Jos olet saanut sähköpostiisi seuraavan ilmoituksen Googlelta, lue eteenpäin.

Googlebot ei voi käyttää CSS- ja JS-tiedostoja sivustolla www.esimerkki .fi

Google brändäsi toukokuun lopulla Webmasters Toolsin Search Consoleksi. Google haluaa laajentaa työkalun käyttäjäkuntaa ja osoittaa aktiivisuutta sen ympärillä muutenkin kuin pelkästään nimeä vaihtamalla.

Heinäkuun lopulla Google lähetti todella monelle Search Consolen omistajalle sähköpostin, jossa varoitetaan CSS- ja Javascript -tiedostojen olevan Googlebotin ulottumattomissa. CSS ja Javascript tiedostot muokkaavat suuresti verkkosivujen ulkoasua ja vaikuttavat käytettävyyteen. Siksi ne kiinnostavat myös Googlen bottia.

Tämän sähköpostin sai n. 19% Search Consolen käyttäjistä ja meidänkin toimistollemme tuli muutamia kyselyjä, miten ongelman voi ratkaista tässä siis vastaus.

Miten korjaat tämän nopeasti?

Yksinkertaisimman ratkaisun tarjoaa Googlen Gary Illyes Stack overflow sivustolla. Garyn neuvon mukaan lisää seuraavat rivit sivustosi robots.txt tiedostoon:

User-Agent: Googlebot
Allow: .js
Allow: .css

Tämä avaa GoogleBotille pääsyn kyseisiin tiedostotyyppeihin ja näin Google näkee sivustosi kuten kävijäsikin. Tämän ratkaisun pitäisi toimia on sivustosi alusta sitten WordPress, Drupal, Joomla tai jokin muulla yleinen julkaisujärjestelmä, joka käyttää CSS- ja js-tiedostoja.

Hakukoneoptimoijana tietenkin kiinnostaa se, miksi Google haluaa nähdä nämä tiedostot, joten jatketaan siis siitä.

Miksi Google haluaa lukea CSS- ja JS-tiedostot?

Reilu vuosi sitten Google alkoi renderöidä sivut kokonaan, eli tarkastella verkkosivuja kuten käyttäjät. Lokakuussa 2014 Google muutti suosituksiaan ja pyysi pääsyn CSS-tyylitiedostoille sekä javascript-tiedostoille pystyäkseen paremmin tulkitsemaan verkkosivuja.

Käytettävyyden sekä mobiiliystävällisyyden tärkeys Googlen algoritmissa nousee jatkuvasti. Pysyäkseen maailman suosituimpana hakukoneena täytyy Googlen tarjota myös maailman parhaat hakutulokset.

Tämä edellyttää Googlelta käyttäjien halujen tyydyttämistä, olivat he sitten minkä tahansa päätelaitteen ääressä tai etsimässä minkälaista tahansa tietoa.

Googlen mukaan jos verkkosivusto ei salli GoogleBotille pääsyä näihin tiedostoihin, sivuston sijoitukset eivät ole optimaaliset hakutuloksissa. Ilmoitus siitä löytyy Googlen blogista. (Pitkä tummennettu lause kirjoituksessa.)

Google haun tulevaisuus?

Siitä, mitä hakukoneet tulevat olemaan tulevaisuudessa voidaan spekuloida moneen suuntaan. Hakukoneiden käyttäjät ovat kuitenkin ihmisiä, joten sivuston käytettävyys on aina tärkeä asia. Toinen tärkeä asia on eri päätelaitteet, Googlen pitää pystyä palvelemaan käyttäjiään eri laitteilla ja tarjoamaan hakutulokset tämän mukaan.

Search Consolen käytöstä on hyötyä kun yrittää ennakoida Googlen liikkeitä. Siitä on jo nyt huomattavia etuja ja tuntuu, että vuosien hiljaiselon jälkeen Google kehittää tätäkin palvelua eteenpäin. Pystyt tarkistamaan onko sivustosi mobiiliystävällinen sekä näet miltä sivustosi näyttää pöytäkoneessa ja miltä mobiilissa. Yhdistämällä Search Consolen ja Google Analyticsin, saat selville millä hakulauseilla sivustosi saa liikennettä orgaanisista hakutuloksista, sijoituksesi näillä hakulauseilla sekä niiden klikkausprosentin.

Lähestulkoon aina, kun teet muutoksia sivustoosi tai haluat tietää mitä mieltä Google on nykyisestä sivustostasi, kannattaa käydä Search Consolessa tarkistamassa tilanne.

Siellä näet sivustosi Googlen silmin.