Vuosi on juuri vaihtunut uudeksi, mutta mitkä ovat digitaalisen markkinoinnin trendit vuodelle 2018? Nyt kun vatsat ovat täynnä kinkkua (possu tai seintan), niin on hyvin energiaa alkaa pohtia tämän vuoden digitaalisen markkinoinnin strategiaa, mikäli se on loppuvuoden kiireiden keskellä jäänyt miettimättä.

Vuonna 2017 yksi suurimmista trendeistä on ollut mitattavuus ja se näyttelee pääroolia myös vuonna 2018. Listasin tähän on 4 asiaa, joita kannattaa pitää mielessä perinteisten hakusana- ja kampanjamainosten ohella.

1. Vaikuttajamarkkinointi kasvaa entisestään

Vaikuttajamarkkinointi tarkoittaa sitä, että yritys on etsinyt arvojen ja kohderyhmien kannalta heille oikeanlaisen henkilön / henkilöt, jotka kertovat yrityksen tuotteista tai palveluista. Nämä henkilöt voivat olla esimerkiksi julkisuudenhahmoja, urheilijoita, bloggaajia tai tubettajia. Toimivan markkinoinnin takaa se, että näillä vaikuttajilla on sosiaalisissa medioissa oma yleisö ja että he osaavat tuottaa laadukasta ja hyvää sisältöä. Kuluttajat alkavat olla nimittäin aika kriittisiä sen suhteen, jos kaupallinen yhteistyö on hyvin päälle liimattua ja sisällöstä haisee lävitse se, että tätä tehdään vain rahan takia.

Huhtikuussa 2017 Indieplace toteutti kyselyn yli sadalla suomalaiselle markkinoinnin ammattilaiselle ja 86% vastasi, että aikoo hyödyntää vaikuttajamarkkinointia tulevaisuudessa. 

Yksi iso syy vaikuttajamarkkinoinnin kasvulle on se, että kuluttajista 88% luottaa online-arvosteluihin yhtä paljon, mitä he luottavat ystäviensä suosituksiin. On myös hyvä huomioida se, että z-sukupolvi on elänyt aivan erilaisen nuoruuden kuin me muut. He viettävät aikaa katsellessa Youtubea eikä televisiota. Tätä kirjoitusta kirjoittaessa tilatuimmalla suomenkielisellä Youtube-tilillä on 462 322 tilaajaa, tämän tilin omistaa Eric Savolainen eli tunnetummin Lakko. Nuorille suunnatussa Tubecon tapahtumassa kysyttiin 500 13-19 -vuotiaalta, että ketä idolia he seuraavat säännöllisesti. Tämän listan 5 ensimmäistä oli suomalaisia tubettajia ja esimerkiksi kymmenentenä oli Yhdysvaltain presidentti Donald Trump

2. Videot toimivat edelleen – niinkuin vuonna 2017

Videoita käytetään entistä enemmän markkinoinnissa ja lähes kaikki isot yritykset ovat Suomessakin ottaneet sen osaksi digitaalisen markkinoinnin strategiaa. Olen sitä mieltä, että vuonna 2018 kaikkien yritysten tulisi ottaa videot isommaksi osaksi digitaalisen markkinoinnin strategiaa. Kuluttajat haluavat katsella entistä enemmän videoita ja 52% markkinoinnin ammattilaisista on sitä mieltä, että kun vertaillaan erilaisia sisällön muotoja, niin videoilla on parhain ROI.

3. Puhehaku tulee ottamaan ison jalansijan

Hei Siri, googleta joulurauhan julistus. Ja näin Siri avaa sinulle muutamat ehdotukset suoraan hakukoneestä kuultuaan käskyn. Mikäli puhehaku ei ole vielä terminä tuttu, niin käyhän lukemassa siitä lisää Tommin kattavasta blogipostauksesta.

Mutta sitten siihen puhehakuun. Googlepomo Sundar Pichai sanoi jo vuonna 2016, että 20% mobiilihauista on puhehakuja. Tämän määrän uskotaan nousevan vuoteen 2020 mennessä 50%. Mitä tämä sitten tarkoittaa käytännössä? Miten se pitää ottaa huomioon?

Kun teemme äänihakuja, haut ovat pidempiä ja enemmän kysymysmuodossa kuin silloin, kun kirjoitamme niitä suoraan Googlen hakukenttään. Tämä vaikuttaa suoraan siihen, että hakukoneoptimoitua sisältöä tuottaessa on tulevaisuudessa otettava huomioon myös äänihaut ja niiden pitkänhännän hakutermit, jos haluaa löytyä ensimmäisten hakutulosten joukosta.

Lisäksi äänihaun tuomat muutoksen hakusanoissa tulee ottaa huomioon AdWords-mainonnan puolella, jotta mainokset näkyvät myös äänihakujen yhteydessä.

Nyt kun isot teknologiajätit ovat tuoneet markkinoille omia digitaalisia avustajia, niin sinunkin on korkea aika päivittää hakusanatutkimuksesi, jotta tuottamasi sisältö vastaa sitä, mitä ihmiset hakevat verkosta vuonna 2018.

4.Live-videot somessa

Live-videot eivät ole mikään uusi juttu, mutta niiden ennustetaan kasvavan voimakkaasti yhä vuoden 2018 aikana. Kaikki tilastot ovat live-videoiden puolella. 80% yleisöstä katsoo ennemmin live-videota, kun lukee blogipostausta brändistä, josta he ovat kiinnostuneita. Tässä lisää numeroita siitä, että miten live-videot vaikuttavat yleisöihin.

Live-videoiden kuvaamisen haasteena on se, että et voi leikata pois epäonnistuneita kohtauksia, mutta tämä on varmasti yksi syy live-videoiden menestykseen. Ne ovat aitoja. Tässä muutama vinkki aiheista, joista voit tehdä live-videon tänä vuonna:

  1. Esittele henkilöstöä live-videoilla asiakkaillesi.
  2. Julkaise esimerkiksi erillinen jouluale-kampanja live-videon seuraajille.
  3. Näytä behind-the-scenes materiaalia tapahtumista tai toimistolta.

Tässä pieni pintaraapaisu digitaalisen markkinoinnin trendeistä vuonna 2018. Mikäli panikoiduit esimerkiksi puhehaun tuomista uusista hakusanoista, joita et ole vielä ottanut mitenkään huomioon verkkosivuillasi, niin ota meihin yhteyttä ja laitetaan se asia kuntoon.