Toimiva ja kannattava AdWords-mainonta vaatii säännöllistä tarkkailua ja säätöä. Mainoksesi joutuvat joka haun yhteydessä huutokauppaan, jossa niiden osuvuus hakuihin mitataan. Ajan kuluessa sijoitukset muuttuvat ja tähän pitää reagoida tilin optimoinnilla.
Siinä tarkistetaan avainsanojen hintatarjoukset, mainosten sijoitukset sekä seurataan klikkausprosentin kehitystä. Myös laatupisteet kannattaa ainakin tärkeimpien ja eniten näyttökertoja ja klikkauksia saavien avainsanojen osalta tarkistaa, jottei maksa turhaan ylimääräistä.
Tätä toimintaa voisi verrata siihen, että ajat autoa muun liikenteen seassa. Otat huomioon muut tienkäyttäjät ja tarkkailet ajotyyliäsi ja kaasujalkaasi. Silloin tällöin kannattaa kuitenkin kurkistaa konepellin alle ja varmistaa, että autossa kaikki toimii niin kuin on tarkoitus.
Tämän lievästi kaukaa haetun vertauskuvan myötä käydään läpi muutamia AdWords-tilin toiminnallisia osa-alueita, jotka kannattaa tarkistaa ainakin suurempien muutosten myötä (uudet avainsanat, mainokset, verkkosivut). Toisaalta osa näistä on perustavaa laatua olevia asioita, jotka saattavat estää mainoksiasi näkymästä, joten muun optimoinnin oheen tällekin tarkistukselle kannatta tehdä oma, säännöllinen aikataulunsa.
Avainsanadiagnoosi
Tämä työkalu ajaa avainsanasi testin läpi, joka kertoo, mikäli jokin asia estää mainoksiasi näkymästä tietyllä avainsanalla. Mahdollisia syitä tähän voivat olla esimerkiksi samankaltaiset sanat joko samassa tai toisessa mainosryhmässä, sama avainsana negatiivisena, todella matalat laatupisteet, tavaramerkkirikkomus tms. Tarkempi syy näkyy ”Tila” –sarakkeessa. Mikäli sana on aikanaan hyväksytty ja laukaissut mainoksia ei tarkoita, etteikö tilanne olisi ajan kanssa muuttunut, joten tämä säännöllinen tarkistus kannattaa.
Laskeutumissivut
Varsinkin jos sivustoosi tehdään muutoksia, kannattaa käydä mainokset läpi ja tarkistaa, että ne ohjaavat edelleen oikeaan paikkaan. Google kyllä huomaa muutaman päivän sisällä, mikäli laskeutumissivua ei ole lainkaan, hylkää mainoksesi ja huomauttaa asiasta.
Joskus sivustosi saattaa kuitenkin oikean sivun puuttuessa luoda niin ”laadukkaan” 404-virhesivun, että Google ei tunnista sitä virhesivuksi, vaan vain tavallista huonommaksi laskeutumissivuksi. Silloin hylkäysilmoitusta ei tule – ainoastaan laatupisteesi laskevat. Tässä tapauksessa tuhlaat rahaa klikkauksiin lähes täysin huomaamatta.
Rajoitettu budjetti ja mainosten jakelutapa
Mikäli kampanjasi käyttää jatkuvasti koko päiväbudjettinsa ja tämän takia näyttökertoja jää saamatta, kannattaa ensimmäisenä tarkistaa, onko jokin yksittäinen sana, joka vie leijonaosan budjetista. Hyvin yleinen tilanne on se, että tämä sana ei myöskään tuo konversioita (ostoja, yhteydenottoja) suhteessa kuluihinsa, vaan pelkkää ”tyhjää” liikennettä.
Mikäli et halua nostaa budjettia, kannattaa harkita joko todella rajua hintatarjouksen laskua tällaisten sanojen kohdalla, tai niiden sulkemista kokonaan. Tällöin budjetti vapautuu muiden sanojen käyttöön. Ne saattavat toimia sinulle paremmin.
Kannattaa myös tarkistaa kampanjan asetuksista, onko mainosten jakelutapa laitettu ”nopeutetuksi”. Tämä asetus pakottaa Googlen näyttämään mainoksesi aina kun avainsanallasi haetaan, niin kauan kuin päiväbudjettia on jäljellä. Tämä saattaa johtaa siihen, että kulutat koko budjettisi vaikkapa puoleenpäivään mennessä, eikä mainoksiasi enää tämän päivän aikana näytetä. Potentiaalisimmat asiakkaasi saattavat etsiä palveluitasi vasta työpäivän jälkeen.
Valitsemalla jakelutavaksi ”Normaalin”, annat Googlelle vallan jakaa mainostesi näyttökerrat niin, että niitä näytetään pitkin päivää, mutta vain sellaisten hakujen yhteydessä, joissa Google uskoo näyttökerran johtavan todennäköisimmin klikkaukseen.
Tästä logiikasta voi kuitenkin olla Googlen kanssa eri mieltä (Google pyrkii maksimoimaan klikkaukset, mainostaja itselleen optimaalisen konversiotason). Yleensä kannattaa optimoida tili siihen kuntoon, että saa haluamallaan budjetilla itselleen tärkeimmät avainsanat/mainokset näkyviin pitkin päivää ”nopeutetulla” toimitustavalla. Mikäli tähän ei ole mahdollisuutta, ”Normaali” jakelutapa varmistaa ainakin sen, että mainoksiasi näytetään myös iltaisin.
Konversioseuranta
Mikäli kampanjassasi on konversioseuranta, kannattaa sen toimivuus tarkistaa silloin tällöin. Usein sivuston päivityksen yhteydessä seurantakoodin asentaminen uudelleen unohtuu ja ajat kampanjaasi jälleen sokkona. Verkkokauppiaalle, jolla on verkkokauppaseuranta Google Analyticsissa, riittää yleensä se, että Analytics -tilin tunnus löytyy edelleen alustan asetuksista ja Analyticsin oma seurantakoodi edelleen joka sivulta.
Yhteenveto
AdWords-mainonnasta kannattaa pitää hyvää huolta säännöllisellä optimoinnilla ja tätä olemmekin käsitelleet jo useammassa blogikirjoituksessa. Tässä kirjoituksessa olevat asiat muuttuvat harvemmin, kuin avainsanojesi laatupisteet tai mainosten sijoitukset, mutta seuraukset ovat myös vakavampia. Suosittelen käyttämään näiden asioiden tarkistukseen aikaa aina, kun teet suurempia muutoksia tiliisi tai verkkosivustoosi. Ja vaikkapa kerran kuussa, ihan kaiken varalta.
Mikäli haluat kuitenkin keskittyä ennemmin omaan liiketoimintaasi, niin ota yhteyttä – voimme auttaa pitämään mainontasi laadukkaana.