sijaintilaajennus.

Mainoslaajennukset antavat ilmaista lisätilaa ja -näkyvyyttä mainoksillesi. Laajennukset vaikuttavat myös laatupisteisiisi, joten laajennukset huolellisesti tehdessäsi voit odottaa mainostesi sijainnin ja klikkausprosentin kohenevan.

Jos tarvitset apua mainoslaajennusten tai laajempien mainosratkaisujen kanssa, niin ota yhteyttä, autamme mielellämme!

Tilaa digitaalisen markkinoinnin hiljainen tieto sähköpostiisi 2 kertaa kuussa

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Opi lisää Suomen suurimmassa digitaalisen markkinoinnin kirjastossa.

    • Hakukoneoptimointi

    Miksi yrityksenne todella tarvitsee hakukoneoptimointia? Miksi ja milloin palkata SEO-toimisto? Mitä hyötyjä palkkaamisesta on? Milloin et tarvitse SEO-toimistoa?

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • TikTok

    TikTok-markkinointi yritykselle – tärkeimmät seikat kootusti

    Tässä blogissa käymme läpi TikTokia mainoskanavana sekä MRACE® -mallin näkökulmasta.

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • Sisältömarkkinointi
    • Tekoäly

    Kuinka yrityksellesi räätälöity GPT voi parantaa markkinointiasi?

    Kun kaikki käyttävät apunaan samaa työkalua: tekoälyä eli AI:ta, markkinoinnissa erottautuminen vaatii yksilöllisempää panostusta. Kustomoitu GPT on kilpailuvaltti, joka t...

    Lue lisää
    • Digitaalinen markkinointi

    Kansainvälinen digimarkkinointi – kuinka digimarkkinointi voi auttaa yrityksen kansainvälistymisessä?

    Digimarkkinointi voi olla ratkaiseva tekijä kansainvälistymisen onnistumisessa.

    Lue lisää
    • Digitaalinen markkinointi
    • Google Ads

    Microsoft Advertising – Miksi mainostaa Bing-hakukoneessa Googlen rinnalla?

    Microsoft Advertising toimii hyvänä aisaparina hakusanamainonnassa Google Ads -mainonnalle. Tästä blogista opit tärkeimmät syyt, miksi sinunkin tulisi mainostaa myös Bingiss...

    Lue lisää
    • Google Ads
    • Tekoäly

    Google Ads -trendit: Tekoäly entistä vahvemmin mukana

    Digitaalisen kilpailun kiristyessä Google-mainonta osoittaa edelleen vahvaa suorituskykyä.

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • Sisältömarkkinointi
    • Tekoäly

    Miten saat verkkosivustosi sisällöt nousemaan tekoälyn suosituksissa?

    Nykyään ei riitä, että verkkosivuston sisällöt ovat hyvin hakukoneoptimoituja, vaan niiden pitää huomioida myös tekoälyn vaatimukset.

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • Uutiset

    Kumpi voittaa B2B-markkinoinnissa: LinkedIn vai Meta?

    Miten valita oikea kanava B2B-yrityksen mainontaan sosiaalisessa mediassa? Vertailimme LinkedIniä ja Metan kanavia mainostajan näkökulmasta.

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • Digitaalinen markkinointi

    Lanseeraaminen digitaalisessa markkinassa – onnistumisen eväät ja muistilista

    Hyvin suunniteltu ja toteutettu lanseerauskampanja toimii kilpaillussakin markkinassa.

    Lue lisää
    • Videomainonta

    Videomarkkinoinnin trendit: Lyhytkestoiset videot, AI ja videopodcastien hyödyntäminen

    Olipa kyseessä lyhytkestoiset videot, tekoälyn hyödyntäminen tai personoidun sisällön luominen, tämän päivän videotrendit voivat uudistaa tapaasi kommunikoida videoilla.

    Lue lisää