Oletko harkinnut ostavasi yritykselle Adwords -mainontaa tai onko yritykselläsi jo mainontaa jonkin digitaalisen mainostoimiston kautta? Mistä tiedät, että yrityksesi mainonta hoidetaan laadukkaasti ja mahdollisimman kustannustehokkaasti?
Käydään tässä blogikirjoituksessa läpi muutamia helppoja kohtia, jotka jokainen yrittäjä voi itse tarkistaa Adwords-tilistään vaikka syvällisempää tietoa mainonnasta ei olisi. Tässä tuleekin esille heti ensimmäinen tärkeä pointti: onhan sinulla pääsy yrityksesi Adwords-tiliin? Älä koskaan osta mainontaa toimistolta, joka ei suostu antamaan sinulle pääsyä omaan mainostiliisi.
Alla 5 helppoa vinkkiä, mitkä sinun kannattaa käydä mainostilistäsi tarkistamassa.
1. Onko mainontaasi asennettu tulosseuranta?
Miksi yritykset ostavat Adwords-mainontaa? Yksinkertainen vastaus on, että yritykselle halutaan lisää tuloksia. Jos tilillesi ei ole asennettu tulosseurantaa, et tiedä paljonko Adwords-mainonta tuo yrityksellesi lisää tulosta vai tuoko se sitä ollenkaan. Verkkokaupoissa erityisen tärkeää on seurata tuloksia euromääräisesti, jolloin näet tilistäsi suoraan paljonko mainonta toi yritykselle myyntiä.
Ilman tulosseurantaa mainontaa tehdään hyvin usein sokkona eikä tiedetä, mikä mainonnassa toimii vai toimiiko se ollenkaan. Jos yrityksesi mainontaa hoitava toimisto ei ole puhunut mainonnan tuloksista mitään, kysy heti onko mainontaanne asennettu tulosseuranta ja mitä tuloksia seurannalla seurataan.
Jos tilissäsi on jo tulosseuranta, voit tarkastella avainsanat välilehdeltä, millä avainsanoilla tuloksia yritykselle saadaan. Kiinnitä tässä kohdassa huomiota siihen, että kaikki tulokset eivät tule yrityksen nimellä vaan myös yleisillä yrityksen palveluihin tai tuotteisiin liittyvillä termeillä. Yrityksesi ei ole kovin järkevää tehdä mainontaa, jos kaikki tulokset tulevat vain ja ainoastaan yrityksen nimellä haettaessa.
2. Millä avainsanoilla mainontaasi tehdään?
Tilisi avainsanat-välilehdeltä voit tarkistaa, mitä avainsanoja mainonnassanne käytetään. Avainsanoiksi on aina tärkeää valita mahdollisimman tarkat avainsanat eli sanoja, joita potentiaaliset asiakkaasi tai ne, jotka ovat jo mahdollisimman lähellä ostopäätöstä, käyttävät.
Samalla, kun tarkistat avainsanojasi kiinnitä huomiota, mitä hakutyyppiä avainsanoissasi on käytetty. Avainsanojen hakutyyppejä on neljä, joista laajin on laaja haku. Tarkista, että tilissä ei ole ainoastaan käytetty laajan haun avainsanoja. Laajan haun avainsanat ovat hyvin laajoja ja voivat näyttää yrityksesi mainoksia Googlessa hyvinkin erilaisilla hakutermeillä kuin mikä alkuperäinen avainsanasi on. Tarkista, että avainsanojesi edestä löytyy plusmerkki tai avainsanojen edessä ja lopussa on heittomerkit tai hakasulkeet. Tällöin tiedät, että mainostaja on rajannut sitä, miten paljon Google saa alkuperäisiä avainsanojasi muokata. Alla kuva avainsanat-välilehdestä ja avainsanojen hakutyypeistä.
Voit nyt samalla tarkistaa avainsanat-välilehdeltä, millä hakutermeillä avainsanasi ovat näyttäneet yrityksesi mainoksia Googlessa. Näin saat käsitystä siitä, paljonko Google muuttaa alkuperäisiä avainsanojasi sekä pystyt tarkistamaan todelliset hakutermit, joilla mainoksiasi on näytetty. Hakutermiraportista näet, millä eri hakutermeillä mainokset ovat näkyneet ja pystyt hahmottamaan paremmin, onko termit potentiaalisia teidän yrityksellenne.
Ruksaa avainsanojen vierestä valkoiset ruudut niiden avainsanojen kohdalta, joiden hakutermiraportit haluat nähdä ja klikkaa tämän jälkeen kohtaa ”hakutermit”.
Tämän jälkeen sinulle avautuu lista niistä hakutermeistä, joilla mainoksiasi on Googlessa näytetty. Saatat huomata hakutermiraportista sellaisia hakutermejä, joilla yrityksesi ei ole kannattavaa näyttää mainontaa. Tällöin on tärkeää, että kyseiset sanat on lisätty tiliin negatiivisiksi avainsanoiksi. Näet tiliisi lisätyt negatiiviset avainsanat klikkaamalla ”negatiiviset avainsanat” -kohtaa.
Tämän jälkeen sinulle avautuu sanalista, josta näet kaikki tilisi negatiiviset avainsanat.
3. Avainsanojen laatupisteet
Tarkista samalla avainsanat välilehdeltä avainsanojesi laatupisteet. Google määrittää jokaiselle avainsanalle omat laatupisteet ja näet jokaisen avainsanan kohdalta kyseisen avainsanan laatupisteet sekä laatupisteisiin vaikuttavat tekijät. Laatupisteasteikko avainsanoille on 1—10 ja mitä korkeammat laatupisteet avainsanoillasi on, sitä vähemmän maksat mainostesi klikkauksista ja sitä laadukkaampana Google mainontaasi pitää.
Avainsanojen laatupisteisiin vaikuttaa mainosten odotettu klikkausprosentti, aloitussivun käyttökokemus sekä mainoksen osuvuus. Jos avainsanojesi laatupisteet ovat hyvin matalat, kysy mainostoimistoltasi mistä alhaiset laatupisteet johtuvat ja onko niiden parantamiseksi jotain tehtävissä.
Miten sitten voit tarkistaa avaisanojesi laatupisteet? Mene avainsanat välilehdellä haluamasi avainsanan ”tila”-kohdassa olevan puhekuplan päälle. Tämän jälkeen sinulle avautuu laatikko (alla kuva), josta näet avainsanasi laatupisteet sekä mitkä asiat avainsanasi laatupisteisiin vaikuttavat.
4. Klikkaukset ja näyttökerrat
Tarkastele avainsanat-välilehdellä myös avainsanojesi klikkausten ja näyttökertojen määriä. Hyvin usein kuulee, että saimme mainonnalla näin paljon mainosten näyttökertoja ja näin monta ihmistä klikkasi mainosta ja siirtyi yrityksemme verkkosivustolle. Näillä luvuilla ei kuitenkaan ole mitään merkitystä, jos yrityksen tavoitteena on saada lisää myyntiä tai tuloksia.
On aivan sama, paljonko mainokset Googlessa näkyvät tai kuinka paljon ne saavat klikkauksia, jos kyseiset klikkaukset ja näyttökerrat eivät johda tuloksiin. Unohda siis harhaluulot suurista klikkaus- ja näyttökertojen määristä ja keskity mainonnalla saataviin tuloksiin.
5. Katso muutoshistoria
Jotta Adwords-tilisi toimisi mahdollisimman tehokkaasti, täytyy sitä jatkuvasti optimoida. Miksi näin? Google Adwordsiin tulee uusia ominaisuuksia jatkuvasti ja kilpailutilanne Googlessa on jatkuvassa muutoksessa.
Tämän vuoksi on erittäin tärkeää optimoida tiliä kuukausittain ja tarkastella mainonnan toimivuutta. Pystyt tarkistamaan tilistäsi muutoshistoriakohdan, josta näet, mitä muutoksia tiliisi on tehty ja milloin. Jos et löydä tilisi muutoshistoriasta tapahtumia kuukausiin, ei mainontasi luultavastikaan ole kovin hyvissä käsissä. Löydät muutoshistorian kampanjat-välilehdeltä ja valitsemalla sieltä kohdan ”tarkastele muutoshistoriaa”. Tämän jälkeen sinulle avautuu lista tiliisi tehdyistä muutoksista.
Yhteenveto
Tässä muutamia helppoja tapoja selvittää, onko yrityksesi mainonta luotettavissa käsissä eli onko mainontasi laadukkaasti rakennettu sekä onko sitä optimoitu. Suosittelen lukemaan lisää Adwords-mainonnan ostamisesta Adwords ostajan oppaasta, jonka voit ladata täältä. Oppaasta saat lisää tärkeää tietoa Adwords-mainonnan ostamisesta sekä siitä, miten tunnistat luotettavan ja osaavan palveluntarjoajan.