Viime viikkoina on saanut lukea riittävästi negatiivisia uutisia vallitsevasta tilanteesta, joten tässä blogissa tuon esille mainostajan kannalta positiivisia pointteja koronakriisin ajalta.

Maailmalla on jo kriisin tässä vaiheessa selkeästi nähtävissä, että aktiivisten mainostajien määrä on hiipunut. Yritykset tuntuvat nyt kiireesti leikkaavan markkinointibudjettejaan. Toisaalta, monet verkkokauppiaat ovat ymmärtäneet hyödyntää tätä ja ovat jopa tuplanneet budjettejaan. Muutokset somekanavissa on helppo havaita myös selaamalla omia suosikkikanavia. Koska olet viimeksi nähnyt Facebookissa ja Instassa näin paljon ystäviesi tuottamia sisältöjä?

Facebook- ja Instagram-mainonta toimii huutokauppaperiaatteella. Tämä tarkoittaa, että mainokset kilpailevat näkyvyydestä keskenään ja huutajina toimivat viime kädessä ne, jotka maksavat alustalle mainosten näkymisestä. Huutokaupan periaate on sama kuin oikeassakin huutokaupassa: se, joka huutaa kovaa, saa äänensä kuuluviin (lue = se, joka maksaa eniten, saa mainoksensa näkyviin). Lue lisää Facebookin mainoshuutokaupasta tarkemmin linkin takaa löytyvästä blogistamme.

Smartlyn mukaan kuluneiden viikkojen aikana Facebookin ja Instagramin käyttö on kasvanut globaalisti 12 prosenttia, koska ihmiset ovat kotona puhelimet kädessään. Lisäksi näyttökertojen, klikkien ja konversioiden hinnat ovat laskussa. Kuten olemme saaneet huomata, tulevaa on mahdotonta ennustaa. Jäämme siis mielenkiinnolla seuraamaan mitä seuraavaksi tapahtuu.

Mitä markkinointi karanteenin aikaan tarkoittaa?

Yllä kuvatut pointit antavat mainostajalle selkeän ajatuksen: mainostaminen on nyt edullista ja näkyvyydestä ei käydä niin kovaa kilpailua. Mainonnalle ei voi kuitenkaan ennustaa yhtä kovia tehoja, kuin tavallisesti. Listaan syitä vielä tähän:

  1. Mainostajien määrä on laskenut tuntuvasti…
  2. …mutta verkkokauppa on kasvanut massiivisesti
  3. Ihmiset viettävät huomattavasti enemmän aikaa somessa ja haluavat nähdä muutakin, kuin virusuutisia
  4. Ihmisillä on pankkitileillään rahaa, koska sitä ei tällä hetkellä pala harrastuksiin ja muuhun vapaa-aikaan
  5. Tietyt liiketoiminnat kärsivät, koska konversiomäärät ovat laskeneet (etenkin fyysinen palveluliiketoiminta)

Googlen haut ja mitä markkinassa on tapahtunut pandemian seurauksena?

Alla Googlen hakuja kuvaava kaavio, josta näkee kätevästi mitä markkinassa on tapahtunut nyt, kun kriisiä on kestänyt n. muutaman kuukauden.

 

Vähemmän yllättäen synkimmässä laskussa on matkustaminen ja turismi. Olen itse hieman ihmetellyt, minkä takia monet suomalaiset palveluntarjoajat tuntuvat lopettaneen myynnin. Hanskat tuntuvat monella tippuneen.

Markkinointia ja myyntiä ei missään tapauksessa kannata lopettaa kokonaan, vaan kannattaa muistaa, että esimerkiksi Facebook-mainoksia voit pyörittää jopa kuukausia yhden sanomalehtimainoksen hinnalla. Lisäksi mainokset toimivat oikein rakennettuna pitkälti automaattisesti.

Tässä vielä toinen kuva siitä, mitä Italian verkkokauppamarkkinoilla on tapahtunut.

Verkkokaupan kasvu Italiassa

Digitaalisella markkinoinnilla varauksia ja ostoja olisi helppo haalia pandemian jälkeiseen, joidenkin asiantuntijoiden ennustamaan ”kulutushysteriaan”. Digitaalinen markkinointi toimii oikein rakennettuna muutamia kuukausia kohtuullisen itsenäisestikin, joten yrittäjän ei tarvitsisi huolehtia edes mahdollisten henkilöstölomautusten vaikutuksista.

On myös hyvä muistaa, että digitoimistot toimivat täysin yhtä tehokkaasti (ellei jopa tehokkaammin) kokonaan etätyöllistettyinä. Kuten toimitusjohtajamme viime viikolla totesi, olemme siitä siunatussa asemassa, että arvoa tuottava työmme tehdään Internetissä.

Apua, kuinka siirrän liiketoimintani verkkoon?

En halua ikinä käyttää sanaa digiloikka, mutta käytän kuitenkin. Se kannattaa ottaa viimeistään nyt. Referenssisivultamme löytyy useita esimerkkejä siitä, kuinka perinteisimpiäkin liiketoimintoja on onnistuneesti digitalisoitu. Jo nyt esimerkiksi monenlaisten palveluiden ja tavaroiden kotiinkuljetuksia, etätapaamisia ja etäjumppatunteja on vedetty mainiosti, vaikka esimerkiksi kuukausi sitten näistä ei olisi ollut tietoakaan.

Monet ajattelevat edelleen, että omaa liiketoimintaa on mahdotonta siirtää nettiin. Voihan näinkin olla, mutta etenkin myynnin ja markkinoinnin automaatio onnistuu lähes alalla kuin alalla. Esittele oma liiketoimintasi meille niin katsotaan yhdessä mitä voidaan tehdä. Sen jälkeen, kun verkkosivusto tai verkkokauppa on kunnossa, tarvitaan enää hitunen digitaalista markkinointia. Investoinnin ei tarvitse olla suuri, mutta kriisin jälkeinen vaikutus voi sitä olla.

Mitä tämä tarkoittaa ja kuinka toimin seuraavaksi?

Edellä mainitsemani seikat koskevat käytännössä yrityksiä pienyrityksistä miljoonia vaihtaviin.  Nyt on aika keksiä uusia bisnesideoita, sillä niitä tarvitaan. Lisäksi niiden markkinointi on nyt edullista.

Neljä tärkeintä pointtia digitaalisesta markkinoinnista karanteenin aikaan jokaiselle yritykselle:

  1. Mainonta on nyt edullisempaa
  2. Haluat, että ihmiset muistavat yrityksesi vielä kriisin jälkeenkin
  3. Melkein kaiken myynnin voi suureksi osaksi digitalisoida
  4. Vaikka liiketoimintaasi ei juuri nyt voisikaan harjoittaa, tämä kriisi ei kestä ikuisesti

Kun haluat opiskella lisää siitä, miten voit siirtää liiketoimintaasi verkkoon, lataa maksuton verkkokauppaa käsittelevä verkkolehtemme!

Lataa verkkolehti