Mitä hitaammin verkkosivu aukeaa, sitä todennäköisempää on, että käyttäjä painaa selaimessa takaisin-nappia. Tärkein lähtökohta onkin valita hyvä palvelin tai webhotelli, jonne verkkosivusto laitetaan. Sivuston latausnopeus on tärkeä tekijä myös hakukoneoptimoinnin (SEO) kannalta. Tässä blogipostauksessa käymme läpi kuusi keinoa, joiden avulla voit kasvattaa huimasti WordPress-sivustosi nopeutta.

Teema

Jokainen teema on koodattu eri tavalla ja tämän takia on olemassa teemoja, jotka ovat parempia kuin muut. WordPressin vakioteemat, kuten Twenty Sixteen ovat erittäin kevyitä ja tämän takia myös melko nopeita.

Kannattaa olla varovainen ostaessa suosittuja teemoja marketplaceista. Vaikka hyviä teemoja on saatavilla paljon, joskus kehittäjät jatkavat uusien ominaisuuksien lisäämistä vain lisätäkseen myyntiä, eivätkä ollenkaan kiinnitä huomiota optimointiin.

Vähennä lisäosien määrää

Yleinen syy WordPressin hidastumiseen on lisäosien (plugin) liian suuri määrä. Asennettujen lisäosien määrän pitäminen minimissään on erittäin tärkeää.

Ennen kuin aloitat poistamaan lisäosia, kannattaa selvittää, mitkä niistä oikeasti hidastavat sivustoasi. Analyysin jälkeen kannattaa miettiä, ovatko kaikki asentamasi lisäosat oikeasti tarpeellisia vai pystytkö saavuttamaan samat asiat jollain toisella tavalla.

Helppo tapa selvittää, mitkä lisäosat hidastavat sivustoasi, on asentaa ja käyttää P3 (Plugin Performance Profiler) lisäosaa.

Optimoi kuvat

HTTP archiven raportin mukaan keskimäärin 56% verkkosivun painosta tulee kuvista.

Kuvien optimoinnin ja tiivistämisen pitäisi ehdottomasti olla korkealla sinun prioriteettilistallasi. Kuvien lataaminen palvelimelle alkuperäisessä kuvakoossaan on varma tapa pidentää sivuston latausaikoja. Kuvien koot kannattaa muuttaa ennen kuin ne lataa sivustolle.

WP-Smush on paljon käytetty lisäosa, joka pienentää kuvien koot säilyttäen niiden alkuperäisten laadun. Tämän lisäosan avulla voit helposti jopa tuplata sivustosi nopeuden ja säästyt manuaaliselta kuvien muokkaamiselta.

Sivuston pakkaaminen

Gzip on pakkaamisen muoto, joka pakkaa verkkosivut, CSS ja javascriptin palvelimen puolella ennen, kuin ne lähetetään käyttäjän selaimelle. Voit tarkistaa onko nettisivustosi jo pakattu käyttämällä seuraavaa työkalua.

Apache

Voit laittaa pakkauksen päälle lisäämällä seuraavan koodin .htaccess tiedostoon.

Optimoi tietokanta

WordPressillä on taipumus hidastua ajan mittaan, mikäli et pidä tietokantaasi optimoituna. Hyviä keinoja tietokannan puhtaana pitämiseen ovat postausversioiden (revisions) laittaminen pois päältä tai niiden rajoittaminen sekä vanhojen versioiden poisto.

Sisältöä kirjoitettaessa Wordpress luo paljon versioita muokkaamastasi tiedostosta. Jos et ole varovainen, saatat päätyä tilanteeseen, jossa sinulla on satoja versioita joko yhdestä tai jopa kaikista julkaisuistasi tietokannassa.

Revisioneiden kytkeminen pois päältä

Tämän ongelman korjaamiseksi voit joko rajoittaa versioiden määrää tai laittaa ne kokonaan pois päältä..

Alla olevan koodin lisääminen wp-config.php -tiedostoon kytkee julkaisujen versiot pois päältä. Tämä muuttaa autosave-aikavälin 60 sekunnista viiteen minuuttiin ja sitten kytkee versiot pois päältä.

Revisioneiden rajoitus

Alla olevan koodin lisääminen wp-config.php -tiedostoon rajoittaa versioiden määrä. Tämä muuttaa autosave aikavälin 60 sekunnista viiteen minuuttiin. Voit vaihtaa tallennettavien versioiden määrän oman mielesi mukaan.

Vanhojen revisioneiden poisto

Postausten versioiden rajoittamisen tai pois päältä laittamisen jälkeen haluat myös poistaa vanhat versiot. Tähän kannattaa käyttää ilmaista WordPress-lisäosaa WP-Optimize.

Tämän lisäosan avulla voit mm. siivota kaikkien julkaisujen versiot, poistaa spammi- ja hyväksymättömät kommentit sekä poistaa linkki-ilmoitukset muista blogeista (pingback ja trackback). Uusimmassa versiossa pystyt myös ajastamaan automaattisen siivouksen.

Välimuisti

Välimuisti on tärkeä tekijä sivuston nopeuttamisessa. Välimuisti säilöö sivusi ja julkaisusi staattisiin tiedostoihin. Nämä tiedostot jaetaan käyttäjille, mikä pienentää palvelimesi prosessointi kuormaa.

Voit hyödyntää välimuistia käyttämällä WordPressin Cache lisäosia sekä hyväksikäyttämällä selaimen ja palvelinpuolen välimuistia.

Alla on listattu muutama lisäosa vaihtoehto:

Super Cache lisää sivun välimuistiin ensimmäisellä käyntikerralla. Tämän jälkeen käyttäjille jaetaan staattinen html-tiedosto sen sijaan, että joka kerta tehtäisiin tietokantakysely. Käyttäjille tarjotaan staattinen html-tiedosto, kunnes sivua muokataan tai välimuisti tyhjennetään. Parhaimmillaan nämä lisäosat voivat nostaa sivustosi nopeutta yli kymmenkertaiseksi lähtötilanteeseen verrattuna.

Yhteenveto

Verkkosivujen latausnopeuteen vaikuttaa moni asia. Latausaikoja pystytään yleensä lyhentämään melko helposti, kun tiedetään, mistä ongelmat johtuvat. Toivottavasti tämä blogipostaus on auttanut sinua oppimaan WordPress-sivuston nopeuttamisesta ja siihen saatavilla olevista monista vaihtoehdoista. Aina hyvän palveluntarjoajan valitsemisesta kuvien pakkaamiseen, tietokannan optimointiin ja caching-lisäosan käyttöönottamiseen.

Kun haluat kuulla lisää WordPress-sivuista tai hakukoneoptimoinnista,

Ota yhteyttä