• A/B-testaus
  • Sähköpostimarkkinointi

Sähköpostilistan segmentointi

Riippumatta siitä, mitä sovellusta käytät sähköpostimarkkinointiisi, segmentoiminen ja listan alijaottelu on osoittautunut vakiintuneeksi käytännöksi sähköpostimarkkinoinnissa.

SDM logo

Digimarkkinointi

Riippumatta siitä, mitä sovellusta käytät sähköpostimarkkinointiisi, ovat segmentoiminen ja listan alijaottelu osoittautuneet vakiintuneeksi käytännöksi sähköpostimarkkinoinnissa. Oli yrityksesi tai listasi sitten iso tai pieni, segmentoiminen auttaa viestejäsi tuntumaan yksilöidymmiltä erilaisten lukijoidesi keskuudessa ja täten sinua saavuttamaan parempia lukuja sähköpostimarkkinoinnin raportteihisi.

Mitä on segmentoiminen?

Chad Whiten kirjassa Email Marketing Rules segmentoiminen on määritelty vapaasti käännettynä seuraavasti. Segmentoiminen: tietyn viestin lähettäminen vain todennäköisimmin viestiin reagoivalle osalle vastaanottajista, heidän geografisten, demografisten ja aikaisempiin responsseihin perustuvien tekijöiden mukaan.

Joskus segmentoiminen voi olla kiinteää jakamista. Tällöin otat tietyt sähköpostiosoitteet erilliseksi segmentiksi, joka säilyy kampanjasta toiseen ryhmänä aina muuttumattomana. Hieman yleisempi tapa on eritellä sähköpostiosoitteita isommasta listasta jonkin kriteerin perusteella. Voit esimerkiksi suodattaa esiin ne tilaajat, jotka eivät ole avanneet edellistä viestiäsi.

Eli aina tilanteesta riippuen valitsemasi segmentti elää ja teoriassa tilanne, jossa kyseisessä segmentissä ei ole sähköpostiosoitteita lainkaan, on mahdollinen.

Miksi kannattaa segmentoida?

Etenkin tapauksessa, jossa sähköpostilista alkaa olla varteenotettavan kookas, on hyvin haastavaa löytää viesteille kultaista keskitietä ja pitää yllä tasapainoa erilaisten muuttujien välillä. Näitä muuttujia ovat esimerkiksi:

  • Viestiesi lähetystiheys: Lähetätkö vakiona viestin aina kerran viikossa vai riittäisikö sittenkin vain kaksi kertaa kuukaudessa?
  • Tarjousviestit vastaan muu sisältö: Pommitatko verkkokauppasi asiakkaita aina ja jatkuvasti vain tarjousviesteillä, vai unohdatko mainostaa palveluitasi kokonaan ja jaat pelkästään blogikirjoituksia?
  • Viestiesi aihepiirit: Moniko personal trainerin sähköpostitilaajista on juuri nyt kiinnostunut rasvanpoltosta ja ketkä taas lihasmassan hankkimisesta?

Haasteen pohjimmainen syy on ilmiselvä. Tilaajasi ovat ihmisiä. Ihmiset ovat erilaisia. Isossa sähköpostilistassa tulee aina olemaan tilaajia, jotka eivät ehdi lukea viestejäsi, koska niitä sataa sähköpostilaatikkoon joko liian usein tai ne ovat liian pitkiä kun yrität käsitellä niissä vähän kaikkien palveluidesi aihepiirejä.

”Keskitie voidaan kyllä saavuttaa, mutta…”

Keskitie voidaan kyllä saavuttaa, mutta se ei läheskään aina ole kultainen. Kun yrität miellyttää kaikkia, et todennäköisesti miellytä ketään ja tuloksesi jäävät keskinkertaisiksi. Tilaajasi ja potentiaaliset asiakkaasi eivät ole yhtä harmaata massaa, joten miksi viestiesikään tulisi olla?

Seuraavaksi voidaankin tarkastella yleisimpiä segmentointimalleja.

Uudet tilaajat – Anna hyvä ensivaikutelma

Anna hyvä ensivaikutelma yrityksestäsi uusille tilaajillesi tervetuloautomaatiolla. Asetu hetkeksi tilaajasi saappaisiin ja mieti, minkälainen sisältö ja apu olisi tärkeää täysin uudelle tuttavuudelle. Miten olisi lyhyt ja ytimekäs perustietopaketti alasi palveluista? Tai lista keskeisimmistä blogikirjoituksistasi? Entä voisiko tilauksen jälkeinen automaattinen tervetuloviestisi olla nopea esittely yrityksesi itse sähköpostimarkkinointivaastaavasta tai vaikka toimitusjohtajasta? Kun viesteille antaa kasvot, ovat ne yleisestikin ihmisläheisempiä.

Epäaktiiviset tilaajat – Kuinka aktivoin heidät takaisin peliin?

Joskus käy niin, että alkuvaiheen huuma hiipuu ajan myötä. Usein voi olla, että viestisi vain jäävät unholaan, eikä tilaaja ole ehtinyt tai jaksanut pyytää osoitteensa poistoa listaltasi. Huonommassa tilanteessa nämä toistuvasti epäaktiiviset tilaajat vaikuttavat tuloksiisi negatiivisesti ja yleinen avaus- ja klikkausprosenttisi keskiarvo laskee. Toisin sanoen sähköpostilistasi ”terveys” kärsii. Mikä siis avuksi?

Lämmittele vanhat tutut takaisin pirteiksi. MailChimp on koonnut tätäkin ongelmaa varten oman kompaktin ohjekokoonpanonsa, joka sisältää mm. seuraavat ideat:

  • gallupit ja kyselyt
  • online-kilpailut
  • kupongit ja alennukset

Mikäli kuitenkin ilmenee, että nämä hiljaisemmat tilaajasi eivät tunnu reagoivan yrityksistäsi huolimatta, ei sekään ole aina huono asia. Olet saattanut tuolloin vain löytää ryhmän, joka ei yksinkertaisesti kuulu tavoittelemaasi kohderyhmään.

Tässä tapauksessa voidaan ottaa viimeisenä ratkaisuna käyttöön sähköpostimarkkinointialan asiantuntijoita hieman kahtia jakava keino. Toimita näille henkilöille kyselyviesti, jossa pyydät tilaajaasi päivittämään tilaajatietonsa tai vaihtoehtoisesti jopa lopettamaan tilauksensa. Pahin tapaus on, että nämä epäaktiiviset tilaajat raportoivat sinut spämmääjäksi. Tilaajan menettäminen on siis näistä kahdesta paljon parempi vaihtoehto.

Aktiiviset tilaajat – Vie heidät maaliin

Olet osunut ainakin maalitauluun, ellet jopa häränsilmään. Tämä ”remmi” tykkää tuottamastasi sisällöstä. He avaavat useimmat viestisi ja klikkaavat ahkerasti kampanjaviestisi linkkejä. Tämä tilaajaryhmä on osoittanut kiinnostuksensa. Heidän kanssaan voit jo rohkeammin ottaa sen seuraavan askeleen, mitä et ehkä vielä ole muiden kanssa uskaltanut ottaa. Ikään kuin palkkioksi aktiivisuudesta voit tarjota heille esimerkiksi erityisen, vain heille tarkoitetun alennuskoodin tuotteillesi, toimittaa kutsun nettivalmennukseesi tai tarjota maksutonta alkukartoitusta.

Aihekohtainen jaottelu

Usein jotkin palveluistasi ovat suositumpia kuin muut palvelusi. Joskus taas osa tuotteistasi vaatisi lisäpotkua täsmällisemmällä markkinoinnilla. Sähköpostimarkkinointisovellukset tarjoavat tähän apua antamalla tietoa siitä, mitä linkkejäsi on klikattu ja kuinka paljon.

Monet sovelluksista tarjoavat myös mahdollisuuden muodostaa oman segmenttinsä tietyn viestin tai jopa erillisen linkin klikkaajista. Huomasitko kenties edellisen sähköpostikampanjan raportista, että tietyn aihepiirin linkit miellyttävät tilaajakuntaasi? Ketkä tilaajista nousevat tällöin siis esiin ja ketkä taas äänestävät klikkaamattomuudellaan? Tarjoa kiinnostuneille lisää samasta aiheesta ja jatka testaamista passiivisten kanssa.

Katso lisää, kuinka sähköpostimarkkinointi voi auttaa sinua omassa markkinnoinnissasi.

Tutustu lisää sähköpostimarkkinointiin

Tilaa digitaalisen markkinoinnin hiljainen tieto sähköpostiisi 2 kertaa kuussa

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Opi lisää Suomen suurimmassa digitaalisen markkinoinnin kirjastossa.

    • TikTok

    TikTok-markkinointi yritykselle – tärkeimmät seikat kootusti

    Tässä blogissa käymme läpi TikTokia mainoskanavana sekä MRACE® -mallin näkökulmasta.

    Lue lisää
    • Sisältömarkkinointi
    • Tekoäly

    Kuinka yrityksellesi räätälöity GPT voi parantaa markkinointiasi?

    Kun kaikki käyttävät apunaan samaa työkalua: tekoälyä eli AI:ta, markkinoinnissa erottautuminen vaatii yksilöllisempää panostusta. Kustomoitu GPT on kilpailuvaltti, joka t...

    Lue lisää
    • Digitaalinen markkinointi

    Kansainvälinen digimarkkinointi – kuinka digimarkkinointi voi auttaa yrityksen kansainvälistymisessä?

    Digimarkkinointi voi olla ratkaiseva tekijä kansainvälistymisen onnistumisessa.

    Lue lisää
    • Digitaalinen markkinointi
    • Google Ads

    Microsoft Advertising – Miksi mainostaa Bing-hakukoneessa Googlen rinnalla?

    Microsoft Advertising toimii hyvänä aisaparina hakusanamainonnassa Google Ads -mainonnalle. Tästä blogista opit tärkeimmät syyt, miksi sinunkin tulisi mainostaa myös Bingiss...

    Lue lisää
    • Google Ads
    • Tekoäly

    Google Ads -trendit: Tekoäly entistä vahvemmin mukana

    Digitaalisen kilpailun kiristyessä Google-mainonta osoittaa edelleen vahvaa suorituskykyä.

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • Sisältömarkkinointi
    • Tekoäly

    Miten saat verkkosivustosi sisällöt nousemaan tekoälyn suosituksissa?

    Nykyään ei riitä, että verkkosivuston sisällöt ovat hyvin hakukoneoptimoituja, vaan niiden pitää huomioida myös tekoälyn vaatimukset.

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • Uutiset

    Kumpi voittaa B2B-markkinoinnissa: LinkedIn vai Meta?

    Miten valita oikea kanava B2B-yrityksen mainontaan sosiaalisessa mediassa? Vertailimme LinkedIniä ja Metan kanavia mainostajan näkökulmasta.

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • Digitaalinen markkinointi

    Lanseeraaminen digitaalisessa markkinassa – onnistumisen eväät ja muistilista

    Hyvin suunniteltu ja toteutettu lanseerauskampanja toimii kilpaillussakin markkinassa.

    Lue lisää
    • Videomainonta

    Videomarkkinoinnin trendit: Lyhytkestoiset videot, AI ja videopodcastien hyödyntäminen

    Olipa kyseessä lyhytkestoiset videot, tekoälyn hyödyntäminen tai personoidun sisällön luominen, tämän päivän videotrendit voivat uudistaa tapaasi kommunikoida videoilla.

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • Hakukoneoptimointi

    Kuinka mitata hakukoneoptimoinnin ROI:ta? (Ja miksi sitä ei kannata mitata?)

    49% markkinoijista raportoi orgaanisen haun tuovan parhaan ROI:n kaikista markkinointikanavista

    Lue lisää