Seuraavassa blogitekstissä käsitellään sivuston tuplasisältöongelmia: tappaako se näkyvyytesi ilmaisissa hakutuloksissa ja mitä tehdä sen välttämiseksi?

Mikä ihmeen tuplasisältö?

Tuplasisällöllä tarkoitetaan sisältöä, joka esiintyy useammassa kuin yhdessä URL-osoitteessa. Kun samanlaista sisältöä löytyy useammalta sivulta, on hakukoneiden vaikea päätellä, mikä sisältö on relevantimpi verrattuna toiseen. Hakukoneet eivät osaa itse päättää mikä sisällöistä on oikea tai paras sivuston hakukonenäkyvyyden kannalta, eivätkä välttämättä osaa näyttää haluttua sivua  hakutuloksissa. Seuraava blogikirjoitus auttaa sinua ymmärtämään tuplasisällön tuomat ongelmat sekä ratkaisut ongelmien välttämiseen.

”Miksi Google nostaisi juuri sinun sivusi muiden ylitse, jos sama sisältö on 10 muullakin sivustolla?”

Hakukoneet havaitsevat tuplasisällön, kun hakurobotit kahlaavat verkkoa ja tallentavat muistiinsa kaiken eri verkkosivustoilla olevan sisällön. Jos hakukoneiden robotit törmäävät sisältöön, jonka se oli jo aikaisemmin kahlannut toiselta sivustolta, merkataan se hakukoneiden silmissä tuplasisällöksi. Esimerkiksi verkkokaupan sivu www.esimerkki.fi/urheiluvälineet sisältää sisältöä urheiluvälineistä ja sama tekstisisältö esiintyy myös sivulla www.esimerkki.fi/blogi/urheiluvälineet.

Tuplasisältöongelmat esiintyvät useasti verkkokaupoissa, joissa löytyy useita samankaltaisia tuotteita ja tuotekategorioita. Monesti esimerkiksi tuotekuvaukset kopioidaan suoraan valmistajalta, joka on tuplasisältöä. Miksi Google nostaisi juuri sinun sivusi muiden ylitse, jos sama sisältö on 10 muullakin sivustolla?

Joissain tapauksissa tietty sisältö kopioidaan tarkoituksella eri verkkotunnusten välillä ja halutaan saada hankittua enemmän liikennettä sivustolle. Google pyrkii suosimaan ja indeksoimaan paremmin sivuja, joilla on alkuperäistä ja uniikkia sisältöä. Kopioimalla sisältöä muualta teet vain hallaa hakukonenäkyvyydellesi.

Isoimmat ongelmat, joita tuplasisältö aiheuttaa sivustolla:

  • Hakukoneet eivät tiedä, mikä versiosta sivusta halutaan indeksoida.
  • Hakukoneet eivät tiedä, minne sivulle ohjata linkkimehu tai vaihtoehtoisesti jakavat sen useille eri versioille.
  • Hakukoneet eivät tiedä, mikä versio tulisi rankata hakutuloksissa.

Kuinka selvität tuplasisällön olemassaolon?

Helpoin tapa testata, onko sivustollasi tuplasisältöongelmaa, on mennä Googleen. Ota pieni pätkä sisältöä omalta sivustoltasi ja lisää se ”lainausmerkkeihin” Googlen hakukenttään. Google kertoo sinulle, kuinka monta sivua sisältää juuri lainaamallasi sisällöllä. Alla esimerkki tuplasisällön tarkistamisesta Google-hakukoneen avulla.

tuplasisältö

 

Tuplasisällön tarkistamiseen on myös olemassa hyviä työkaluja, joiden avulla testaat sivustosi nopeasti. Esimerkiksi Siteliner on hyvä ilmainen työkalu, joka käy läpi sivustosi ja antaa analyysin siitä, kuinka paljon samoja sanoja löytyy sivustolta.

Yksi nopein tuplasisältöongelman tarkastaminen on kokeilla manuaalisesti, löytyykö sinulta molemmat HTTP ja HTTPS sekä www ja ei-www alkuiset URL-osoitteet.  Jos sinulta löytyy useita versioita, tulisi ne 301-uudelleenohjata yhteen ja samaan osoitteeseen, jonka koet tärkeimmäksi itsellesi. Jos myös olet luonut täysin uuden sivuston, muista myös uudelleenohjata vanha hylätty sivusto uuteen osoitteeseen. Tämä on erityisen tärkeää, jos vanha sivusto omaa vahvan linkkiprofiilin.

Käy myös lukemassa blogitekstimme liittyen HTTPS -käyttöönottoon!

Tuplasisältöongelman korjaaminen

Kuinka sitten onnistut välttämään tuplasisältöongelman sivustollasi? On olemassa toimenpiteitä, joiden avulla voit välttää tuplasisällön aiheuttamia ongelmia ja myös varmistaa, että sivustosi kävijät näkevät sisältöä, jota haluat heidän näkevän.

  • Käytä 301-uudelleenohjauksia. Paras keino välttää tuplasisältöä on asettaa 301-uudelleenohjaus tuplasisältösivulta alkuperäisellä sivulle sivustosi sisällä. Kun sinulla on useita samaa sisältöä omaavia sivuja, joilla voisi sijoittua hyvin ilmaisissa hakutuloksissa, ne kilpailevat keskenään ja syövät toisiltaan näkyvyyttä. Varmista, että sivustollasi on tehty uudelleenohjaus, joka pakottaa osoitteen joko www-alkuiseksi tai ilman www:tä.
  • Lisää sivustoosi rel = ”canonical” -tagi. Rel = ”canonical” -tagi lisätään sivustosi lähdekoodiin ja se kertoo Googlelle, mikä tuplasisältösivuista on alkuperäinen ja mikä sivuista halutaan näyttää hakutulossivulla. Kyseinen tagi ohjaa saman verran ”linkkimehua” mitä 301-uudelleenohjaukset ja ovat täysin relevantteja käyttää tuplasisältöongelmien ratkaisemisessa.
  • Meta robots-tag, noindex, follow. Meta robots-tag on keino, jolla voidaan kertoa hakukoneroboteille, mille sivuille ne päästetään ja mitkä sivut asetetaan indeksoitavaksi. Asettamalla noindex lähdekoodiisi, hakukoneet eivät lisää kyseistä sivua tietokantaansa.
  • Yksi haluttu domain. Aseta sivustollesi yksi haluttu domain. Sivustollasi ei saa olla esimerkiksi .fi päättyvän domainin lisäksi .com tai .org -domainia.

Yhteenveto

Voinko saada rangaistuksen Googlelta tuplasisällöstä? Moni miettii, että rankaiseeko Google minua, jos sivustoltani löytyy paljon tuplasisältöä. Google on linjannut, että se ei jaa rangaistuksia tuplasisällöistä, kuten tiputtamalla sivuston todella alhaisille sijoituksille hakutuloksissa. Kuitenkin Google voi jättää reagoimatta sivuun, joka sisältää paljon samaa sisältöä, mitä jokin toinen sivu. Kuten aiemmin mainitsin, tämä aiheuttaa hakukonenäkyvyyden heikentymisen.

Google määrittää parhaan sivustosi sivun sen on-site -arkkitehtuurin ja alkuperäisen sisällön perusteella. Google arvostaa ja palkitsee sivuja, joilla on alkuperäistä, uniikkia ja relevanttia sisältöä. Tuplasisällön välttäminen sivustolla on hyvä tapa tehostaa sivustoasi SEO-näkökulmasta ja samalla parantaa käyttäjien käyttökokemusta. Tuplasisältö aiheuttaa sen, ettei Google osaa päättää mikä versioista sivustollasi on alkuperäinen ja mikä ei, jolloin näkyvyys kärsii hakutuloksissa. Käytä 301-uudelleenohjauksia, ”canonical”- sekä noindex / nofollow -tageja tuplasisällön eliminoimiseksi. Muista käyttää vain yhtä domainia sivustollasi ja pyri aktiivisesti havaitsemaan ja korjaamaan mahdolliset tuplasisältöongelmat sivustollasi.

Jos tarvitset apua tuplasisältöongelmien korjaamisessa, ole rohkeasti yhteydessä meihin!

Vastaa