• Sosiaalinen media

Kuinka reagoida negatiiviseen palautteeseen somessa

Sosiaalisessa mediassa yrityksiä usein mietityttää, miten tulisi reagoida negatiiviseen palautteeseen. Lue vinkkimme!

Niko Lahtinen

CRO & Partner

Sosiaalisessa mediassa yrityksiä usein mietityttää, miten tulisi reagoida negatiiviseen palautteeseen. Negatiivista palautetta ei pidä kuitenkaan pelätä sosiaalisessa mediassakaan, vaan siihen pitää suhtautua oikein. Hyvin käsitelty palaute antaa yrityksestäsi välittävän ja asioihin tarttuvan kuvan, mikä parantaa yrityksen imagoa. Katsotaan muutama tapa miten yritykset reagoivat yleisesti palautteeseen sekä mitä hyviä ja huonoja puolia niissä on. Viimeiseksi säästin sen, mikä seuraamieni tapausten mukaan on ehdottomasti paras.

Negatiivisten palautteiden poistaminen

Tämä on harmillisen yleinen reagoida palautteisiin. Digitaalisessa maailmassa kaikesta jää jälki ja yleensä poistoyritys vain siirtää likapyykkiä huomiselle. Negatiivisen palautteen ollessa asiallinen en missään tapauksessa suosittele sen poistamista. Herjaavat, asiattomat ja henkilökohtaisuuksiin menevät palautteet ovat asia erikseen, eikä niitä tarvitse yrityksen Facebook-sivulla pitää. Tärkeä taito on myös asiattomien kommenttien ja keskustelujen jättäminen omaan arvoonsa.

Vastaamatta jättäminen

Tämä on poistamista vielä huonompi vaihtoehto, jonka ikäväkseen voi vieläkin havaita joidenkin yritysten kohdalla olevan käytäntönä. Ei tarjoilijakaan voi ravintolassa kääntää selkäänsä palautetta antavalle asiakkaalle ja vain kävellä pois. Yleensä tällainen asiakas huutaa vain kovempaa. Sama toistuu sosiaalisessa mediassa. Uskon, että yleisin syy vastaamattomuuteen on sosiaalisen median vastuuhenkilön puuttuminen yrityksestä ja se, ettei vapaaehtoisia automaattisesti löydy vastaamaan negatiiviseen palautteeseen.

Anteeksi pyytäminen

Pahoittelu on tietenkin yritykselle luonnollinen tapa reagoida negatiiviseen palautteeseen. Asiakas on lähtökohtaisesti pahoittanut mielensä kanssakäymisessä ja tietenkin odottaa siihen reaktiota. Ongelmana tässä on se, että pahoittelut tapahtuneesta menevät helposti hieman teennäiseksi tai sanahelinäksi. Tämä on kuitenkin ehdoton minimitaso, johon yrityksen pitäisi negatiivisen palautteen käsittelemisessä pyrkiä myös sosiaalisessa mediassa.

Pyydä anteeksi ja kerro, mitä muutat vastaisuudessa

Kaikki tutkimukset ja kirjoitukset, joita olen aihepiiristä lukenut tukevat tätä vaihtoehtoa. Osoitat välittömästi sekä mielensä pahoittaneelle asiakkaalle että kaikille julkaisun nähneille reagoivasi negatiiviseen palautteeseen asiallisesti. Lisäksi, kun kirjoitat negatiiviseen palautteeseen vastauksen, jossa kerrot muutoksista tulevassa toiminnassasi, vältät turhapäiväisen ympäripyöreät vastaukset.

Näillä toimilla osoitat aitoa kiinnostusta asiakkaan kokemuksia kohtaan ja rohkeaa reagointia ongelmatilanteissa. Juuri tässä sosiaalinen media on ylivoimainen: harvassa keskustelussa on aikaa reagoida niin paljon kuin sosiaalisessa mediassa. Tämän lisäksi ulkopuolisetkin näkevät, että yrityksesi hoitaa asian kunnialla ja välittämällä.

Oikein käsitelty palaute muuttuu markkinoinniksi

Yksikään yritys ei toivo negatiivista palautetta ja vielä harvempi haluaa saada sitä julkisesti. Negatiivisen palautteen voi kuitenkin asiallisesti hoidettuna kääntää myös markkinoinniksi. Esimerkiksi Walmart käänsi negatiivisen palautteen markkinoinnikseen alkamalla vastaamaan asiakkaiden palautteisiin poikkeuksellisen hyvin ja harkiten.

Sosiaalisessa mediassa yritys voi saada julkista negatiivista palautetta, mutta millään tavalla sitä ei pidä pelätä. Hyvällä sosiaalisen median strategialla negatiivinenkin palaute hoidetaan asiallisesti ja nopeasti, jolloin vuorovaikutusta asiakkaiden kanssa sekä markkinointia voidaan jatkaa tehokkaasti sosiaalisen median kanavia pitkin.

Tilaa digitaalisen markkinoinnin hiljainen tieto sähköpostiisi

Opi lisää Suomen suurimmassa digitaalisen markkinoinnin kirjastossa.

    • Analytiikka ja mittaaminen
    • Tekoäly

    Web-analytiikka ja AI – miten tekoäly muuttaa datan hyödyntämistä tuloksellisessa digimarkkinoinnissa?

    AI mullistaa tapamme kerätä, tulkita ja hyödyntää web-analytiikkaa liiketoiminnan tukena. Mihin asioihin AI vaikuttaa ja miten se on jatkossa hyvä huomioida?

    Lue lisää
    • Sisältömarkkinointi
    • Tekoäly

    Tekoälyn vastuullinen ja eettinen käyttö markkinoinnissa – mitä siitä on hyvä tietää?

    Generatiivisen tekoälyn käyttö kiihtyy ja samalla esiin nousee sen vastuullisuuteen ja eettisyyteen liittyviä kysymyksiä. Mitä asioita tulee huomioida, kun haluat käyttää ...

    Lue lisää
    • Hakukoneoptimointi
    • Sisältömarkkinointi
    • Tekoäly

    Tekoälyn käytön vaarat orgaaniselle hakukonenäkyvyydelle

    Yritysten on opittava hyödyntämään tekoälyä prosesseissaan, tai he jäävät kilpailijoiden jalkoihin, mutta mitä vaaroja tekoälyn käytössä on?

    Lue lisää
    • B2B Markkinointi
    • Hakukoneoptimointi

    Hakukoneoptimointi B2B-yritykselle – Miksi ja miten se kannattaa tehdä?

    Hakukoneoptimointi on B2B-yritykselle paljon enemmän kuin vain näkyvyyttä – se on osa uskottavuutta, asiantuntijuutta ja liidien hankintaa. Tässä blogissa sukellamme syihin,...

    Lue lisää
    • Uutiset

    Huippuonnistuminen vaikeissa olosuhteissa: SDM:n vuosi 2024  

    Mitkä olivat SDM:n suurimmat kehitysaskeleet, onnistumiset ja torjuntavoitot? Katso vuoden 2024 koonti toimitusjohtajamme sanoin!

    Lue lisää
    • Digitaalinen markkinointi
    • Facebook
    • Instagram
    • Sosiaalinen media

    Meta-mainonnan säännöt – Mitä mainostajan tulee tietää?

    Meta-mainonnan pelisääntöjen tunteminen ei ole valinnaista, vaan välttämätöntä. Tässä blogissa pureudutaan Metan mainospolitiikan kiemuroihin ja siihen, miten mainostat t...

    Lue lisää
    • Hakukoneoptimointi

    AI-optimointi – Varmista hakukonenäkyvyys myös tulevaisuudessa

    Lue mitä AI-optimoinnilla tarkoitetaan sekä miten tekoäly tulee muuttamaan hakukonemarkkinaa.

    Lue lisää
    • B2B Markkinointi
    • Digitaalinen markkinointi

    Miten teollisuusyritykset voivat hyödyntää digimarkkinointia tehokkaammin?

    Digitaalinen markkinointi tarjoaa teollisuusyrityksille tehokkaan keinon kasvattaa näkyvyyttään, tuottaa liidejä ja edistää myyntiä. Lue, miten!

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • Digitaalinen markkinointi
    • Tekoäly

    Asiakaskäyttäytyminen murroksessa – näin reagoit asiakkaidesi muuttuviin tarpeisiin ajoissa  

    Asiakaskäyttäytyminen on murroksessa digitalisaation ja tekoälyn myötä. Personoitujen palveluiden, datan ja trendien seuraamisen avulla yrityksesi voi kuitenkin pysyä kilpail...

    Lue lisää
    • Hakukoneoptimointi
    • Sisältömarkkinointi
    • Strategia
    • Tekoäly

    Kokeile osaako tekoäly kertoa, miksi yritykseltäsi kannattaa ostaa

    Tekoäly mullistaa tiedonhaun ja muuttaa asiakkaiden ostoprosessin alkupäätä valtavasti. Jatkossa tekoäly on yrityksenne aktiivisin myyjä. Sen suoriutuminen riippuu siitä, mi...

    Lue lisää