• Hakukoneoptimointi

Google-optimointi ja 8 virhettä

Google päivittää algoritmiaan 5-7 kertaa viikossa taatakseen sen, että hakutulokset pysyvät relevantteina. Sinä päivänä, kun Googlen käyttäjät eivät ole enää tyytyväisiä hakutuloksiin, lähtee Googlen bisnes alamäkeen. Googlen missio on yhdistää ihmiset ja tieto – siksi se on todella tarkka hakutuloksistaan. Rajun päivitystiheyden vuoksi hakukoneoptimoijana törmää usein vanhentuneeseen tietoon ja taktiikoihin, joista ei ole enää mitään […]

Jaakko Suojanen

CEO & Founder

Google päivittää algoritmiaan 5-7 kertaa viikossa taatakseen sen, että hakutulokset pysyvät relevantteina. Sinä päivänä, kun Googlen käyttäjät eivät ole enää tyytyväisiä hakutuloksiin, lähtee Googlen bisnes alamäkeen. Googlen missio on yhdistää ihmiset ja tieto – siksi se on todella tarkka hakutuloksistaan.

Rajun päivitystiheyden vuoksi hakukoneoptimoijana törmää usein vanhentuneeseen tietoon ja taktiikoihin, joista ei ole enää mitään hyötyä. Näitä vanhentuneita taktiikoita ja tapoja on myös Internet pullollaan.

Tutustu hakukoneoptimoinnin palveluumme

Käydään lävitse 8 hakukoneoptimointitaktiikkaa, joita ei enää kannata käyttää.

Näistä Google-optimointitaktiikoista ei ole enää mitään hyötyä ja suuri osa niistä vahingoittaa sivustosi hakukonenäkyvyyttä.

1. Hakusanojen liiallinen käyttö (keyword stuffing)

Vaikka hakusanatutkimus on yksi tärkeimmistä asioista hakukoneoptimoinnissa, on sisältö kuitenkin ihmisiä varten. Teksti, jossa tiettyä sanaa tai lausetta toistetaan jatkuvasti ei ole luettavaa. Kun sisältö ei ole luettavaa, se ei ole sellainen hakutulos, jonka Google haluaa käyttäjilleen tarjota.

Google on myös todella tarkka hakusanan käyttömäärästä, en suosittele missään tapauksessa yli 3% määrää suhteessa muihin sanoihin.

Google myös ymmärtää synonyymejä ja niiden käyttö jopa vahvistaa sivuston relevanttiutta alkuperäiselle hakusanalle.

Ota siis sisältöä tuottaessasi hakukoneet huomioon, mutta älä unohda, että sisältösi on ihmisiä varten.

2. Tekstin piilottaminen ihmisiltä

Taktiikkana cloaking on jo todella vanha. Se tarkoittaa eri sisällön tarjoamista hakukoneille ja ihmisille. Yksinkertaisimmillaan cloaking oli valkoista tekstiä valkoista taustaa vasten. Näin lukijat eivät sitä huomanneet, mutta Google, joka tulkitsee sivuston tekstinä, löysi kyseisen tekstin kyllä.

Usein juuri hakusanat ja hakulauseet, joilla sivu haluttiin ylös Googlessa olivat niitä, joita ”näkymättömässä” tekstissä toisteltiin.

Tämän taktiikan toimimisen ajat ovat jo pian 10 vuoden takana – älä siis tarjoa kävijöille eri sisältöä kuin Googlelle.

3. Hakusanallisten linkkien rakentaminen

Vielä 2011 helppo tapa nostaa sivustoa tietyllä hakusanalla ylöspäin hakutuloksissa oli rakentaa sivulle linkkejä ja käyttää linkin ankkuritekstinä juuri sitä hakusanaa, jolla nousua haettiin.

Google otti uuden linjan ”Pingviini”-päivityksen myötä 2012 ja nykyään sivuston hakukonenäkyvyyden voi pilata vääränlaisella linkkien rakentamisella.

”Pingviini”-päivitys keskittyi linkkispämmiin ja näitä tarkkoja ankkuritekstillisiä linkkejä rangaistiin tuntuvasti.

Useimmiten luonnollisesti syntyvät linkit käyttävät brändin nimeä, yrityksen logoa jne. Todella harvoin linkittäjät käyttävät suoraan hakusanaa, jolla yritys toivoo sivustonsa löytyvän.

Kun linkkejä rakennetaan/ansaitaan kannattaa tarkistaa, että tarkkojen ankkuritekstilinkkien määrä ei missään tapauksessa ylitä 20 % linkeistä.

4. META Keywords -tag

META keywords -tagiin kirjoitetaan mihin hakusanoihin sivun sisältö liittyy.

Tämän tagin sisällön näkee vain verkkosivun lähdekoodista, se siis ei näy sivulla vieraileville kävijöille suoraan. Varmasti juuri tämän vuoksi keywords-tagia alettiin väärinkäyttää. Monet sivustot tunkivat tagiin tuhottoman paljon hakusanoja ja vielä sanoja, jotka eivät mitenkään liittyneet sivun sisältöihin.

Edelleen löytyy verkosta sivustoja, joiden keywords-tagi on tungettu täyteen hakusanoja. Tämä on turhaa, sillä META keywords -tagi ei vaikuta hakukonesijoituksiin. Se on näppärä tapa ilmoittaa kilpailijoilleen millä hakusanoilla sivuston toivotaan löytyvän hakukoneista.

Suosittelen pitämään META keywords -kentän tyhjänä.

5. Automatisoitu linkkispämmi

Meidän(kin) blogiin tulee edelleen joka päivä kymmeniä bottien/ohjelmien jättämiä kommentteja. Niken kenkiä, kalliita laukkuja jne. Tämä google-optimointitekniikka ei ole toiminut vuosiin.

Nämä botit eli ohjelmistot etsivät sivustoja, joita voi kommentoida ja jättävät sinne kommentin ja linkin tietyllä ankkuritekstillä. Näin pyritään saamaan kommentissa linkitettyä sivustoa linkin hakusanalla korkeammalle hakukoneissa. Tietenkään nämä kommentit eivät pääse julkisiksi asti blogissamme, mutta näemme kun niitä tulee päivittäin.

Tämä spämmäys ei toimi, ennemmin sillä tuhotaan sivuston hakukonenäkyvyys.

6. Linkkien vaihtelu (link exchange)

Linkinvaihto toimii seuraavasti: ”linkitä sinä minun sivustoa ja minä linkitän takaisin sinua”. Tämä toimi aikoinaan jossain määrin, kunhan sivustot olivat teemaltaan samanlaisia.

Syntyi kuitenkin palveluja, joihin verkkosivujen omistajat pystyivät tekemään profiilin ja vaihtelemaan linkkejä keskenään. Eriteemaiset sivut linkittivät toisiaan ja usein vielä esimerkki.fi/linkit -sivulta. Tällaisilla linkeillä ei ole arvoa ja Google onkin poistanut niiden vaikutukset sijoituksiin.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että et voi linkittää yhteistyökumppanisi sivustoon. Muista kuitenkin, että google-optimointitaktiikkana linkinvaihtelu ei ole toimiva.

7.  Sisällön kopiointi

Tätä tehtiin ennen Googlen ”Panda”-päivitystä melko paljonkin. Sivustot kopioivat toisten sisältöä ja näin toivoivat pääsevänsä korkealle hakutuloksissa. Hakukoneet ovat kuitenkin todella tarkkoja tuplasisällöstä. Tätä kutsutaan ”duplicate content” -ongelmaksi.

Muista siis, että verkkosivustosi sisällön tulee olla uniikkia, ei kopioitua tekstiä.

Ongelmaan törmää varsinkin verkkokaupoissa. Tuotteita on paljon ja niille uniikin tuotekuvauksen kirjoittaminen on työlästä. Tuntuu helpolta kopioida maahantuojan tai valmistajan tuotekuvaus.

Verkkokaupassa tämä kuitenkin johtaa siihen, että tuotteet ja oikeastaan koko sivusto ei tule löytymään hakukoneista ja saamaan sieltä liikennettä. Kun otetaan huomioon se, että orgaaninen hakukoneliikenne on se mikä usein tekee kaupasta kannattavan, ei tuotekuvausten kirjoittamisessa kannata oikaista.

8 Linkkien ostaminen

Linkkien ostaminen on Googlen ohjeissa kielletty. Sivustot, jotka linkkejä myyvät, jäävät siitä nopeasti kiinni ja samalla myös niitä ostaneet sivustot jäävät kiinni.

Linkit ovat Googlelle ääniä, joiden avulla sivustot voittavat tietyillä hauilla. Ne siis vaikuttavat hakusijoituksiin paljon ja siksi Google on niistä myös erittäin tarkka. Googlella on kokonainen tiimi, joka on erikoistunut pelkästään linkkispämmiin, jota myös linkkien ostaminen on. Google myös kannustaa ihmisiä paljastamaan linkkien myyjiä ja niiden ostajia.

Linkkien ostaminen on siis ehdottomasti kannattamaton taktiikka Google-optimoinnissa hakusijoitusten nostamiseen ja sen riskit ovat pitkällä tähtäimellä todella suuret.

Yhteenveto

Kun Googlen päivitystiheys algoritmissa on niin suuri, vanhenevat tavat päästä Googlessa ylös yhtä nopeasti. Suosittelen tarkistamaan, että mitään edellämainituista kahdeksasta tavasta ei enää käytetä sinun sivustollasi – näin et ainakaan tahattomasti vahingoita hakukonenäkyvyyttäsi.

Me seuraamme Googlen algoritmin muutoksia jatkuvasti. Tilaa uutiskirjeemme, niin pysyt ajantasalla kaikista olennaisista muutoksista!

Voit myös tutustua hakukoneoptimoinnin palveluumme:

Tutustu hakukoneoptimoinnin palveluumme

Tilaa digitaalisen markkinoinnin hiljainen tieto sähköpostiisi 2 kertaa kuussa

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Opi lisää Suomen suurimmassa digitaalisen markkinoinnin kirjastossa.

    • Hakukoneoptimointi

    Miksi yrityksenne todella tarvitsee hakukoneoptimointia? Miksi ja milloin palkata SEO-toimisto? Mitä hyötyjä palkkaamisesta on? Milloin et tarvitse SEO-toimistoa?

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • TikTok

    TikTok-markkinointi yritykselle – tärkeimmät seikat kootusti

    Tässä blogissa käymme läpi TikTokia mainoskanavana sekä MRACE® -mallin näkökulmasta.

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • Sisältömarkkinointi
    • Tekoäly

    Kuinka yrityksellesi räätälöity GPT voi parantaa markkinointiasi?

    Kun kaikki käyttävät apunaan samaa työkalua: tekoälyä eli AI:ta, markkinoinnissa erottautuminen vaatii yksilöllisempää panostusta. Kustomoitu GPT on kilpailuvaltti, joka t...

    Lue lisää
    • Digitaalinen markkinointi

    Kansainvälinen digimarkkinointi – kuinka digimarkkinointi voi auttaa yrityksen kansainvälistymisessä?

    Digimarkkinointi voi olla ratkaiseva tekijä kansainvälistymisen onnistumisessa.

    Lue lisää
    • Digitaalinen markkinointi
    • Google Ads

    Microsoft Advertising – Miksi mainostaa Bing-hakukoneessa Googlen rinnalla?

    Microsoft Advertising toimii hyvänä aisaparina hakusanamainonnassa Google Ads -mainonnalle. Tästä blogista opit tärkeimmät syyt, miksi sinunkin tulisi mainostaa myös Bingiss...

    Lue lisää
    • Google Ads
    • Tekoäly

    Google Ads -trendit: Tekoäly entistä vahvemmin mukana

    Digitaalisen kilpailun kiristyessä Google-mainonta osoittaa edelleen vahvaa suorituskykyä.

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • Sisältömarkkinointi
    • Tekoäly

    Miten saat verkkosivustosi sisällöt nousemaan tekoälyn suosituksissa?

    Nykyään ei riitä, että verkkosivuston sisällöt ovat hyvin hakukoneoptimoituja, vaan niiden pitää huomioida myös tekoälyn vaatimukset.

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • Uutiset

    Kumpi voittaa B2B-markkinoinnissa: LinkedIn vai Meta?

    Miten valita oikea kanava B2B-yrityksen mainontaan sosiaalisessa mediassa? Vertailimme LinkedIniä ja Metan kanavia mainostajan näkökulmasta.

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • Digitaalinen markkinointi

    Lanseeraaminen digitaalisessa markkinassa – onnistumisen eväät ja muistilista

    Hyvin suunniteltu ja toteutettu lanseerauskampanja toimii kilpaillussakin markkinassa.

    Lue lisää
    • Videomainonta

    Videomarkkinoinnin trendit: Lyhytkestoiset videot, AI ja videopodcastien hyödyntäminen

    Olipa kyseessä lyhytkestoiset videot, tekoälyn hyödyntäminen tai personoidun sisällön luominen, tämän päivän videotrendit voivat uudistaa tapaasi kommunikoida videoilla.

    Lue lisää