Erilaisten tietoturvamurtojen seurauksena https (Hypertext tranfer protocol secure) on alkanut kiinnostaa monia sivustojen ylläpitäjiä. Lisäksi Google on linjannut, että jatkossa jokaisessa ei-turvatussa http-sivustossa näkyy Chromessa ”Ei turvallinen” -ilmoitus punaisella.

Jos sinulla on verkkokauppa, tällainen teksti ei ainakaan kasvata potentiaalisen asiakkaan luottamusta. Tarkempaa tietoa https-salauksesta ja siitä, milloin se kannattaa ottaa käyttöön, voit lukea tästä aiemmasta artikkelista.

Todella moni sivusto ovat siirtynyt tai siirtymässä https-salaukseen, mikä on mielestäni hyvä asia. Siirron jälkeen moni on kuitenkin huomannut, että liikenne sivustolla on alkanut hiipua, eikä sivuston omistajalla ole mitään käsitystä, mistä tämä voisi johtua. Https-sertifikaatista ja sivuston siirrosta on maksettu hyvää rahaa, mutta sivuston omistaja saa vastineeksi vähemmän orgaanista liikennettä ja aiempaa huonompaa hakunäkyvyyttä. Vastaavia tapauksia tulee vastaan jatkuvasti.

Toivon mukaan saat tästä kirjoituksesta hyviä vinkkejä, jotta pystyt välttämään tämän ikävän asian ja tehdä tarvittavat muutokset sivustosi hakunäkyvyyden säilyttämiseksi (tai jopa parantamiseksi!).

Pyrin pitämään tämän blogitekstin mahdollisimman selkokielisenä ja ei-teknisenä. Googlen sivulta löytyy myös hyvä dokumentaatio aiheesta. Voit myös olla meihin päin yhteydessä, jos haluat syventyä enemmän tähän aiheeseen.

Nykyisen sivuston auditointi

Ensimmäinen tärkeä askel on tarkistaa, että nykyinen sivusto on hyvällä mallilla. Jos nykyinen sivusto on huonosti toteutettu, samat ongelmat siirtyvät uuteen sivustoon. Monessa tapauksessa tämä aiheuttaa suuria ongelmia sivuston siirtovaiheessa. Tästä löydät vinkkejä sivuston tekniseen auditointiin

Sivuston siirto

Oletetaan, että sinulla on https-sertifikaatti ja se on käytössä. Kun tässä tilanteessa halutaan vaihtaa https-sivustoon, sinun tulee siirtää sivustosi uuteen osoitteeseen. Jos sivustotekniikka ei pysy näpeissäsi tai siihen ei löydy tarpeeksi aikaa, suosittelen palkkaamaan ammattilaisen. Jos päätät itse hoitaa siirron, muista, että siirto kannattaa tehdä silloin, kun sivustollasi on vähiten liikennettä.

Sivustosiirron jälkeen

Teknisen vaiheen jälkeen sivustosi näyttää toimivan https-salauksella – loistavaa! Sehän oli päämääräsi ja nyt homma on saatettu loppuun! Valitettavasti näin ei ole. Hakukonenäkyvyyden kannalta tärkein vaihe alkaa vasta nyt.

Seuraavaksi uudelle sivustolle suoritetaan uusi tekninen auditointi, jossa kiinnitä huomiosi seuraaviin asioihin.

Rikkinäiset sisäiset linkit

Löytyykö uudelta sivustolta sisäisiä linkkejä, jotka eivät toimi? Nämä rikkinäiset linkit kannattaa 301-uudelleenohjata, mikäli linkit ovat vielä tarpeellisia. Hyvä käytäntö on myös luoda 404-sivu rikkinäisille linkeille, jotka eivät ole enää käytössä.

Robot.txt

Varmista, että uudelta sivustoltasi löytyy robot.txt tiedosto, ja että se ei estä hakukonerobotin pääsyä sivuston indeksoitaville sivuille.

Webmaster

Ilmoita uudesta sivustosta Webmasterille (esimerkiksi Google Search Console), että se pääsee mahdollisimman pian indeksoimaan uutta sivustoa. Muista, että https- ja http-sivusto eivät ole sama asia, joten https-sivusto pitää lisätä Webmasteriin erikseen.

Sivustokartta

Luo sivustokartta uudelle sivustolle ja toimita se Webmaster-työkaluun. Tämä auttaa hakukonerobottia ja voi nopeuttaa uuden sivuston indeksoimisista.

Tuplasisältö

Sivusto on nyt siirretty uuteen osoitteeseen, mutta edellinen sivusto on vielä olemassa. Tämä voi aiheuttaa tuplasisältö-ongelman, josta sivuton hakunäkyvyys kärsii. Suosittelen uudelleenohjaamaan kaiken liikenteen uudelle sivustolle serverin kautta. Muista myös varmistaa, että sivujen rel-canonical osoittaa oikeille sivuille.

Näillä vinkeillä pääset hyvin alkuun https-yhteyden käyttöönoton jälkeen! Voi olla, että sivuston liikenne tippuu hieman, mutta sen pitäisi olla vain väliaikaista.

Jos kaipaat apua näiden asioiden käyttöön viemiseen, ota meihin yhteyttä niin autamme sinua.

 

Ota yhteyttä