• Facebook

Facebook Live

Lisää vuorovaikutusta kohdeyleisösi kanssa

SDM logo

Digimarkkinointi

Erilaiset live-lähetykset ovat tulleet ryminällä sosiaalisen median kanaviin ja Facebook Live on mediajätin vastaus tähän kilpailuun. Aiemmin olemme tarkastelleet Periscopea yritysten näkökulmasta, mutta sen lisäksi esimerkiksi YouTube on mahdollistanut käyttäjilleen live-lähetykset jo vuodesta 2011 lähtien. Tässä blogissa ohjeistetaan, miten Facebook Live -lähetys järjestetään ja annetaan vinkkejä livelähetysten sisältöihin.

Markkinoijan kannalta on varsin haastavaa pysyä mukana kilpailun melskeessä, mutta Facebook tuo helpotusta tähän ongelmaan. Kynnys lähteä uuteen mediaan on valmiiksi suuri, mutta kun kyse on vielä reaaliaikaisen videosisällön tuottamisesta, moni pitkittää lähtöä entisestään. Facebook Live tuo lähetykset tuttuun ympäristöön ja valmiin yleisön eteen.

Miksi tehdä live-lähetys Facebookista?

Live-lähetykset ovat tulevaisuutta ja niiden hyödyntäminen kannattaa aloittaa nopeasti. Yhdellä lähetyksellä tuot asiakkaat roimasti lähemmäs itseäsi ja lisäät vuorovaikutusta heidän kanssaan. Mutta miksi tehdä se Facebookissa? Kuten jo hieman viittasin, on suurin ja ilmiselvin syy se, että sinä ja asiakkaasi olette jo Facebookissa. Kenenkään ei tarvitse opetella kokonaan uutta sovellusta tai käyttöliittymää ja käyttäjät ovat jo tottuneet katselemaan videoita Facebookista.

Ilmiselvä syy striimata Facebookissa on se, että sinä ja asiakkaasi olette jo siellä.

Samalla paine tuottaa jatkuvasti uutta videosisältöä on pienempi, koska kanava pysyy aktiivisena muun sisällön avulla. Tämä on lohduttava ajatus monelle mainostajalle. Lisäksi Facebookin hyvänä puolena on se, että videot säilyvät palvelussa tavallisten videoiden tavoin lähetyksen jälkeen. Periscope on mahdollisesti tuomassa samaa ominaisuutta omaan palveluunsa.

Huhtikuussa 2016 Facebook lisäsi kasan ominaisuuksia Live-lähetyksiin. Näistä kenties merkittävin mainostajan kannalta oli paranneltu analytiikka. Katsojan kannalta näkyvämpiä ominaisuuksia ovat taas filtterit, lähetykset ryhmille ja tapahtumille sekä Live-kartta. Ominaisuudet ja tuttu ympäristö tarjoavat varsin epäreilun kilpailuedun etenkin uusiin tulokkaisiin nähden.

Miten jaan live-videon Facebookissa?

Facebook Live-lähetyksen aloittaminen on erittäin helppoa. Mobiilissa tarvitset Facebook-sovelluksen iOS- tai Android laitteelle  sekä luonnollisesti mukavan taustan ja aiheen. Facebook Live on mahdollista toteuttaa yrityssivuilla myös pöytäkoneella tai läppärillä. Tekninen toteutus etenee seuraavalla tavalla mobiilissa.

  1. Avaa sovellus (jos haluat käyttää sivua, voit tehdä lähetyksen myös Page Manager -sovelluksesta).
  2. Klikkaa julkaise-kuvaketta aikajanan tai uutisvirran yläosasta.
  3. Jos teet lähetät yksityishenkilönä, voit määrittää videon julkisuuden (esim. julkinen vs. kaverit).
  4. Klikkaa Live-lähetyksen symbolia.
  5. Otsikoi lähetys (tässä vaiheessa voit vielä säätää sen julkisuutta).
  6. Aloita lähetys napauttamalla ”Siirry live-tilaan”.

 

Lähetyksen maksimikesto on neljä tuntia. Kun olet lopettanut lähetyksen, säilyy se sivuillasi kuten mikä tahansa muu video. Voit muokata sitä jälkeenpäin esimerkiksi vaihtamalla otsikon ja lisäämällä toimintokutsupainikkeen videon loppuun.

Jos pelkäät huutelijoita Live-lähetysten aikana, ollos huoleti. Voit estää henkilön napauttamalla kommentin vieressä olevaa profiilikuvaa ja esiin tulevaa estä-painiketta.

Voit myös siirtyä live-tilaan Facebookissa käyttämällä ladattavaa striimausohjelmistoa tai livestriimata julkaisutyökalujen avulla. Lue täältä lisää näistä mahdollisuuksista.

Miten luon laadukkaan live-lähetyksen?

Kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan. On kuitenkin muutama juttu, jotka on hyvä katsoa kuntoon ennen lähetyksen aloittamista.

  1. Kerro etukäteen, että aiot tehdä lähetyksen.
  2. Varmista, että sinulla on vakaa internetyhteys.
  3. Etsi rauhallinen (meluton) kuvauspaikka.
  4. Otsikoi videosi luovasti.

 

Lähetyksen aikana muista tehdä seuraavat jutut:

  1. Puhu selkeällä ja kuuluvalla äänellä.
  2. Tervehdi kommentoijia ja vastaa heidän kommentteihinsa.
  3. Pyydä katsojiasi seuraamaan sinua ja laittamaan ilmoitukset päälle.
  4. Lähetä pidempiä ajanjaksoja tavoittaaksesi enemmän katsojia.
  5. Päätä lähetyksesi toimintokutsuun.

 

Lähetyksen jälkeen voit viilata julkaisun ulkoasua tarkemmin. Tee siis vähintään seuraavat toimet:

  1. Valitse (tai lataa) sopiva näyttökuva videollesi (thumbnail).
  2. Valitse kategoria.
  3. Lisää toimintokutsu videon perään.
  4. Mieti, voitko hyödyntää videotasi esim. upottamalla se verkkosivuillesi.

 

Luonnollisesti sisällön laatu ja jatkuvuus nousevat jälleen esille. Pyri luomaan mielenkiintoista ja luovaa sisältöä toimialasi mukaan ja tavoittele säännöllisyyttä. Katso myös Facebookin omat ohjeet ja parhaat käytänteet live-lähetysten tekemiseen.

Ideoita live-lähetysten sisältöön

Kynnys striimata videota voi olla korkea monelle mainostajalle. Ensimmäinen ajatus saattaakin olla: ”Mitä sisältöä minä sinne muka tuottaisin?” Tässä muutamia ideoita, joita useat mainostajat maailmalla ovat toimivasti toteuttaneet. Mikäli keksit vieläkin parempia ideoita, vinkkaathan niistä meillekin.

Behind the scenes

Välillä on hyvä näyttää, miltä työskentely kulisseissa näyttää. Tämä on samalla hyvä tapa tutustuttaa asiakkaita toimintatapoihisi ja luoda läpinäkyvää kuvaa yrityksestäsi.

Q&A

Vapaasti suomennettuna ”kysy ja vastaa”. Asiantuntijana on hyvä järjestää säännöllisiä lähetyksiä, joissa käsitellään tiettyä aihetta. Katsojat voivat hypätä aalloille ja kysyä heitä askarruttavia kysymyksiä. Muista kuitenkin kertoa kysymyssessiosta etukäteen, jotta yleisösi löytää paikalle.

Oppaat ja vinkit

Kun huomaat, että asiakkaillasi esiintyy sama ongelma uudestaan ja uudestaan, voit tarjota heille huomattavaa arvoa ratkaisemalla sen. Tämä muutenkin sisältömarkkinoinnissa käytetty menetelmä toimii hyvin myös live-lähetysten kohdalla.

Tuote-esittelyt

Tuote-esittelyt ovat paikallaan etenkin uusien tuotteiden kohdalla. Voit esitellä tuotteen ominaisuuksia, neuvoa sen käytössä ja vastata kysymyksiin.

Uutiset

Pientä, nopeaa ja huomionarvoista sisältöä voi kätevästi julkaista live-lähetyksenä. Mielipiteistä ja visioista voi keskustella samalla. Tämä on kätevä tapa etenkin, jos uutinen ei itsessään riitä oman blogikirjoituksen tekemiseen.

Yhteenveto

Live-videot ovat nyt kova sana ja ne saavat hyvin näkyvyyttä.  Facebook on myös avannut Live API:n kehittäjiä varten. Se mahdollistaa sovellusten ja laitteiden yhdistämisen Live-alustaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että puhelimen kamera ei ole enää ainut vaihtoehto kuvaamiselle. Villeimmät mielikuvat yhdistävät jo VR-maailman, 360-videot ja Live-lähetykset. Voi tosin olla, että villit unelmat osoittautuvat varsin maltillisiksi. Joka tapauksessa Facebookin uusimman algoritmimuutoksen myötä vuorovaikutus ja käyttäjille merkityksellinen sisältö ovat entistä tärkeämpiä ja niistä palkitaan mm. halvemmilla mainoskustannuksilla.

Mikäli haluat nostaa Facebook-näkyvyytesi ja tekemisesi uudelle tasolle, kannattaa tutustua verkkolehteemme, jossa käsitellään Facebook-markkinointia kattavasti eri näkökulmista!

Lue verkkolehdestämme vinkit Facebook-markkinointiin!

Tilaa digitaalisen markkinoinnin hiljainen tieto sähköpostiisi 2 kertaa kuussa

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Opi lisää Suomen suurimmassa digitaalisen markkinoinnin kirjastossa.

    • TikTok

    TikTok-markkinointi yritykselle – tärkeimmät seikat kootusti

    Tässä blogissa käymme läpi TikTokia mainoskanavana sekä MRACE® -mallin näkökulmasta.

    Lue lisää
    • Sisältömarkkinointi
    • Tekoäly

    Kuinka yrityksellesi räätälöity GPT voi parantaa markkinointiasi?

    Kun kaikki käyttävät apunaan samaa työkalua: tekoälyä eli AI:ta, markkinoinnissa erottautuminen vaatii yksilöllisempää panostusta. Kustomoitu GPT on kilpailuvaltti, joka t...

    Lue lisää
    • Digitaalinen markkinointi

    Kansainvälinen digimarkkinointi – kuinka digimarkkinointi voi auttaa yrityksen kansainvälistymisessä?

    Digimarkkinointi voi olla ratkaiseva tekijä kansainvälistymisen onnistumisessa.

    Lue lisää
    • Digitaalinen markkinointi
    • Google Ads

    Microsoft Advertising – Miksi mainostaa Bing-hakukoneessa Googlen rinnalla?

    Microsoft Advertising toimii hyvänä aisaparina hakusanamainonnassa Google Ads -mainonnalle. Tästä blogista opit tärkeimmät syyt, miksi sinunkin tulisi mainostaa myös Bingiss...

    Lue lisää
    • Google Ads
    • Tekoäly

    Google Ads -trendit: Tekoäly entistä vahvemmin mukana

    Digitaalisen kilpailun kiristyessä Google-mainonta osoittaa edelleen vahvaa suorituskykyä.

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • Sisältömarkkinointi
    • Tekoäly

    Miten saat verkkosivustosi sisällöt nousemaan tekoälyn suosituksissa?

    Nykyään ei riitä, että verkkosivuston sisällöt ovat hyvin hakukoneoptimoituja, vaan niiden pitää huomioida myös tekoälyn vaatimukset.

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • Uutiset

    Kumpi voittaa B2B-markkinoinnissa: LinkedIn vai Meta?

    Miten valita oikea kanava B2B-yrityksen mainontaan sosiaalisessa mediassa? Vertailimme LinkedIniä ja Metan kanavia mainostajan näkökulmasta.

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • Digitaalinen markkinointi

    Lanseeraaminen digitaalisessa markkinassa – onnistumisen eväät ja muistilista

    Hyvin suunniteltu ja toteutettu lanseerauskampanja toimii kilpaillussakin markkinassa.

    Lue lisää
    • Videomainonta

    Videomarkkinoinnin trendit: Lyhytkestoiset videot, AI ja videopodcastien hyödyntäminen

    Olipa kyseessä lyhytkestoiset videot, tekoälyn hyödyntäminen tai personoidun sisällön luominen, tämän päivän videotrendit voivat uudistaa tapaasi kommunikoida videoilla.

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • Hakukoneoptimointi

    Kuinka mitata hakukoneoptimoinnin ROI:ta? (Ja miksi sitä ei kannata mitata?)

    49% markkinoijista raportoi orgaanisen haun tuovan parhaan ROI:n kaikista markkinointikanavista

    Lue lisää