Laskeutumissivun käyttökokemus on tuttu sana hakukoneoptimoinnissa, mutta käyttökokemuksen kehittämismahdollisuudet unohdetaan helposti Adwords-mainonnassa.

Hakukoneiden on  tarkoitus vastata hakijan tekemään hakutermiin mahdollisimman hyvin ja juuri tätä Adwordsin laatupisteet mittaavat. Ne toimivat mittarina, kuinka hyvin laskeutumisivu vastaa mainokseesi suhteessa valitsemiisi avainsanoihin.

Hakukoneet haluavat tarjota hakijalle ensimmäisenä hakutuloksissa niitä olemassaolevia mainoksia, jotka vastaavat parhaiten hakijan tarpeisiin.

Google kannustaa mainostajia keskittymään laatupisteisiin mitä parhaimmalla tavalla – rahalla. Mitä paremmat laatupisteet, sitä halvemmat klikkaushinnat sinun on mahdollista saada. Hakukoneet haluavat tarjota hakijalle ensimmäisenä hakutuloksissa niitä olemassaolevia mainoksia, jotka vastaavat parhaiten hakijan tarpeisiin. Sen vuoksi laatupisteet vaikuttavat myös mainoksesi sijoitukseen.

Tarkista käyttökokemus avainsanojen tilasta

Voit tarkastella AdWordsissä laatupisteisiisi vaikuttavia tekijöitä avainsanojen tilasta, pitämällä hiirtä puhekuplan kohdalla.

laskeutumissivun-kayttokokemus

Avainsanojen tilasta näet, mikä laskeutumissivun (aloitussivun) käyttökokemus on. Aloitussivun käyttökokemus voi olla keskimääräistä parempi, keskimääräinen tai keskimääräistä huonompi. Keskimääräinen tai keskimääräistä parempi käyttökokemus tarkoittaa, että laskeutumissivun käyttökokemus on hyvä, eikä siihen liity ongelmia. Kun laskeutumissivu on keskimääräistä huonompi, laskeutumissivulle on syytä tehdä parannuksia.

Pidä huolta laatupisteistäsi

Kokeneempi mainostaja tietää, että Adwords-mainonnassa ei ole kyse vain siitä, että osaa tehdä hyvät ja osuvat mainokset. Kyse on paljon muustakin ja tämän kokonaisuuden arvioimisessa laatupisteet auttavat.

Jaakko on kirjoittanut jo aiemmin laatupisteisiin vaikuttavista tekijöistä, joten sen pohjalta tiedämme jo, että laatupisteet vaikuttavat avainsanojen klikkaushintaan ja mainoksen korkeampaan sijoitukseen. Huonojen laatupisteiden vuoksi voit joutua maksamaan klikkauksistasi jopa 400% enemmän. Laatupisteet määrittelevät myös osittain sen näkyvätkö mainoksesi ollenkaan.

Käyttökokemus ja laskeutumissivusi osuvuus

Laskeutumissivu on URL, johon hakija päätyy klikattuaan mainosta. Laskeutumissivun käyttökokemus on taas yksi AdWordsin mittari, jolla mitataan, kuinka hyvin verkkosivusi vastaa hakijan tekemää hakua. Laskeutumissivun käyttökokemus mittaa siis sitä, kuinka hyvin hakija löytää etsimänsä ja kuinka hyödylliseksi Google laskeutumissivun kokee koskien hakijan tekemää hakutermiä.

Laskeutumissivun osuvuutta voi verrata siis kahdessa suhteessa: kuinka osuvaksi hakija kokee sivun ja kuinka osuvaksi Google kokee sivun. Hyvä muistisääntö on se, että niin avainsanan kuin laskeutumissivunkin tulisi olla yhteensopiva mainoksen kanssa.

Käyttökokemus vaikuttaa myös orgaaniseen näkyvyyteen

Google tarkkailee kävijöiden toimia sivustolla ja voi myös sen perusteella arvioida laskeutumissivun käyttökokemusta. Arvioiden perusteella Google voi myös muuttaa hakutulosten järjestystä.

Koska Google on hakukone, sen täytyy pystyä lukemaan verkkosivustoja yksinkertaisesti sille luettavassa muodossa. Kone ei osaa lukea mm. kuvia, joten kuvan luettava muoto on kuvan alt-määrite, ja sama muotti pätee muuhunkin. On siis sinun (tai meidän) työtä huolehtia siitä, että verkkosivustosi toimii myös Googlen näkökulmasta. Tässä määrin hyvin tehty hakukoneoptimointi auttaa mainostajaa, sillä silloin yleensä nämä asiat on osattu ottaa huomioon alusta pitäen.

Google etsii signaaleja käyttökokemuksesta

Google on kehittänyt useita algoritmeja, joiden avulla se pyrkii vastaamaan ihmisten kysymyksiin. Yksi niistä arvioi myös laskeutumisivun käyttökokemusta. Algoritmit etsivät signaaleja ja vihjeitä verkkosivuilta, jotta Google pystyy antamaan mahdollisimman osuvan tuloksen hakijalleen.

Algoritmi arvioi mainosten osuvuutta suhteessa avainsanoihin aina laskeutumissivulle asti. Laskeutumissivun on oltava sisältörikas ja sivun latausajan nopea, jotta tämä algoritmi suosii sitä.

Mikä laskeutumissivuista konvertoituu parhaiten?

Jos yrityksesi tarjoaa avainsanallesi useampia mahdollisia laskeutumissivuja, on syytä A/B-testata laskeutumissivuja. Kun et ole aivan varma, mille laskeutumissivulle mainosta klikannut käyttäjä olisi tehokkainta ohjata, voit ottaa parhaimmat vaihtoehtosi testiin.

Suomessa ei ole vielä niin kehittynyttä ohjelmaa, jolla voisit suoraan selvittää mikä laskeutumissivuistasi pärjäisi parhaiten valitsemillasi avainsanoilla. On siis hyvä yksinkertaisesti testata, mikä sivuista konvertoituu parhaiten. Muistathan kuitenkin, ettet voi ohjata käyttäjää eri domainille mainosryhmätasolla.

Paranna laskeutumissivusi käyttökokemusta 5 tavalla

Laskeutumissivun täytyy miellyttää hakijaa, jotta voidaan ylipäätään puhua hyvästä käyttökokemuksesta. Hyvän käyttökokemuksen hakija saa sivuilta, jossa hän viihtyy ja viettää mielellään aikaa. Alla listaan lyhyesti asioita, joilla voit vaikuttaa yleiseen käyttökokemukseen:

 1. Tarjoa osuvaa, hyödyllistä ja yksilöllistä sisältöä
 2. Kasvata luottamusta
  • Jaa avoimesti tietoa yrityksestäsi ja yrityksen toiminnasta
  • Selitä yrityksesi tuotteet/palvelusi hyvin ennen kuin pyydät ottamaan yhtettä
  • Varmista sen jälkeen, että yhteydenotto on helppoa hakijalle ja CTA erottuu joukosta
  • Jos vaadit hakijan henkilökohtaisia tietoja (esimerkiksi lomake), tee hakijalle selväksi miksi tarvitset tiedot ja mihin niitä käytetään
  • Huolehdi, että sponsoroidut linkit, kuten mainokset on eritelty selkeästi verkkosivujen muusta sisällöstä
 3. Varmista hyvä sivuston navigaatio niin pöytäkoneilla kuin mobiilissakin
  • Varmista, että hakija löytää etsimänsä nopeasti
  • Tee mainostetun tuotteen tilaaminen helpoksi
  • Vältä pop-uppeja, sillä monet kokevat ne ärsyttäviksi ja ne sotkevat hakijan navigaatiota
  • Auta hakijaa löytämään nopeasti etsimänsä ja priorisoi tärkeimmät tiedot sivun yläosaan
 4. Varmista, että sivujen latausaika on mahdollisimman lyhyt
 5. Huolehdi, että sivustosi on myös mobiiliystävällinen

Yhteenveto käyttökokemuksen parantamisesta

Laskeutumissivun käyttökokemuksen tila on arvio siitä, kuinka osuva ja hyödyllinen sivu on mainosta klikanneelle hakijalle. Google voi jättää jopa näyttämättä mainoksiasi, jos verkkosivujen käyttökokemus on heikko. Tällöin et saa haluttua tulosta ilman muutoksia. Käyttökokemusta parantamalla säästät klikkauskuluissasi ja parannat myös konvertoitumista verkkosivuillasi.

Laskeutumissivun tulisi aina vastata hakijan tekemään hakutermiin mahdollisimman hyvin. Varmistamalla, että sivustosi rakenne on hyvä ja sivusi on hyödyllinen hakijalle, parannat käyttökokemusta ja sen myötä myös laatupisteitäsi. Mikäli taistelet laatupisteidesi kanssa tai tarvitset apua käyttökokemuksen parantamiseen, ota rohkeasti yhteyttä. Me autamme mielellämme.