Yrityksillä on ”ongelma”. Facebookissa julkaistu materiaali ei tavoita enää asiakkaitasi läheskään samalla tavalla kuin ennen. Mari Smith oli blogissaan kertonut heinäkuussa miten vain 6% asiakkaista näkee Facebook päivityksesi ja 94% jää näin tavoittamattomiin. On hyvinkin mahdollista että Facebook kiristää algoritmin niin tiukaksi että yhä pienempi osa potentiaalisista asiakkaista näkee päivityksesi ilman että sijoitat euroakaan näkyvyyteen. Vielä kuitenkin se on mahdollista.

Miksi julkaisusi eivät näy

Facebookilla on valttikortti tähän. Se on julkaisujen määrä. Keskimääräisellä Facebook-käyttäjällä on 338 kaveria, mikä laskennallisesti tarkoittaa että Facebookilla on mahdollisuus näyttää 1500-15000 erillistä julkaisua käyttäjälle kun hän kirjautuu Facebookkiin. Tähän Facebook on vielä rakentanut Edgerank algoritmin mikä laskee jatkuvasti mitä julkaisuja jokaiselle käyttäjälle kannattaa näyttää. Jos sinua kiinnostaa perehtyä tarkemmin miten Edgerank toimii voit tutustua siihen esimerkiksi täällä. Käytännössä se laskee kolmea tekijää

  • käyttäjän läheisyyttä julkaisijaan (kuinka usein käyttäjä on toiminut julkaisun perusteella)
  • viestin painoarvoa (millainen on julkaisutyyppi ja mistä käyttäjä tykkää)
  •  ajankohtaa jolloin julkaisu tehdään ja kauanko julkaisusta on aikaa. (Mitä vanhemmaksi julkaisu käy sitä vähemmän se näkyy)

Ei ole mitenkään sattumaa että yritysten julkaisut näkyvät huonommin, kuin yksittäisten ihmisten julkaisut. Se on tapa saada yrityksiä sijoittamaan rahaa näkyvyyden parantamiseen.

Miten parantaa julkaisun näkyvyyttä

Tähän on käytettävissä useampi hyvä kikka jota sinun tulee kokeilla. Tuloksia analysoimalla sitten näet mikä toimii sinun kohderyhmääsi. Kokeiltavan arvoisia ovat esimerkiksi:

  • Aamulla julkaisu (Suurin osa käyttäjistä katsoo Facebookkia heti aamulla ensimmäisenä, mutta silloin julkaistaan myös vähinten materiaalia. Näyt siis paremmin)
  • Julkaisujen määrän vaihtelu (Välillä enemmän ja toisinaan vähemmän. Ennen todella tärkeää päivitystä neuvon pitämään muutaman päivän tauon.)
  • Lyhyt viesti. (Ole julkaisussasi ytimekäs ja nopeasti ymmärrettävä. Ihmiset käyttävät Facebookkia nopeammin kuin uskotkaan)
  • Monen tyyppisiä julkaisuja (Jotkut käyttäjät tykkäävät linkeistä, toiset taas kuvista ja kolmannet pelkästä tekstistä. Edgerank laskee myös julkaisutyypin ja näyttää erilaisia julkaisuja eri henkilöille)
  • Älä pyydä tekemään jotain. (Hyvä julkaisu saa kyllä tykkäyksiä, kommentteja ja jakoja joten sinun ei tarvitse sitä erikseen pyytä aina)
  • Facebook-sivusi teema. (Sinulla on Facebook-sivu ja sinulla pitäisi myös olla mielessä mitä sillä kannattaa julkaista. Pysy aihepiirissä äläkä poukkoile niin saat paremmin sitoutuneen seuraajakunnan)

 

Valmistaudu tulevaan

Fakta on kuitenkin se että Facebook on jatkuvasti kiristänyt ja tulee kiristämään yritysten julkaisujen näkyvyyttä entisestään. Eihän meistä kukaan oikeasti edes kuvitellut että ilmaista markkinointia on olemassa?  Testailemalla edellä mainittuja asioita opit miten tavoitat parhaiten asiakkaasi nyt ja tulevaisuudessa tiedetään tarkemmin minkälaisia julkaisuihin markkinointibudjettia kannattaa sijoittaa. Facebook tulee olemaan osa markkinointiasi joten turha on säikähtää siihen käytettyjä euroja.  Ne voidaan käyttää Facebookissa erittäin tehokkaasti.