Vaikka julkaisualustoja on lukemattomia, jokaista tuntuu yhdistävän yksi julkaisuformaatti, nimittäin lyhyt pystyvideo. Mistä ihmeestä tämä kaikkia somekanavia demokratisoiva formaatti oikein tupsahti ja kuinka yritys voi ottaa uudesta videotrendistä kaiken irti?

Pystyvideon lyhyt historia

Pystyvideot alkoivat yleistyä vuonna 2011 kun Snapchat julkaistiin. Snapchatissa (nykyisin Snap) moni pääsi ensimmäistä kertaa julkaisemaan ja katselemaan pystyvideoita, jotka täyttivät kauniisti koko puhelimen näytön pinta-alan.

Tästä alkoi myös uusi aikakausi, joka mahdollisti videoiden kuvaamisen ja editoimisen vain puhelimella.

Snap lanseerasi mainostyökalut vuonna 2015 ja alkoi kannustaa markkinoijia tuottamaan lyhyitä pystyvideoita. Ja pystyvideoitahan tuotettiin, sillä niiden avulla saatiin parempia tuloksia kuin perinteisillä vaakavideoilla.

Meta, eli Facebook ja Instagram, seurasi nopeasti perässä. Ensin pystyvideot jalkautettiin livelähetyksiin, sitten suoraan Snapchatista kopioituihin tarinaominaisuuksiin.

Myös Twitter otti pystyvideon omakseen Periscope-livesovelluksessa.

Tarinaominaisuuksien kautta lyhyistä pystyvideosta kehittyi luonnollinen ja välitön tapa jakaa omaa elämää nettiin.

Jopa LinkedIn yritti lanseerata pystyvideoita, mutta epäonnistui huonon käyttöliittymän takia.

Pystyvideoiden suosio räjähti kuitenkin nykyisiin mittoihinsa vasta, kun TikTok julkaistiin. TikTok teki pystyvideoiden katselusta niin helppoa ja koukuttavaa, että jokainen halusi päästä trendiin mukaan. TikTokin houkuttavuuden salaisuus ei ollut kuitenkaan videoformaatti, vaan se että käyttäjällä oli mahdollisuus saada omalle videolle jopa miljoonia näyttökertoja ilman, että tilillä oli ensimmäistäkään seuraajaa.

Uusia TikTok-menestystarinoita nousi pintaan lähes päivittäin ja joka aamu palvelussa oli uusi villitys vastassa. TikTokin käyttöliittymä, joka syöttää loputonta, automaattisesti pyörivää videovirtaa näytölle, mahdollisti niin runsaat näyttökertalukemat, että mitään vastaavaa ei oltu ennen nähty.

Katselin tätä ilmiötä kieltämättä hieman kummeksuen. Vuosikausia markkinoinnissa puhuttiin tuloksellisuudesta ja konkreettisen myynnin mittaamisesta – ja ennen kaikkea siitä, että markkinoinnin fokus tulisi olla enemmän nimenomaan tuloksissa.

TikTokin myötä julkinen keskustelu tuntui regressoituvan takaisin siihen kaikkein merkityksemättömään metriikkaan eli näyttökertaan. Yhtäkkiä kaikki olivat hullaantuneita siitä, kun video sai impressioita!

Pystyvideot tulivat nyt kaikkialle.TikTokin myötä vastaava pystyvideoiden selailuominaisuus on ilmestynyt Facebookiin ja Instagramiin (Reels) sekä YouTubeen (Shorts). 

TikTokin tuotteen ytimessä ei kuitenkaan sinänsä ollut videoformaatti, vaan jakelualgoritmi, joka syöttää videoita käyttäjän ruudulle – mistä pääsemmekin seuraavaan kysymykseen.

Miksi pystyvideo on niin suosittu?

Pystyvideoiden kulutus on myös osa suurempaa sosiaalisen median rakennemuutosta. Siinä missä perinteinen some perustui sosiaalisiin kontakteihin – eli käyttäjät seuraavat ystäviään ja näkevät heidän julkaisuja –, pystyvideoihin perustuva some rakentuu yhä voimakkaammin kiinnostuksen kohteiden ympärille.

Pystyvideot ovat suosittuja samasta syystä kuin McDonaldsin autokaista. Niiden kulutus on helppoa ja ne tuottavat välitöntä tyydytystä.

Näemme julkaisuja, jotka algoritmi on meille käyttäjäjädataan perustuen valinnut. Mitä enemmän katselet videoita tietystä aiheesta, kuten vaikkapa autoista, sitä enemmän tulet näkemään autovideoita. Toisin sanoen emme enää katsele mitä ystävämme puuhaavat tai mitä heille kuuluu, vaan somesta on tullut enemmän Netflixin kaltainen eskapistinen viihdepalvelu.

Mutta siinä missä Netflix kerää käyttäjästä uuden datapisteen noin 30–120 minuutin välein, riippuen mitä käyttäjä katselee, TikTokissa käyttäjä aloittaa uuden videon muutaman sekunnin välein.

TikTokin algoritmi oppii todella tehokkaasti ymmärtämään makumieltymyksiämme ja näyttää meille juuri sen mukaista sisältöä. Toki algoritmia voi omalla käyttäytymisellä opettaa näyttämään vaikkapa opetuksellisia videoita, mutta suhtaudun itse tähän skeptisesti. Mitä opiskelua on sellainen, jossa opiskelija ei edes valitse opiskelunsa aihetta?

Sinänsä mikään tästä ei varsinaisesti liity suoraan pystyvideoon formaattina, koska pystyvideo itsessään ei ole suosion keskipisteenä. Kyse on nyt ennemminkin siitä, missä palveluissa näitä videoita jaellaan.

Miten yrityksesi voi hyötyä pystyvideoiden trendistä?

Pystyvideoiden trendiin pääsee mukaan kuka tahansa. Pääsymaksu trendiin ei ole, ja pystyvideoiden maailmassa mikä tahansa yritys voi menestyä.

Pystyvideoiden trendiin pääsee mukaan kuka tahansa.

Kun lähdet tuottamaan pystyvideoita, muista kuitenkin seuraavat asiat.

Tuota natiivia sisältöä

Olipa kyseessä sitten TikTok tai YouTube, kaikkein oleellisinta on, että sisältö on suunniteltu nimenomaan sitä kanavaa varten. Käytä ensimmäiseksi muutama tunti siihen, että tutustut julkaisualustaan ja sen kulttuuriin.

Pystyvideoiden maailmassa ihmiset haluavat nähdä sisältöä, joka on natiivia kyseiselle alustalle. Kukaan ei halua nähdä pelkkiä mainoksia, vaan sen sijaan sinun tulee tavalla tai toisella osallistua ympäröivään kulttuuriin.

Tee videoita, joita ihmiset haluavat oikeasti katsoa

On helpottavaa tietää, että tuotantolaatu ei ole ratkaiseva asia pystyvideoiden maailmassa.

Kun ihmiset katselevat pystyvideoita, he haluavat katsella välittömiä, aitoja hetkiä elämästä. Paras tekniikka tuottaa näitä videoita on puhelin. Korkea tuotantolaatu muistuttaa välittömästi mainosta ja “liian hienosti” tehty video itseasiassa skipataan helpommin.

Pystyvideoissa hyvä tuotantolaatu ei auta onnistumista.

Leikkaa kaikki turha pois

Mene välittömästi asiaan! Pystyvideossa pointti tulee käydä katsojalle selväksi välittömästi.

Videon jokaisen sekunnin tulee kuljettaa tarinaa eteenpäin. Alkuun tai loppuun on myöskään turha lisätä logoplansseja, introja tai vastaavia. Kerro suoraan asiasi – that’s it.

Testaa, testaa, testaa

Tee paljon erilaista sisältöä, julkaise, ja kokeile taas uudelleen, mikä toimii.

Pystyvideoiden maailmaan harvemmin kannattaa lähteä marmorilaattaan kaiverrettu strategia kädessä. Tottakai sisällön täytyy palvella yrityksen liiketoimintaa, mutta yhteys voi olla hyvinkin ennalta-arvaamaton. Parhaan tuloksen löydät vain testaamalla! Tee videoita avoimin mielin, kokeile erilaisia sisältöjä, seuraa dataa ja katso mikä toimii.

Ja muista, että näyttökerrat ja kaupalliset tulokset ovat eri asioita!

Haluatko yrityksesi videomarkkinointiin uuden suunnan? Tutustu videomarkkinoinnin palveluumme ja Rulla Median toimintaan.

Opi lisää:

Video on viestinnän megatrendi

TikTok-mainonta