Olet varmasti joskus miettinyt yrityksesi verkkosivuja ja sitä mitä niille voisi tehdä, jotta saisitte lisää relevanttia kävijäliikennettä, joka mahdollisesti toisi lisää kauppaa yrityksellenne? Et välttämättä ole halukas käyttämään enää lisää euroja maksettuun mainontaan tai olet huomannut, että sivustonne ei löydy tärkeillä hakusanoilla Googlen hakutulosten ensimmäisiltä sijoilta. Olet tullut oikeaan paikkaan, sillä tässä kirjoituksessa käymme läpi keinoja, miten voit itse saada selville mitä sivustollasi voisi parantaa.
Ajattelen itse hakukoneoptimointia perustusten tekemisenä. Perustukset määrittelevät sen mitä tulevaisuudessa voidaan tehdä ja miten se tehdään.
Miten voit itse tarkastella sivustoasi ja tehdä siihen kevyen hakukoneoptimoinnin auditoinnin?
Selaile sivustoasi ja pohdi sisältöjen tarkoitusta
Käy läpi sivustosi eri sivuja ja vastaa esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:
- Onko jokaisella sivulla selkeä tarkoitus?
- Vastaako eri sivujen sisällöt kysymyksiin: kuka, mitä, miksi, milloin, missä ja miten?
- Löytyvätkö kaikki tärkeimmät sivut päävalikosta?
- Onko sivustolla selkeä rakenne ja siellä on helppo navigoida?
Voit pyytää myös tuttuasi organisaationne ulkopuolelta tekemään tämän, jolloin saat ulkopuolisen mielipiteen sivustosta.
Jos sinulla tai tutullasi on vaikeuksia käyttää sivustoasi, voit olla varma, että se on vaikeaa myös asiakkaillesi.
Käytä Googlea apuna
Suorita verkkosivustostasi Google-haku seuraavalla tavalla:
- Kirjoita hakukenttään site:omadomainisi.fi
- Tarkastele hakutulosten määrää, vaikuttaako lukema oikealta?
- Selaile Googlen indeksoimia sivuja. Puuttuuko tärkeitä sivuja indeksistä, onko siellä turhia, vanhentuneita tai jopa toimimattomia sivuja?
- Varmista tarvittaessa tärkeiden sivujen indeksointi ja estä turhien, vanhentuneiden ja toimimattomien sivujen indeksointi.
- Muista tarvittaessa tehdä uudelleenohjaukset vanhoista sivuista uusiin sivuihin.
Lue lisää vinkkejä Googlen työkalujen hyödyntämiseen täältä
Varmista, että sivustosi toimii vain yhdessä osoitteessa
Ensimmäisenä sinun tulee varmistaa, että sivustollesi on asennettu SSL-suojaus. Tällöin sivustosi URL:n alussa on https://-merkkijono. Varmista seuraavaksi, että sivustostasi toimii vain yksi versio. Sivustostasi saattaa olla olemassa seuraavanlaisia versioita:
- http://www.omadomainisi.fi
- http://omadomainisi.fi
- https://www.omadomainisi.fi
- https://omadomainisi.fi
Voit käyttää tässä apuna esimerkiksi tätä työkalua, jos käytätte pääasiallisena osoitteena esimerkiksi https://omadomainisi.fi -mallia, tulisi muiden versioiden olla 301-uudelleenohjattu tähän pääasialliseen osoitteeseen. Jos jokin ”vääristä” osoitteista ei ole uudelleenohjattu vaan on status-koodiltaan 200, sivustollasi on todennäköisesti tuplasisältöongelma, joka voi vaikuttaa negatiivisesti sijoituksiisi hakukoneissa.
Ota käyttöön Google Search Console
Jos et vielä ole ottanut käyttöön Google Search Consolea, nyt on viimeistään sen aika. Search Console on ilmainen työkalu, jolla saat tietoa siitä miten hakukoneet näkevät sivustosi, miten sivustosi näkyy hakukoneessa sekä miten ihmiset reagoivat sivustoosi hakukoneessa. Ensimmäisenä, kun olet yhdistänyt sivustosi Search Consoleen, toimita sivustosi sivustokartta Googlella Search Consolen kautta.
Sivustokartan toimitus auttaa sivujen indeksoinnin kanssa. Tästä syystä on tärkeää, että sivustokartta on ajan tasalla. Voit myös pyytää yksittäisen sivun indeksointia Search Consolen kautta, jos olet esimerkiksi tehnyt muutoksia sivulle ja haluat Googlen käyvän sivulla mahdollisimman pian. Tämä onnistuu Search Consolessa hakemalla URL inspection työkalulla haluttu URL-osoite ja painamalla sen jälkeen ”Request Indexing”-painiketta.
Aja sivustosi erilaisten testien läpi
Näistä testeistä voit saada hyviä vinkkejä mitä sivustollasi kannattaisi muuttaa, jotta esim. latausaikoja saadaan pienennettyä. Testeihin ei kannata 100% välttämättä luottaa, mutta yleensä ne ovat vähintään suuntaa antavia. Tässä listaus muutamasta ilmaisesta testistä:
- Google PageSpeed tools – analysoi sivustosi nopeutta
- Google Chromesta löytyy Lighthouse-testi. Jolla saat suhteellisen kattavan raportin sivun eri osa-alueista, kuten suorituskyvystä ja SEO:sta. Löydät testin klikkaamalla hiiren oikeanpuoleista painiketta ja valitsemalla ”Tarkista”. Ruutuun avautuu ikkuna, josta löytyy välilehdeltä ”Lighthouse”, paina sitä. Tämän jälkeen voit aloittaa testin painamalla ”Generate report”.
- GTmetrix – analysoi sivustosi nopeutta
- Pingdom – analysoi sivustosi nopeutta
- Jo aiemmin mainitusta Google Search Consolesta saat myös tietoa sivuston ongelmista.
Auditoi syvemmin yksittäisiä sivujasi
Ota muistiinpanovälineet esiin ja katso palvelu-, kategoria- tai tuotesivujasi. Ota sivujen title tagit ylös, löydät title tagit esim. selaimesi välilehtipalkista tai avaamalla sivun lähdekoodin ja etsimällä sieltä tekstin mitkä on <title></title> tagien perässä. Title tagissa tulisi olla ”se” sana, millä haluaisit, että asiakkaasi löytävät sinut hakukoneesta.
Kun olet ottanut sanat talteen, voit tarkastaa käyttääkö asiakkaasi näitä termejä hakukoneessa. Tähän hyviä ilmaisia työkaluja ovat esimerkiksi:
Tai voit asentaa esimerkiksi Google Chromeen seuraavia lisäosia, jotka näyttävät hakudataa hakutulossivulla:
Kun olet selvittänyt, että käyttämiäsi sanoja käytetään hakutermeinä, voit tarkastaa monennellako sijalla sivustosi on kyseisillä hakusanoilla. Tähän voit käyttää esim. seuraavia ilmaisia työkaluja:
Uusien metatietojen suunnittelussa voi käyttää apuna esimerkiksi alla olevaa työkalua. Työkalun käyttö on suositeltavaa, sillä se kertoo sinulle metatietojen sopivat pituudet, jotta ne näkyvät kokonaan hakutulossivulla.
Hakusana-kannibalisaatio – mitä se tarkoittaa?
Karmean kuuloinen termi! Hakusanan kannibalisoinnilla tarkoitetaan sitä, että sivustolla on useampia sivuja, joilla käytetään samoja hakusanoja. Tämä tarkoittaa juuri sitä, että sivut syövät toisiaan. Tilanne voi johtaa siihen, että mielestäsi ”väärä” sivu on korkeammalla hakutuloksissa tai siihen, että mikään sivuista ei ole korkealla hakutuloksissa. Esimerkiksi jos olet tehnyt sekä tuotesivun ”parhaasta koiranruoasta” sekä samasta aiheesta jo vanhentuneen blogin vuodelta 2012, voi olla, että vanha blogisi nousee hakutuloksissa paremmin kuin tuotesivu, jolle haluaisit parempaa näkyvyyttä.
Jos sivustollasi on paljon sisältöä samasta aiheesta voi tällainen ongelma olla mahdollinen. Hakusana kannibalisaatiota voi olla kuitenkin vaikeaa havaita ilman tarvittavia työkaluja. Ongelman voi ratkaista muokkaamalla sisältöjä muille hakusanoille sopiviksi, yhdistämällä sisältöjä isommiksi kokonaisuuksiksi, käyttämällä canonical tageja, poistamalla sisältöjä (ja uudelleenohjaamalla niitä), tai estämällä tiettyjen sisältöjen indeksointi. Huomaa, että edellä mainitut toimenpiteet vaativat jonkin verran teknistä opiskelua ja asiaan perehtymistä, ja tässä vaiheessa voi olla hyvä kääntyä hakukoneoptimoinnin ammattilaisen puoleen.
Loppusanat
Näillä vinkeillä saat selville nopeasti tee-se-itse auditoinnilla, mitä sivustollasi voisi muuttaa, jotta hakukonenäkyvyyttäsi saisi parannettua. Muista kuitenkin, jos teet muutoksia sivustollesi ja et ole varma mitä teet, voit myös pahentaa tilannettasi. Tätä varten on olemassa hakukoneoptimointiin erikoistuneita ammattilaisia, joilla on käytössään laaja arsenaali erilaisia maksullisia työkaluja. Tässä kirjoituksessa en esimerkiksi ottanut kantaa juuri yhtään sivuston teknisiin haasteisiin, sisällön laatuun, konversio-optimointiin tai linkkien hankintaan.
Mikä kiinnostuit hakukoneoptimoinnista, lataa ilmainen ostajan oppaamme, josta opit esimerkiksi, kuinka olemme saaneet oman sivustomme sijoittumaan Googlessa yli 40 tärkeällä hakusanalla ensimmäiselle sijalle.
Lataa hakukoneoptimoinnin ostajan opas