Instagram-markkinointi on saanut viime aikoina paljon huomiota käyttäjämäärän lisääntymisen ja maksullisen mainonnan myötä. Yhä useammat yritykset myös Suomessa käyttävät tätä hyvin visuaalista kanavaa ja rakentavat sitä kautta yrityskuvaa itsestään. Aika muokkaa kuitenkin myös Instagramin luonnetta ja tiettyjä muutoksia näkyy jo taivaanrannassa.

Maksullinen mainonta

Marraskuussa 2013 Instagram kertoi aloittavansa maksullisten mainosten tarjoamisen yrityksille ja brändeille. Sen jälkeen kyseisen median käyttäjämäärä on ylittänyt 300 miljoonan rajan ja mainonta on mahdollistettu yhä useammalle yritykselle myös rapakon tällä puolen.

Mainosmuodot ja kohdentaminen ovat kehittyneet. Usean kuvan karusellimainosten ja toimintakehotuspainikkeiden tarkoitus on luonnollisesti ohjata käyttäjä helposti verkkosivuille ja kohti varsinaista ostotapahtumaa. Koska Instagramin taustalla on Facebook, ovat myös mainostajalle näkyvä ympäristö ja työkalut kehittyneet nopeasti. Samoin kohdentamisessa hyödynnetään surutta Facebookin keräämiä tietoja.

Instagram-markkinointi

Lähde: Instagram Business Blog

Näillä näkymin saamme mainokset myös Suomeen vielä tämän vuoden puolella. Nähtäväksi kuitenkin jää, kuinka nopeasti ne ovat kaikkien ulottuvilla. Sitä ennen täytyy suomalaisten brändien tukeutua sisältömarkkinointiin ja vaikuttajamarkkinointiin. Instagramin omasta blogista löydät hyvät vinkit käyttäjien inspirointiin ja sitouttamiseen.

Suurempi kuvakoko

Toistaiseksi Instagramin kuvat ovat tallentuneet palveluun 640*640 koossa, mutta tämän kuun alussa The Verge uutisoi muutoksesta. Instagram on siis aloittanut kuvien tallentamisen 1080*1080 resoluutiolla.

Moni on tätä uutista jo odottanutkin, sillä mobiililaitteiden näytöt ja kamerat ovat kehittyneet nopeasti. Pienemmät kuvat eivät yksinkertaisesti enää riitä tarkemmille näytöille. Instagramin prioriteettina ovat luonnollisesti mobiilisovellukset eli toistaiseksi pöytäkoneelta näkee vielä pienempiä kuvia.

Kuvavirta ja algoritmit

Instagramin käyttäjämäärä on kasvanut ja sen on tutkitusti myös Facebookia ja Twitteriä parempi käyttäjien sitouttamisessa. Sisällön ja sen tuottajien määrän kasvaessa, voidaan olettaa, että jossain vaiheessa myös Instagramin kuvavirtaa alkaa ohjaamaan algoritmi.

Instagram onkin ollut poikkeuksellinen alusta, sillä kaikki julkaisut saavat siellä tasavertaisen näkyvyyden. Toisin kuin esimerkiksi Facebookissa, jossa uutisvirtaa suodatetaan, jotta käyttäjälle oleellinen sisältö saadaan esiin. Instagramin ehdottamat kuvat ja käyttäjät ovatkin jo personoitu käyttäjäkohtaisesti. Facebookin ollessa taustalla, myös uutisvirran muutos luultavasti onnistuu vaivatta, kun niin päätetään.

Sovelluspäivitykset ja kuvankäsittely

Itse sovellusta tietenkin päivitetään jatkuvasti ja se pyrkii vastaamaan käyttäjien tarpeisiin paremmin. Viimeisimpiä päivityksiä ovat olleet uusi Explore-välilehti ja Direct-viestit. Lisäksi AppleWatch on saanut oman sovelluksensa ja Android Wear seuraa todennäköisesti jossain vaiheessa perässä.

Instagram-markinointi

Lähde: Instagram Business Blog

Kuvankäsittelyyn Instagram on lisännyt ominaisuuksia, mutta edelleen useat käyttäjät turvautuvat erillisiin kuvankäsittelysovelluksiin. Tällöin kuvan julkaiseminen monimutkaistuu ja käyttäjäkokemus huononee. Myös Instagram on tuottanut kaksi erillistä sovellusta; Layouts kuvakollaasien tekoon ja Hyperlapse videoiden nopeuttamiseen.

Tulevaisuudessa Instagram haluaa varmasti helpottaa käyttäjäkokemusta, mutta sitä, tapahtuuko se erillisten sovellusten kautta, on vielä vaikea tietää. Käyttäjät varmasti arvostaisivat, jos esimerkiksi kehykset voisi lisätä varsinaisessa sovelluksessa. Toinen odotettu ominaisuus on kuvien uudelleenjulkaiseminen (regram), mihin vaaditaan toistaiseksi erillistä sovellusta. Voi kuitenkin olla, että Instagram haluaa pitää kiinni mahdollisimman yksinkertaisesta ulkoasusta ja kannustaa käyttäjiä oman sisällön tuottamiseen.

Mitä Instagram toivoo brändiltäsi

Etenkin mainostajille tulevaisuus lupaa suurta muutosta. Ennen sitä kannattaa kuitenkin luoda vankka pohja kyseisessä mediassa. Instagram haluaa yritysten tuottavan laadukasta ja yksilöllistä sisältöä, joka inspiroi asiakasta. Myös mainosten kohdalla tullaan varmasti olemaan tarkkoja, jotta ”halvat” mainokset eivät pilaa median luennetta.

Jos mainokset eivät siis näytä mainoksilta, myöskään käyttäjät eivät ahdistu. Tarinat ja mielenkiintoiset kuvat ovat siis jälleen avain asemassa. Mieti tavoitteesi ja kuinka rakennat kuvaa brändistäsi. Älä tee profiilistasi tuotekuvastoa, vaan pyri löytämään uusia mielenkiintoisia näkökulmia tuotteeseesi.

Kun aloitat Instagramin käytön, lue läpi Instagramin omat ohjeet, meidän vinkit ja katso esimerkkejä onnistuneista brändeistä.

Maailmalla kovia tekijöitä ovat: GoPro, Patagonia ja Nike

ja Suomessa taas: Kyrö Distillery Company, Karhu, Kraa Kraa Eyewear.

Vain muutos on pysyvää

Instagram on nyt hyvässä nousukiidossa ja pyrkii tietenkin pysymään käyttäjien suosiossa mahdollisimman pitkään. Etenkin nuorissa on jo huomattavissa siirtymistä Facebookista eteenpäin ja Instagram on jo tällä hetkellä monen ykkösmedia. Yritysten täytyy seurata asiakkaita ja opettella uusia medioita. Sosiaalisten medioiden luonne muuttuu ja vuoden päästä asiat voivat olla jo aivan päälaellaan.

Jos et tunne oloasi mukavaksi Instagramin tai ylipäätään sosiaalisten medioiden kanssa, ota rohkeasti yhteyttä. Me autamme yrityksesi ja markkinointisi ajantasalle.