• Verkkokaupan Markkinointi
  • Verkkosivut

Mitä ovat verkkosivujesi FTP-tunnukset ja mihin niitä tarvitaan?

Tässä blogikirjoituksessa kerrotaan kaikki oleellinen FTP-tunnuksista, niiden käytöstä sekä tunnusten löytämisestä.

SDM logo

Digimarkkinointi

Apua! Yrityksesi verkkosivuja ollaan parhaillaan uusimassa ja sinulta kysytään joitain ihmeen FTP-tunnuksia, joista sinulla ei ole harmaintakaan aavistusta. Hyvä, sillä ei se mitään. Et ole nimittäin ensimmäinen verkkosivuston uusija, joka tuskastelee tämän aiheen ympärillä. Sen vuoksi kerron sinulle tässä blogikirjoituksessa vinkkejä siitä, mistä verkkosivustosi FTP-tunnukset saattaisivat löytyä, ja miksi niitä sinulta edes kysytään.

Mikäli jo olemassa olevia verkkosivujasi ollaan päivittämässä tai uusimassa kokonaan, törmäät hyvin suurella todennäköisyydellä jossain vaiheessa projektia näihin kolmeen mystiseen kirjaimeen. Yleensä nämä kirjaimet tulevat esille viimeistään siinä vaiheessa, kun verkkosivujen kehittäjä pyytää sinulta sivustosi FTP-tunnuksia.

Tiivistettynä verkkosivuston FTP-tunnukset ovat tavallisesti vähintään kolmiosaiset tunnukset, joiden avulla päästään kiinni palvelimella sijaitseviin tiedostoihin. Tunnukset löytyvät yleisimmin joko ylläpitäjältä tai nykyisen verkkosivuston kehittäjältä.

Mitä ovat FTP-tunnukset?

Lyhenne FTP ei varmastikaan kerro aiheeseen vihkiytymättömälle oikeastaan yhtään mitään. Kirjainyhdistelmän googlaaminenkin vie sinut varsin nopeasti syvälle mystisten internet-teknologioiden pariin, jossa vastaan tulee aina vain uusia ja toinen toistaan oudompia kirjainyhdistelmiä.

FTP muodostuu sanoista File Transfer Protocol, joka on TCP-protokollaa käyttävä tiedonsiirtomenetelmä. FTP-yhteys toimii kahden koneen välillä, joista toinen on asiakkaan kone ja toinen palvelin. Yhteyden avulla päästään käsiksi web-hotellin palvelimelle, ja sen kautta voidaan muokata verkkosivuston tiedostoja tai muuta dataa helposti, turvallisesti sekä luotettavasti.

FTP-yhteyden käyttämiseen tarvitaan oma erillinen ohjelma. Yksi yleisimmästä tähän tarkoitetuista ohjelmista on FileZilla, joka on hyvä ja helppokäyttöinen ohjelma FTP-yhteyden käyttöön.

Koska FTP-yhteyden avulla päästään kiinni palvelimella sijaitseviin tärkeisiin tiedostoihin, on samaan aikaan myös tärkeää, ettei niihin pääse kukaan ulkopuolinen käsiksi. Palvelimella olevat tiedostot voivat sisältää esimerkiksi koodia, josta sivun rakenne muodostuu. Sen vuoksi FTP-yhteyden avaamiseen tarvitaan FTP-tunnuksia. Ilman tunnuksia taas ei kukaan pääse kiinni palvelimella sijaitseviin tiedostoihin, eikä niitä ole mahdollista muokata vaihtoehtoisia reittejä.

FTP-yhteyteen liittyvät tunnukset ovat tavallisesti kolmiosaiset. Ne koostuvat palvelimesta, käyttäjänimestä ja salasanasta. Palvelimen nimi voi olla joko IP-osoitteen muodossa tai verkkosivujeni osoite. Joskus tunnuksissa saattaa olla mainittuna myös neljäntenä osana portin numero, mutta tämä on tavallisesti aina 21.

FTP-tunnukset ovat siis täysin omat tunnuksensa, eivätkä niillä ole mitään tekemistä esimerkiksi WordPress-tunnuksien kanssa, joiden avulla kirjaudut päivittämään verkkosivustoasi.

Lue myös: Verkkosivuprojektin eteneminen aikataulussa

Mistä FTP-tunnukset löytää?

Se FTP-tunnuksien esittelystä. Tällä hetkellä mielessäsi saattaa pyöriä kysymys siinä, mistä löydät tarvittavat tunnukset. FTP-tunnukset saat tavallisesti joko oman verkkosivustosi web-hotellin palveluntarjoajalta, tai joissakin tapauksissa nykyisen sivuston tekijältä. Näistä kahdesta varmempi keino tunnusten saamiseen on kuitenkin palveluntarjoaja.

Palveluntarjoajilla on hieman erilaisia käytäntöjä FTP-yhteyden luomisen suhteen, joten tunnusten hankkiminen voi vaihdella paljonkin yrityksen käytäntöjen mukaan. Jotkut saattavat avata yhteyden tietoturvasyistä vain väliaikaisesti, ja joka kerta erilaisilla tunnuksilla. Tästä syystä FTP-tunnukset löytyvät viimeistään palveluntarjoajan asiakaspalvelusta.

Ennen kuin lähestyt asiakaspalvelua FTP-tunnusten etsimisen suhteen, kannattaa kuitenkin kirjautua palveluntarjoajan sivustolle, ja etsiä tunnuksia sieltä. Ne saattavat löytyä sellaisten alasivujen takaa, kuin esimerkiksi asiakassivut tai tekniset tiedot.

Mikäli haku palveluntarjoajan sivustolta ei tuota tulosta, toinen hyvä vaihtoehto voi olla etsiä FTP-tunnuksia myös web-hotellin tilaukseen liittyvistä varmistusviesteistä. Joissakin tapauksissa ainakin osa FTP-tunnuksista tulee mukana sähköpostiin kilahtavissa tilausvahvistuksissa. Toisin sanoen FTP-tunnukset saattaa siis löytää myös sähköpostin arkistoista palveluntarjoajan nimellä etsiessä.

Jos sähköpostihistoria tai palveluntarjoajan omat asiakassivustot eivät kaikesta huolimatta tuota tulosta, kannattaa suosiolla lähestyä palveluntarjoajan asiakaspalvelua. Asiakaspalvelu osaa loppukädessä antaa sinulle sivustosi FTP-tunnukset.

Miksi FTP-tunnuksia tarvitaan?

Me verkkosivujen kehittäjät emme pyydä tunnuksia ihan vain silkan kiusan vuoksi, vaan tunnuksia tarvitaan palvelimella jo olemassa olevien tiedostojen muokkaamiseen. Jotkut verkkosivuun liittyvät tiedostot saattavat sijaita palvelimella siten, että niiden muokkaaminen on mahdollista ainoastaan FTP-yhteyden kautta. Samalla joitakin tiedostoja on yksinkertaisesti välttämätöntä päästä muokkaamaan, jotta sivuston rakentamista voidaan tehdä.

Puuttuvat tai kateissa olevat FTP-tunnukset hidastavat hyvin suurella todennäköisyydellä verkkosivuprojektin etenemistä viimeistään julkaisuvaiheessa, sillä tunnuksia tarvitaan tiedostojen siirtämisessä uudelle palvelimelle. Sen vuoksi tunnusten etsiminen kannattaa aloittaa heti, kun verkkosivujen uusiminen tulee ajankohtaiseksi.

Vaikka et välttämättä itse tarvitsisi verkkosivustosi FTP-tunnuksia, kyseiset tunnukset kannattaa silti laittaa kaiken varalta talteen myös jatkoa ajatellen. FTP-tunnuksia tarvitaan säännöllisesti verkkosivuston kehitystyössä, joskus jopa ihan pienissäkin muutoksissa. Pahimmillaan FTP-tunnusten etsiminen syö aikaa projektin molemmilta osapuolelta, kun verkkosivuston kehittäjä ei pääse etenemään töissään, sekä samaan aikaan joudut käyttämään omaa kallisarvoista aikaasi tunnusten etsintään.

Yhteenveto FTP-tunnuksista

Kertauksen vuoksi; FTP-tunnuksia tarvitaan FTP-yhteyden muodostamiseen, jonka avulla päästään muokkaamaan palvelimella sijaitsevia tiedostoja. Näitä tiedostoja taas täytyy muokata verkkosivua rakentaessa tai uudistaessa.

FTP-tunnukset löydät helpoiten oman palveluntarjoajasi asiakaspalvelusta. Mikäli haluat olla oikein noheva, kannattaa verkkosivustosi FTP-tunnukset pitää aina mahdollisuuksien mukaan helposti saatavissa, sillä tunnusten etsiminen verkkosivun uudistamisen aikana voi hidastaa projektin suorittamista.

Onko yrityksesi verkkosivujen uusiminen ajankohtaista? Ota meihin yhteyttä, niin teemme verkkosivuistasi väsymättömän myyntikoneen.

Tilaa digitaalisen markkinoinnin hiljainen tieto sähköpostiisi 2 kertaa kuussa

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Opi lisää Suomen suurimmassa digitaalisen markkinoinnin kirjastossa.

    • Hakukoneoptimointi

    Miksi yrityksenne todella tarvitsee hakukoneoptimointia? Miksi ja milloin palkata SEO-toimisto? Mitä hyötyjä palkkaamisesta on? Milloin et tarvitse SEO-toimistoa?

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • TikTok

    TikTok-markkinointi yritykselle – tärkeimmät seikat kootusti

    Tässä blogissa käymme läpi TikTokia mainoskanavana sekä MRACE® -mallin näkökulmasta.

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • Sisältömarkkinointi
    • Tekoäly

    Kuinka yrityksellesi räätälöity GPT voi parantaa markkinointiasi?

    Kun kaikki käyttävät apunaan samaa työkalua: tekoälyä eli AI:ta, markkinoinnissa erottautuminen vaatii yksilöllisempää panostusta. Kustomoitu GPT on kilpailuvaltti, joka t...

    Lue lisää
    • Digitaalinen markkinointi

    Kansainvälinen digimarkkinointi – kuinka digimarkkinointi voi auttaa yrityksen kansainvälistymisessä?

    Digimarkkinointi voi olla ratkaiseva tekijä kansainvälistymisen onnistumisessa.

    Lue lisää
    • Digitaalinen markkinointi
    • Google Ads

    Microsoft Advertising – Miksi mainostaa Bing-hakukoneessa Googlen rinnalla?

    Microsoft Advertising toimii hyvänä aisaparina hakusanamainonnassa Google Ads -mainonnalle. Tästä blogista opit tärkeimmät syyt, miksi sinunkin tulisi mainostaa myös Bingiss...

    Lue lisää
    • Google Ads
    • Tekoäly

    Google Ads -trendit: Tekoäly entistä vahvemmin mukana

    Digitaalisen kilpailun kiristyessä Google-mainonta osoittaa edelleen vahvaa suorituskykyä.

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • Sisältömarkkinointi
    • Tekoäly

    Miten saat verkkosivustosi sisällöt nousemaan tekoälyn suosituksissa?

    Nykyään ei riitä, että verkkosivuston sisällöt ovat hyvin hakukoneoptimoituja, vaan niiden pitää huomioida myös tekoälyn vaatimukset.

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • Uutiset

    Kumpi voittaa B2B-markkinoinnissa: LinkedIn vai Meta?

    Miten valita oikea kanava B2B-yrityksen mainontaan sosiaalisessa mediassa? Vertailimme LinkedIniä ja Metan kanavia mainostajan näkökulmasta.

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • Digitaalinen markkinointi

    Lanseeraaminen digitaalisessa markkinassa – onnistumisen eväät ja muistilista

    Hyvin suunniteltu ja toteutettu lanseerauskampanja toimii kilpaillussakin markkinassa.

    Lue lisää
    • Videomainonta

    Videomarkkinoinnin trendit: Lyhytkestoiset videot, AI ja videopodcastien hyödyntäminen

    Olipa kyseessä lyhytkestoiset videot, tekoälyn hyödyntäminen tai personoidun sisällön luominen, tämän päivän videotrendit voivat uudistaa tapaasi kommunikoida videoilla.

    Lue lisää