Markkinointi on muuttunut monikanavaiseksi ja samat markkinointikampanjat pyörivät useammassa mediassa. Miten pysyt selvillä siitä, mihin se markkinointibudjetti kannattaa sijoittaa? Ja kuinka eri kanavia edes pystyy vertailemaan?

Jos et ole vielä lukenut blogia siitä, miten nuo markkinointikampanjat kannattaa Google Analyticsissä merkitä, käy lukemassa se ensin.

Alkuun vielä muistutus: kampanjoiden merkitsemisestä ei ole mitään hyötyä, ellei sitä tehdä tarkasti ja kokonaisvaltaisesti. Väärin tai osittain tehtynä kampanjoiden merkitseminen vain sekoittaa Google Analyticsin keräämän datan.

Kampanjaraporteista voit seurata tuloksia

Kun kampanjoiden merkkaaminen on tehty, on aika lähteä vertailemaan eri kanavien, lähteiden ja kampanjoiden tehoja.

Löytääksesi merkattujen kampanjoiden datan, klikkaile Hankinta -> Kampanjat.

kampanjat-raportti

Kampanjat raportista näet eri kampanjoidesi datan.

Otetaan aiheesta esimerkki:

Yritys etsii uutta työntekijää ja käynnistää rekry nimisen kampanjan. Alla ohjeet miten kyseisen kampanjan linkit merkitään eri kanavissa.

 • Facebookissa lisätään medium = social, source = facebook, campaign = rekry.
 • Linkedinissä medium = social, mutta source = linkedin, campaign = rekry.
 • Sähköpostissa medium = email, source = listan nimi, tässä tapauksessa rekry kampanja on julkaistu paikallisen yliopiston sähköpstilistaan, tällöin source = jyu+opiskelijat ja campaign = rekry.
 • Työpaikkailmoitus julkaistaan myös bannereilla eri sivustoilla tällöin tageiksi tulee: medium = banner, source=sivuston+nimi, campaign = rekry.

Kaikki linkit ohjaavat samalle sivulle yrityksen sivustolla, jonka kautta pystyy lähettämään työhakemuksen.  Tämän lomakkeen ympärille on rakennettu tulosseuranta.

Näin pystytään seuraamaan, miten eri kanavat toimivat rekry kampanjassa ja miten paljon hakuja niistä saatiin.

Jos et ole tehnyt kampanjoiden merkitsemistä, ainoa liikenne mikä raportista löytyy on mahdollinen Google AdWords -liikenne kampanjoittain, jos siellä on automaattinen koodaus päällä. (Se kannattaa aina olla päällä AdWordsissä, näin data kulkeutuu selkeänä Analyticsiin asti).

Tarkista ensin, että kaikki merkitsemäsi kampanjat ovat raportissa. Tämän jälkeen tarkista tulotapa (medium), useimmilla sivustoilla tulisi olla maksimissaan 10 eri tulotapaa.

Kun olet tarkistanut, että kaikki kampanjat löytyvät, erittäin hyvä on ottaa ensisijaiseksi mittasuhteeksi tulotapa (medium) ja toissijaiseksi mittasuhteeksi liikenteen lähde (source). Näin voit tarkistaa esimerkiksi kaikki eri liikenteen lähteet sosiaalisesta mediasta (facebook, linkedin, twitter)

Mitä kerätystä datasta sitten vertaillaan?

Vertaile tulotapoja (medium), miten eri media toimivat. Tämä yhdistettynä tulosseurantaan ja pystyt laskemaan todella tarkan ROI:n joka kanavalle.

 • email vs social
 • banner vs cpc

Vertaile tulotavan liikenteen lähteitä (sources for a medium). Saman kanavan, eri lähteet. B2B markkinoinnissa vertaillaan erittäin usein Facebookin ja Linkedinin kannattavuutta.

 • twitter vs facebook
 • affiliate_a vs affiliate_b

Vertaile kampanjoita (campaign), pystyt keräämään saman markkinointikampanjan kaiken data, oli liikennettä ohjattu sitten mistä mediumista tai sourcesta tahansa. Kumpi oli tehokkaampi: äitienpäivän- vai isänpäivän kampanja?

 • mar+uutiskirje vs jou+uutiskirje
 • aitien+paiva vs isan+paiva

Näin vertailemalla pystyt siis vertailemaan eri kanavien, kampanjoiden ja liikenteen lähteiden tehokkuutta.

Muista vielä nämä!

Että saat Google analyticsistä dataa, jonka perusteella voit tehdä päätöksiä varmista seuraavat asiat:

 1. Tulosseuranta tulee olla asennettuna. Muuten et pysty siirtämään liikenteen lähteen tai kampanjan arvoja liiketoiminnan kannalta tärkeiksi luvuiksi. (rahaksi)
 2. Muista seurata kampanjoita Analytics profiilissa, jota et filteröi. Näin varmistat, että kaikki data on mukana.
 3. Tee kampanjoiden merkitseminen systemaattisesti, vain näin data pysyy ehyenä.
  1. Käytä aina pieniä kirjaimia.
  2. Merkitse data jokaiseen kampanjaan.
  3. Käytä kampanjoiden merkitsemisessä sanojen välissä + merkkiä. (+ merkin Google korvaa välilyönnillä)

Google Analyticsin kampanjoiden merkitseminen kannattaa suunnitella huolella, luoda strategia, varmistaa että kaikki kampanjan markkinointiin osallistuvat tietävät mitä tehdä ja sitten toteuttaa se tarkasti.

Erittäin kätevä tapa on luoda Excel taulukko, joka rakentaa parametrit sisältävät urlit automaattisesti ja antaa kaikille kampanjoiden kanssa työskenteleville pääsy kyseiseen Exceliin. Voit myös käyttää Chrome-selainta ja Google analytics URL builderia tagattyjen markkinointi url-osoitteiden rakentamiseen.

Miten teidän yrityksessä on huolehdittu eri markkinointikampanjoiden tulosten seuranta ja miten selvitetään tehokkain kanava markkinoinnille?

Haluatko kehittää Google Analytics -seurantaasi?

Google Analyticsin tuntemuksemme on vahva. Tarjoamme sinulle analytiikkatyökalujen osaamisemme yhdistettynä harvinaisen hyvään ymmärrykseen liiketoiminnasta ja markkinoinnista. Osaamisemme ja sinun asiantuntijuutesi avulla rakennamme yrityksellesi mittarit, joita ymmärrät ja jotka mittaavat oikeita, liiketoimintasi kannalta olennaisia asioita.

 

Web-analytiikka – kävijäseurannan hyödyt