Olemme tehneet Google Ads -mainontaa useisiin eri maihin eri kielillä ja huomanneet, että monet eri tekijät vaikuttavat mainonnan onnistumiseen erilaisilla markkina-alueilla. Toisaalta erilaiset maat ja markkinat myös mahdollistavat paljon. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on jo käytössä monia sellaisia Google Ads -mainonnan asetuksia ja mainosmuotoja, joita saamme varmasti odottaa tänne Suomeen vielä pitkään.
Esittelen seuraavaksi 5 tärkeintä tekijää, jotka kannattaa huomioida, kun teet B2B-yritysten Google Ads -mainontaa eri maihin.
1. Budjetti
Jos teet Google Ads -mainontaa eri maihin, käytettävää mediabudjettia voi joutua kasvattamaan varsinkin, jos tähtäät markkinoilla esimerkiksi Yhdysvaltojen tai muiden suurten markkinatoimijoiden alueelle. Budjetin arviointia varten on olemassa erilaisia budjettilaskureita. Toisaalta voit myös aluksi testata mainontaa pienellä budjetilla ensin vaikkapa kahteen eri maahan, ja skaalata mainontaa tulosten pohjalta laajemmalle alueelle. Budjettia arvioidessa kannattaa huomioida myös avainsanojen ja klikkausten hintataso. Yhdysvalloissa mainosten klikkihinnat ovat kokemuksemme mukaan todennäköisesti paljon korkeampia kuin vaikkapa Suomessa, mutta toisaalta tämäkin on täysin alakohtaista ja riippuu esimerkiksi avainsanojen hakumääristä.
2. Yleisöt
Isot markkina-alueet tarkoittavat luonnollisesti myös myös isoja yleisöjä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa yleisöjä on mahdollista hyödyntää ihan eri tasolla kuin pienemmissä maissa. Suomessa monien B2B-yritysten sivustokävijöiden määrä voi esim. uudelleenmarkkinoinnissa olla niin pieni, että uudelleenmarkkinoinnissa pystytään hyödyntämään vain kaikkia sivustolla käyneitä, eikä välttämättä suodattamaan tarkempia ja lyhytkestoisempia yleisöjä. Jos yrityksesi on täysin uusi, kannattaa myös muistaa, että yleisöjen kerääminen uudelleenmarkkinointia varten vie oman aikansa.
3. Tilin rakenne ja asetukset
Jos haluat tehdä Google Ads-mainontaa eri kielillä useaan eri maahan, voi olla viisainta tehdä joka maalle oma Ads-tili, jotta tilin rakenteesta ei tule liian sekava ja monimutkainen. Yksittäisiä kampanjoita tai testejä voit kyllä aivan hyvin tehdä eri maihin myös samalta Google Ads -tililtä. Tässä tapauksessa sinun kannattaa nimetä eri maiden kampanjat huolellisesti, jotta kampanjoiden joukosta pystyyt tarvittaessa suodattamaan vain tietyn maan kampanjat.
Yhdysvalloissa Google Ads -mainonnassa on myös käytössä paljon enemmän erilaisia asetuksia ja toimintoja kuin Suomessa. Esimerkiksi Google Ads -mainosten kautta tulleista puheluista pystytään seuraamaan puheluiden kestoa ja käytössä on esimerkiksi elokuussa 2019 lanseeratut galleriamainokset, jossa hakumainosten yhteydessä pystytään näyttämään kuvakarusellia yrityksen tuotteista.
4. Mainonnan rajoitukset
Google Ads -mainonnan tulee aina olla olla Googlen käytänteiden mukaista, kuten Google Ads -asiantuntijamme Geir kertoi aikaisemmassa blogissaan digimarkkinoinnin rajoituksista. Vaikka yrityksesi tuote tai palvelu ei olisi millään tavalla laiton, säännökset sen markkinoinnista voivat kuitenkin vaihdella myös maakohtaisesti. Esim. Suomen kielen sana ”kuvan” on Yhdysvalloissa lääkeaine, joten jos tuotteesi brändinimi olisi ”Kuvan”, mainokset hylättäisiin erittäin todennäköisesti.
Esimerkiksi rahoitusalaan ja lääketeollisuuteen liittyy paljon erilaisia säädöksiä, ja vaikkapa kryptovaluuttojen mainostaminen on tällä hetkellä sallittua Googlen palveluissa vain Yhdysvalloissas ja Japanissa. Voit lukea lisää Googlen säädöksistä tästä linkistä.
5. Nettisivuston ja mainosten kieli
Jos sivustosi on jo käännetty englanniksi, suosittelen tekemään Google Ads-mainokset englanniksi eri maihin ainakin Euroopan alueella. Jos mainoksesii ja laskeutumissivusi on tehty eri kielillä, vaikuttaa se heti mainonnan laatupisteisiin. Tuotteesi tai palvelusi kohderyhmät vaikuttavat luontaisesti myös kielivalintaan. Jos mainostat vaikkapa teolllisuuslaitosten 3D-mallinnusta, kohderyhmäsi osaa erittäin todennäköisesti hyvin englantia.
Jos teille tärkeä kohdemaa sijaitsee Euroopan ulkopuolella, suosittelen panostamaan sivuston laadukkaaseen käännökseen, jonka jälkeen mainokset voidaan hyvin tehdä myös kyseisellä kielellä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että esim. Venäjällä ja Kiinassa käytetään Googlen sijasta omia hakukoneita. Näihin maihin Google Ads -mainonta ei siis pääsääntöisesti onnistu.
Vieraskielisessä mainonnassa tulee huomioida myös mainosten kieliasu ja käytettävät termit. Esim. englannin kielessä termit voivat erota esimerkiksi Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian välillä. Kannattaa huomioida myös erilaiset tyyliseikat. Yhdysvalloissa ja muissa englanninkielisissä maissa yksittäiset sanat kirjoitetaan yleensä mainoksissa aina isolla alkukirjaimella.
Yhteenveto – Google Ads kansainvälisillä markkinoilla
Useat eri tekijät vaikuttavat Google Ads -mainonnan onnistumiseen eri markkina-alueilla. On tärkeää suunnitella käytettävä budjetti, mainostilin rakenne ja mainosten sekä sivuston kieliasu huolellisesti. Toisaalta esimerkiksi Yhdysvalloissa pystyt käyttämään monia Google Ads -mainonnan ominaisuuksia, jotka eivät vielä ole käytössä Suomessa. Pystyt todennäköisesti käyttämään myös yleisöjä paljon monipuolisemmin.
Kun haluat lukea lisää Google Ads -mainonnan mahdollisuuksista, lataa maksuton Googlea käsittelevä verkkolehtemme!
Lataa maksuton verkkolehti