• Tekoäly
  • Videomainonta

Miten tekoäly on vaikuttanut videotuotantoon?

AI tehostaa videotuotantoa ja tekee siitä demokraattisempaa. Tekoälyn vaikutuksista videotuotantoon kertoo Rulla Median CEO Jussi Riekki (vieraskynä).

SDM logo

Digimarkkinointi

Erilaisia AI-sovelluksia on alkanut ilmestyä videotuotantoon siinä missä kaikkialle muuallekin. Monet työtehtävät, jotka aiemmin vaativat manuaalista työtä, voi nyt automatisoida, kiitos tekoälyn.

Tekoäly eli AI on tuonut mukanaan työkaluja, jotka nostavat videoiden tuotantolaatua. Videoita voi muokata helpommin ja nopeammin. Niihin voi lisätä erikoistehosteita, jotka aiemmin olivat täysin tavallisten tekijöiden ulottumattomissa.

Kaiken kaikkiaan tekoälyn vaikutus videotuotantoon on käytännössä sama kuin kaikkialla muuallakin: se tekee työskentelystä tehokkaampaa, jolloin yksi taitava tekijä pystyy periaatteessa tekemään useamman ammattilaisen työt.

Videotuotannosta on tullut demokraattisempaa. Tekoäly on avannut lähes jokaiselle mahdollisuuden luoda videoita, jotka ennen vaativat kokonaisen tuotantotiimin. Nykyään jokaisella osaavalla tekijällä on mahdollisuus luoda erikoistehosteista, joiden tekeminen aiemmin vaati kymmenien ellei satojen tuhansien eurojen investointia.

Käydään seuraavassa tarkemmin läpi miten tekoäly on muuttanut eri tuotannon osa-alueita. Jaan samalla muutamia sovelluksia, joihin kannattaa vähintäänkin tutustua.

Huomaa, että kaikki yksittäiset sovellukset mitä nostan esiin eivät välttämättä perustu tekoälyyn. AI on nykyään muotisana, jolla jokainen sovellus yrittää nyt ratsastaa vaikka sovellus edustaisi vain hienostunutta koodausta. Mainitut sovellukset edustavat kuitenkin sitä samaa kehityssuuntaa, mihin keskustelu tekoälystä liittyy: työtehtävien automatisaatio.

Tekoäly on tehnyt videotuotannosta nopeampaa ja tehokkaampaa

Tekoälysovellukset ovat kiihdyttäneet tuotantoa monella tavalla. Annan tästä pari esimerkkiä.

Meillä on nyt käytössämme työkaluja, jotka leikkaavat automaattisesti yksinkertaisia videoita, kuten podcasteja. Sovellus tunnistaa videoklipeistä turhat tauot, mietiskelyt, haukotukset ja yskimiset, ja leikkaa ne pois. Se osaa vaihtaa kamerakulmaa sen perusteella, kuka on äänessä.

Tekoäly on nopeuttanut myös videoiden suunnittelua ja käsikirjoittamista.

ChatGPT:tä voidaan hyödyntää käsikirjoittamisen apuvälineenä. Se auttaa suunnittelussa ja ideoinnissa, tekstin tuottamisessa ja arvioinnissa, sekä mainosten personoinnissa.

Muistat ehkä uutisista, että Yhdysvalloissa oli vastikään suuri elokuva-alan lakko. Osa lakosta perustui juurikin siihen, että studiot pyrkivät nyt korvaamaan osan käsikirjoittajista tekoälyllä. Elokuvia ja tv-sarjoja tekoäly ei kykene kirjoittamaan vielä edes alkeellisella tasolla, mutta valtava osa viihdeteollisuudesta on lastenohjelmia – ja niitä ChatGPT kenties kykenisi jo kirjoittamaan.

Käsikirjoitus taittuu eri ostajapersoonille

Sisältöjen personointi on yhä tärkeämmässä roolissa kaikessa markkinoinnissa, samoin videomarkkinoinnissa.

Aiemmin personointi oli aikaa vievää työtä. Jos videosta haluttiin tehdä eri versioita eri kohderyhmille, käsikirjoitus piti kirjoittaa jokaista ostajapersoonaa varten aikalailla erikseen.

Nykyään on mahdollista kirjoittaa yksi käsikirjoitus, syöttää se ChatGPT:hen ja pyytää tekoälyä personoimaan tekstistä eri versioita eri ostajapersoonille.

Sovellus ei tietenkään toimi täydellisesti, mutta se nopeuttaa tekstinkäsittelyä ja sisältöjen personointia valtavasti. Tekoäly on myös varsin hyvä lyhentämään tekstiä. Jos käsikirjoitus on liian pitkä, tekoälyä voi pyytää typistämään sitä tai tekemään tekstistä napakan tiivistelmän.

Kaikki tämä tekee käsikirjoittamisesta tehokkaampaa ja nopeampaa.

Tekoäly auttaa myös videoiden luovassa suunnittelussa. Kuvitellaan että olet luomassa mainoselokuvaa, jonka tarina tapahtuu avaruusaluksessa.

Ennen animaattorin tai piirtäjän palkkaamista vois olla hyödyllistä hahmotella ideaa ensin Midjourneyssä. Voit tunnissa luoda 37 erilaista versioita avaruusaluksesta, joista parhaan version voit sitten antaa suunnittelijalle ikään kuin pohjapiirrokseksi tai vain inspiraation lähteeksi.

Osa editointityöstä on kadonnut lähes kokonaan

Tekoäly on nopeuttanut myös videoiden editointia ja jälkikäsittelyä merkittävästi. Toki vaikutus riippuu paljolti siitä, millaisia videoita ollaan tekemässä.

Jos kyseessä on podcast tai vastaava puhevideo, Premiere Pro purkaa videon puhesisällön tekstimuotoon. Editoija voi muokata suoraan tekstiä, esimerkiksi poistaa siitä kappaleita, ja sovellus leikkaa automaattisesti nämä kohdat pois videosta. Tämä nopeuttaa puhevideoiden leikkaamista merkittävästi.

Monet editointisovellukset, Premiere mukaan lukien, osaavat myös automaattisesti rakentaa videon eri formaattiin. Voit esimerkiksi editoida videon 4K-laajakuvana ja sitten pyytää sovellusta tekemään videosta erikseen pystyvideon.

Sovellus kasaa videon automaattisesti pystyformaattiin, sommittelee logot, grafiikat ja tekstielementit, ja pitää huolen että oleelliset asiat kuvassa (kuten kasvot) säilyvät kuvan keskellä. Aiemmin eri formaatit piti kasata kokonaan manuaalisesti. Sanottakoon, että mikään näistä mainituista sovelluksista ei onnistu aina täydellisesti, mutta ne toimivat riittävän hyvin nopeuttakseen työtä.

Ammattisovelluksiin on ilmestynyt myös monenlaisia työkaluja, joilla kuvanlaatua voidaan kohentaa: Kasvoja voidaan silotella. Kuvasta voidaan poistaa asioita; esimerkiksi dronekuvasta voidaan poistaa ihmisiä. Myös kohinaa voidaan poistaa, mikäli kuva sattuu olemaan rakeinen.

Lue myös: Miksi pystyvideo on tämän hetken trendi ja miten yritys voi hyötyä tästä trendistä?

Videon tekstittäminen hoituu käden käänteessä

Mainitsin tästä jo aiemmin, mutta yksi hyödyllisimmistä tekoälytyökaluista on videoiden automatisoitu tekstittäminen.

Etenkin somevideoissa tämä on valtava edistysaskel ja nopeuttaa videoiden editointia huomattavasti. Toisinaan videoiden tekstittäminen on kaikista suurin työvaihe editoinnissa.

Aiemmin tekstitykset piti tehdä manuaalisesti, mikä oli aikaa vievää ja toisaalta vaati editoijalta litteroinnin taitoja.

Eihän tekoälykään täydellinen tekstittäjä ole, mutta kuten muissakin sovelluksissa, se tekee sen riittävän hyvin, jonka jälkeen työ voidaan viimeistellä manuaalisesti.

AI tekee yksinkertaisen voiceoverin ja musiikin

Tekoäly on tullut ryminällä myös äänisuunnittelun pariin. Nykyään puheääntä on mahdollista simuloida varsin uskottavasti tekoälyllä ja musiikkiakin kone osaa jo säveltää.

Tekoäly korvaa nopeasti ääninäyttelijän videoissa, missä ei tarvita varsinaista ääninäyttelyä, vaan pelkkä tekstin lukeminen riittää.

Sama koskee musiikkia.

Suurin voittaja on asiakas (ja luovuus)

Tekoäly tekee videoiden tekemisestä kustannustehokkaampaa. Pitkällä aikajänteellä hinnat laskevat ja videoiden tekemisestä tulee yhä enemmän arkipäivää useimmille yrityksille.

Asiakas siis voittaa.

Lähes kaikki työvaiheet käsikirjoittamisesta editointiin ovat nopeutuneet jonkin verran, osa enemmän, osa vähemmän.

Jos pitäisi spekuloida, niin sanoisin että eniten tekoälystä on ollut toistaiseksi hyötyä podcastien tekemisessä ja vähiten perinteisissä mainoselokuvissa. Vaihtelua kuitenkin on.

Esimerkiksi joistakin erikoistehosteista on tullut tekoälyn myötä arkipäivää. Tehosteet, jotka aiemmin vaativat Hollywood-luokan studion taakseen, saa nykyään aikaiseksi yhden tai kahden taitavan tekijän toimesta.

Tässä hieno esimerkki animaatioelokuvasta, jonka kourallinen erikoistehosteosaajia toteutti vain muutamassa kuukaudessa. Kyseessä ei missään nimessä ollut kevyt tai helppo projekti, mutta se, että he pystyivät ylipäätään tekemään animaatioelokuvan on käsittämättämätöntä. Ilman tekoälyä vastaava projekti olisi ollut mahdoton tehtävä.

Teknologian kehitys viittaa siihen, ettei videoiden määrä tule tulevaisuudessa ainakaan vähenemään. Uudet työkalut mahdollistavat yhä nopeamman videotuotannon pienemmillä resursseilla.

Tutustu videomarkkinoinnin palveluumme ja Rulla Median toimintaan.

Opi lisää: Video on viestinnän megatrendi

 

 

Tilaa digitaalisen markkinoinnin hiljainen tieto sähköpostiisi 2 kertaa kuussa

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Opi lisää Suomen suurimmassa digitaalisen markkinoinnin kirjastossa.

    • Ääniblogi
    • Brändi
    • Markkinointi

    Sitoutuneita asiakkaita ja loistavaa kriisinhallintaa – Tärkeimmät opit urheilumarkkinoinnista

    Urheilumarkkinointi sisältää omia erityispiirteitä, joista voimme ottaa oppia. Lue blogista, mitä nämä piirteet ovat, ja miten hyödynnät niitä omassa markkinoinnissasi!

    Lue lisää
    • Hakukoneoptimointi

    Miksi yrityksenne todella tarvitsee hakukoneoptimointia? Miksi ja milloin palkata SEO-toimisto? Mitä hyötyjä palkkaamisesta on? Milloin et tarvitse SEO-toimistoa?

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • TikTok

    TikTok-markkinointi yritykselle – tärkeimmät seikat kootusti

    Tässä blogissa käymme läpi TikTokia mainoskanavana sekä MRACE® -mallin näkökulmasta.

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • Sisältömarkkinointi
    • Tekoäly

    Kuinka yrityksellesi räätälöity GPT voi parantaa markkinointiasi?

    Kun kaikki käyttävät apunaan samaa työkalua: tekoälyä eli AI:ta, markkinoinnissa erottautuminen vaatii yksilöllisempää panostusta. Kustomoitu GPT on kilpailuvaltti, joka t...

    Lue lisää
    • Digitaalinen markkinointi

    Kansainvälinen digimarkkinointi – kuinka digimarkkinointi voi auttaa yrityksen kansainvälistymisessä?

    Digimarkkinointi voi olla ratkaiseva tekijä kansainvälistymisen onnistumisessa.

    Lue lisää
    • Digitaalinen markkinointi
    • Google Ads

    Microsoft Advertising – Miksi mainostaa Bing-hakukoneessa Googlen rinnalla?

    Microsoft Advertising toimii hyvänä aisaparina hakusanamainonnassa Google Ads -mainonnalle. Tästä blogista opit tärkeimmät syyt, miksi sinunkin tulisi mainostaa myös Bingiss...

    Lue lisää
    • Google Ads
    • Tekoäly

    Google Ads -trendit: Tekoäly entistä vahvemmin mukana

    Digitaalisen kilpailun kiristyessä Google-mainonta osoittaa edelleen vahvaa suorituskykyä.

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • Sisältömarkkinointi
    • Tekoäly

    Miten saat verkkosivustosi sisällöt nousemaan tekoälyn suosituksissa?

    Nykyään ei riitä, että verkkosivuston sisällöt ovat hyvin hakukoneoptimoituja, vaan niiden pitää huomioida myös tekoälyn vaatimukset.

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • Uutiset

    Kumpi voittaa B2B-markkinoinnissa: LinkedIn vai Meta?

    Miten valita oikea kanava B2B-yrityksen mainontaan sosiaalisessa mediassa? Vertailimme LinkedIniä ja Metan kanavia mainostajan näkökulmasta.

    Lue lisää
    • Ääniblogi
    • Digitaalinen markkinointi

    Lanseeraaminen digitaalisessa markkinassa – onnistumisen eväät ja muistilista

    Hyvin suunniteltu ja toteutettu lanseerauskampanja toimii kilpaillussakin markkinassa.

    Lue lisää