Sitran Megatrendit 2017-raportin mukaan digitaalisaatio ja tekoäly tulevat muuttamaan työelämää ja liike-elämän eri osa-alueita rajusti tulevien vuosien aikana. Vaikka Google AdWords on jo nyt tehokas digitaalisen markkinoinnin kanava, tulee se kokemaan useita muutoksia lähitulevaisuudessa ja hieman pidemmällä aikatähtäimellä. Käyn tässä blogikirjoituksessa hieman läpi omia ajatuksiani Googlen AdWordsin uusista toiminnoista, työkaluista ja tulevaisuuden visioista.

Useimmat AdWords-käyttäjät ovat jo ehtineet tutustua tänä vuonna julkaistuun uuteen AdWords-käyttöliittymään, joka tulee olemaan kaikkien käyttäjien käytössä vuoden loppuun mennessä. Käyttöliittymän ulkoasu tekee siitä aikaisempaa AdWordsia käyttäjäystävällisemmän, mutta aluksi vie varmasti oman aikansa ennen kuin vanhan käyttöliittymän käyttäjät tottuvat uuteen. Uusi käyttöliittymä tulee varmasti lyömään itsensä läpi melko pian vuoden 2018 aikana.

Google-adwords-mainonta

Millaisia lisäominaisuuksia uusi AdWords tarjoaa?

Google on julkaissut nyt marraskuussa uusia toimintoja, esimerkiksi kampanjalaajennukset (promotion extensions), joiden avulla voit lisätä yrityksesi AdWords- mainoksiin ajankohtaisia tarjouksia ja esimerkiksi alennusprosentteja. Sinun ei siis tarvitse luoda alennuksia varten erillisiä mainoksia. Kustomoitujen yleisöjen (custom intent audiences) avulla Display-verkon mainostaja voi kohdistaa mainoksia hänen tuotteistaan tai palveluistaan kiinnostuneille henkilöille kampanjoista, nettisivuista ja YouTubesta kertyneen datan avulla. Uudet toiminnot on luonnollisesti optimoitu uutta käyttöliittymää varten. Lisäksi Display-verkon In-Market Audiences -toiminto julkaistiin myös hakuverkon puolella, joten mainostajat pystyvät nyt tavoittamaan paremmin ostoprosessin loppuvaiheessa olevia asiakkaita tai prospekteja, mikä näkyy luonnollisesti myös myynnissä.

Google myös kehittää jatkuvasti uusia työkaluja ja kuluneen vuoden aikana Google on julkaissut esimerkiksi Google Optimize – työkalun vapaaseen käyttöön. Työkalun avulla on mahdollista tehdä mainosten ja laskeutumissivujen A/B-testausta ja kohdistaa mainoksia maantieteellisesti tai laitekohtaisesti. Optimize toimii myös tiiviissä integraatiossa Google Analyticsin kanssa. Tämän vuoden aikana Google on esitellyt myös beta-vaiheessa olevan Google Attribution -työkalun, jonka avulla mainostajat saavat paremman käsityksen siitä, millaisten rajapintojen kautta eri laitteita käyttävät asiakkaat päätyvät ostovaiheeseen asti. Google AdWordsiin ja Google Analyticsiin integroituna työkalu tuottaa arvokasta dataa asiakkaiden ostokäyttäytymisestä. Työkalu ei ole vielä saatavilla Suomessa, mutta se otetaan varmasti käyttöön myös täällä muutaman vuoden sisällä. Jatkossa erilaiset optimointityökalut auttavat kohdistamaan mainoksia entistä paremmin erilaisille yleisöille esimerkiksi tiettyjen elämänvaiheiden mukaan.

Myös erilaiset kampanjatyypit yleistyvät AdWordsissa. Esimerkiksi Google Shopping- kampanjat ovat olleet käytössä jo useissa Euroopan maissa, mutta ne tullaan todennäköisesti ottamaan käyttöön myös Suomessa lähitulevaisuudessa. Shopping-mainokset sopivat etenkin verkkokauppiaiden AdWords-mainontaan, koska potentiaaliset asiakkaat saavat tietoa tuotteista jo ennen varsinaista ostopäätöstä.

Lisääntyvä mobiilikäyttö ja tekoäly tuovat uusia mahdollisuuksia

Tulevaisuudessa pöytätietokoneiden määrän on arvioitu laskevan, ja AdWords-mainonta keskittyy entistä vahvemmin mobiilikäyttöön. Markkinointiyritys Seo Incin markkinointijohtaja Brannan Mackin mukaan tulevaisuudessa AdWords-mainonta tapahtuu pelkästään mobiilissa. Tällainen muutos ei tietenkään tapahdu ihan hetkessä, mutta jatkossa AdWords-mainokset tullaan optimoimaan entistä vahvemmin mobiililaitteille.

Tekoälyn yleistyessä AdWords-mainokset muuttuvat jatkossa entistä käyttäjäkeskeisemmiksi. Samalla etenkin tarkkojen avainsanojen merkitys vähenee. AdWords-mainonnassa tullaan ottamaan entistäkin enemmän huomioon kuluttajien todelliset tarpeet ja tavat. Brennan Mackin mukaan hakutulosten tulee olla jatkossa jokaiselle käyttäjälle personoituja ja AdWordsin tulee  pystyä ennustamaan asiakkaiden ostokäyttäytymistä. AdWords-mainostajan tulee siis olla kokoajan ostajaa askeleen edellä, jotta hän voi täyttää asiakkaan yksilölliset tarpeet. Myös asiakkaiden hakutavat muuttuvat. Mobiililaitteiden kohdalla esimerkiksi äänihaku yleistyy. Hawkemedian Matt Jacobsin mukaan erilaisten mobiililaitteiden äänihaku-toimintojen avulla mainoksia voidaan jopa räätälöidä yksilön äänenpainon tai vaikkapa puhetavan mukaan.

Yhteenveto

Vaikka maailma ja mainonta muuttuu, Google AdWords ei tule katoamaan mihinkään. Kuten edellä mainitsin, niin suurimmat muutokset tulevat varmasti olemaan personoidun mainonnan ja mobiilikäytön lisääntyminen. Uskoisin, että jatkossa myös erilaiset Google AdWordsin ja esimerkiksi erilaisten analytiikkasovellusten väliset integraatiot tulevat yleistymään ja AdWords-mainonnan tuomaa dataa käytetään aktiivisemmin yritysten päätöksenteon tukena. Vaikka Google AdWords-mainonta tulisikin kokemaan isoja muutoksia lähitulevaisuudessa, Suomen Digimarkkinointi tulee hoitamaan yrityksesi digitaalista markkinointia tuloksellisesti myös jatkossakin. Arvoihimme kuuluu jatkuva oppiminen ja kehittyminen, joten olemme ensimmäisten joukossa kuulemassa AdWordsin uusista tuulista. Jos haluat apua uusista muutoksista selviytymiseen, ota rohkeasti yhteyttä!

 

Ota yhteyttä