WordPressille on saatavilla tuhansia erilaisia lisäosia. Suurin osa näistä on kuitenkin huonosti tehtyjä, eikä niitä päivitetä ollenkaan. Hyvä nyrkkisääntö lisäosaa asennettaessa on katsoa, kuinka paljon sillä on aktiivisia asennuksia, millaiset arvostelut lisäosa on saanut ja milloin sitä on viimeksi päivitetty.

Tämän blogikirjoituksen tarkoitus ei ole listata kaikkia nice-to-have lisäosia, vaan kertoa oikeasti hyödyllisistä lisäosista, joita olen myös itse aktiivisesti käyttänyt.

Yoast SEO

Yoast SEO on todella arvokas työkalu sivustosi hakukoneoptimointiin ja hakukoneista sivustollesi tulevan orgaanisen liikenteen maksimointiin. Lisäosan avulla voit mm. valita laskeutumissivulle haluamasi avainsanan. Lisäksi työkalu kertoo tarvittavat toimenpiteet sisällön parantamiseksi. Muutama vastaavanlainen vaihtoehto lisäosalle löytyy, mutta YOAST SEO on ylivoimaisesti näistä paras.

yoast-seo lisäosa

Really simple SSL

Jos sivustollasi käsitellään arkaluontoista tietoa ja käytössäsi on HTTPS sekä SSL, on Really Simple SSL nopein ja helpoin tapa SSL:n pystyttämiseksi. Se on nimensä mukaisesti todella yksinkertainen ja toimiva lisäosa, joka tekee mitä lupaa.

really-simple-ssl-wordpress-lisaosa

Yhteydenotto

Lähes jokaisella nettisivulla on jonkinlainen yhteydenottolomake, josta lähtee yleensä viesti sivuston ylläpitäjän tai asiakaspalvelun sähköpostiin. Lomakkeen tekemiseen on monta hyvää valmista vaihtoehtoa. Jos pieni vuosimaksu ei ole ongelma, Gravity Forms on paras vaihtoehto, varsinkin jos on tarve integroida lomake erilaisten ulkoisten palveluiden kanssa. Hyvä ilmainen vaihtoehto on Contact Form 7, joka on eniten käytössä oleva yhteydenottolisäosa.

contact form 7 lisäosa

Akismet

WordPress asennuksen mukana tuleva Akismet on sekä kommenttien, että yhteydenottolomakkeiden kautta tulevan spämmäyksen estoon suunniteltu lisäosa. Internetissä on paljon botteja, jotka jättävät artikkeleiden kommenttiosioon spämmi-viestejä tai lähettävät roskapostia yhteydenottolomakkeiden kautta. Akismetin saa vaivattomasti toimimaan esimerkiksi Contact form 7:n kanssa, jolloin voit tehokkaasti estää roskapostin lähettämisen sivustosi lomakkeista.

akismet-wordpress-lisaosa

Disqus

Disqus tekee kommentoinnin helpommaksi ja mahdollistaa kommentoinnin mm. Facebook- ja twitter-profiilien avulla. Käyttäjän ei tarvitse erikseen rekisteröityä sivustolle ja kynnys kommentoimiseen pienenee. Disqussin käyttö vähentää myös kommenttiosioon tulevaa spämmiä, poistaen sen käytännössä kokonaan.

disqus-wordpress-lisaosa

Woocommerce

Woocommerce on internetin suosituin verkkokauppa-alusta. Woocommerce itsessään on maksuton, mutta siihen löytyy paljon maksullisia lisäosia, joiden avulla voit laajentaa verkkokaupan toiminnallisuutta ja ominaisuuksia.

woocommerce-wordpress-lisaosa

Wordfence

Wordfencellä on yli miljoona aktiivista asennusta. Wordfence on monipuolinen tietoturvalisäosa, jossa on mm. älykäs palomuuri ja sisäänkirjautumisten rajoitus. Jokaisella WordPress-sivustolla tulisi mielestäni olla asennettuna jokin tietoturvalisäosa. Wordfenceä päivitetään tiuhaa tahtia, mikä on yksi hyvä syy tämän lisäosan käyttämiseen.  Sivuston koko tietoturvaa ei voi laittaa lisäosan varaan, mutta sen käyttämisestä on ehdottomasti hyötyä.

wordfence-wordpress-lisaosa

Advanced Custom Fields

Jos olet devaaja ja rakennat WordPress-teemoja, kannattaa tutustua Advanced Custom Fields -lisäosaan.  ACF:n avulla voit lisätä teeman template-tiedostoihin erilaisia kenttiä, kuten kuvan tai url-osoitteen, jonka voit sitten vaihtaa hallintapaneelista aina uutta sisältöä lisätessäsi. Lisäosa auttaa tekemään teemastasi dynaamisemman ja säästää paljon kallista aikaa kehitysvaiheessa.

advanced-custom-fields-wordpress-lisaosa

All-in-One WP Migration

Mielestäni paras lisäosa sivuston siirtämiseen palvelimelta toiselle on All-in-One WP Migration. Se nopeuttaa sivuston siirtämistä esimerkiksi kehitysympäristöstä tuontantoon. Parhaassa tapauksessa exporttaat-tiedoston vanhalta sivustolta yhden napin painalluksella, asennat saman lisäosan uuteen WordPress-asennukseen ja importtaat kyseisen tiedoston sinne, jolloin kaikki vanhalla sivustolla ollut tieto ja sisältö on siirtynyt uudelle sivustolle eikä muita toimenpiteitä tarvita.

all-in-one-migration-wordpress-lisaosa

Redirection

Sivuston URL-osoitteiden muuttuessa on tärkeää tehdä 301-uudelleenohjaukset, jotta vanhojen linkkien kautta tulevat vierailijat päätyvät oikeaan paikkaan. Redirection-lisäosan avulla voit tehdä 301-uudelleenohjaukset ja hallita niitä myös ilman tietoa Apachen .htaccess tiedostoista.

redirection-wordpress-lisaosa-compressor

WP Super Cache, W3 total Cache, WP rocket

Jokaisella sivustolla tulisi olla jokin näistä kolmesta lisäosasta. Cache-lisäosat mm. lisäävät sivun selaimen välimuistiin, kun vierailet siellä ensimmäisen kerran. Tämän jälkeen käyttäjälle jaetaan staattinen html-tiedosto sen sijaan, että joka kerta tehtäisiin tietokantakysely.  Tämä nopeuttaa verkkosivun latausnopeutta huomattavasti.

Lukuisten tutkimusten perusteella WP-Rocket on kilpailijoitaan parempi lähes joka osa-alueella. Lisäosasta joutuu kuitenkin maksamaan vuosilisenssin. Hyviä ilmaisia vaihtoehtoja ovat WP Super Cache ja W3 Total Cache.

super cache lisäosa

Google Analytics

Verkkosivuston kehityksen ja ylläpidon kannalta on tärkeää saada tietoa siitä, paljonko liikennettä sivustosi haalii ja miten sivustolla vierailijat käyttäytyvät. Google Analytics on ilmainen verkkosivujen kävijäseurantaan tarkoitettu työkalu. Google analytics -lisäosan avulla voit yhdistää sivustosi Google Analyticsiin, jolloin voit seurata erilaista tietoa verkkosivustollasi kävijöistä ja heidän käyttäytymisestään.

google-analytics-wordpress-lisaosa

Lopuksi

On olemassa paljon lisäosia, joista saa taloudellista hyötyä. Kyseiset lisäosat nopeuttavat sivustoasi ja auttavat huomattavasti joko sivuston rakentamisessa tai sen ylläpidossa. Kannattaa kuitenkin muistaa että liika lisäosien käyttö lisää vain sivustosi riippuvuutta kolmansista osapuolista. Lisäksi liiallinen käyttö hidastaa sivustosi latausaikaa ja heikentää mahdollisesti sen tietoturvaa, varsinkin jos lisäosia ei pidetä ajantasalla.

Puuttuuko listasta mielestäsi jotain olennaista? Kommentoi alapuolelle. Tarvitsetko apua kotisivujesi kanssa? Voit saada sitä meiltä.

Ota yhteyttä

Vastaa