Itse näen, että yrityksesi verkkosivulla on kaksi tehtävää.

  1. Sivuston tulee palvella asiakasta. Verkkosivun pitäisi kertoa asiakkaalle tarvittavat tiedot, jotta ostopäätös voidaan tehdä ja yhteydenotto on helppoa ja vaivatonta.
  2. Verkkosivun tulee myydä silloin, kun sinä et ole myymässä tuotetta tai palveluasi. Verkkosivun pitäisi kertoa myyvästi miksi tuote tai palvelu kannattaa hankkia ja miksi juuri teiltä. Verkkosivun pitää puhua se myyntispeekki, mitä sinäkin puhuisit, kun myisit teidän ratkaisua.

 

Verkkosivuja ei pidä tehdä vain ulkonäkö edellä tai miettiä pintapuolisesti rakennetta ja toimivuutta. Sivusto tulee rakentaa tukemaan aidosti liiketoimintasi tavoitteita.

Siksi ostopolun merkitys korostuu suuresti, koska asiakasta pitää pystyä ohjaamaan oikeiden infojen kautta ostamiseen. Tässä apuna toimivat oikeat ja relevantit hakusanat, joita sivustolla tulee käyttää.

Kuitenkin vaikka verkkosivusto olisi kuinka myyvä, ei sillä ole mitään merkitystä jos ihmiset eivät löydä sitä.

 

Miksi hakusanatutkimus on syytä tehdä aina verkkosivuja tehtäessä?

Hakukoneoptimoinnilla lähdetään hakemaan lisää relevanttia liikennettä sivustolle nousemalla orgaanisesti hakutuloksissa. Hakukoneoptimointiin liittyy monia tekijöitä linkityksistä, tekniseen korjaukseen, mutta suuressa osassa kuitenkin toimii oikeille hakusanoille optimoidut sisällöt. Oikeat hakusanat tulee toki myös löytyä oikeista paikoista esimerkiksi valikoissa, alafuuterista ja niin edelleen.

Mistä sitten tietää mitkä on ne oikeat avainsanat sivustolle, otsikoihin ja valikoihin? Ja miten näitä sanoja käytetään tekstissä oikein?

Kun sivusto on teknisesti rakennettu asiakkaan ostopolun kannalta kuin myös hakukoneiden näkökulmasta oikeaoppisesti, on pohjatyö jo puoliksi tehty. Toinen puolikas, eli sivuston sisällöllinen puoli, hoidetaan kuntoon perusteellisella hakusanatutkimuksella ja sen perusteella tehtävällä sisältösuunnitelmalla.

Hakusanatutkimuksessa etsitään hakutuloksiin pohjaten yritykselle kaikki relevantit avainsanat joilla potentiaaliset asiakkaat etsivät tuotteita ja palveluitanne.

Hakusanatutkimuksessa saattaa hyvinkin löytyä tuhat avainsanaa eli runkosanoja ja pitkänhännän hakusanoja. Vaikka hakutuloksia katsotaan paljon, voi tutkimuksen pohjalta löytyä myös loistavia pitkähännän hakusanoja, joilla ei ole niin paljon hakuja. Näitä hakemalla voidaan jo ajatella, että niitä hakevat ovat jo hyvin ostovalmiita asiakkaat. Nämä voivat myös olla hyvin kalliita esimerkiksi Google mainonnassa, jolloin niille on myös hyvä hakea orgaanista näkyvyyttä hakukoneoptimoinnin avulla.

Hakusanatutkimus avaa monesti silmiä siitä, millaisilla sanoilla potentiaaliset asiakkaat aidosti hakevat tuotteitanne ja palveluitanne. Voimme luulla että asiakas etsii meitä sanoilla ”ihonhoitoverkkokauppa” vaikka asiakas voi hyvinkin etsiä tuotetta tarkemmalla haulla esimerkiksi ”sekaiholle kestävä mineraalipuuteri” .

Jos hakusanatutkimus on tehty oikein, niin tämä otettu huomioon sekä valikoiden, kategoria sivujen otsikoinnissa, alasivun otsikoinneissa että itse tuotetekstissä.

 

Miten hakusanatutkimus toimii?

Kun olemme etsineet kaikki relevantit runkosanat ja pitkänhännän hakusanat, me pisteytetään asiakkaan toimesta, jotta saadaan todellinen tieto ja arvo avainsanoista yrityksen liiketoiminnan näkökulmasta. Tämän kautta tehdään sisältösuunnitelma, jonka kautta tiedetään mitkä sanat pitää asettaa sivustolle ja mihinkin kohtaan. Saadaan siis suoraan tieto, miten kaikki tulisi otsikoida hakukoneen näkökulmasta ja tottakai huomioidaan myös käyttäjäystävällisyys huomioon eli asiakkaan ostopolku. Sisältösuunnitelman kautta tiedetään tarkalleen mille sanoille sisältöä pitää tuottaa millekin alasivuille tai vaikka blogiin. Toki on myös hyvä muistaa että sivut on tehty asiakkaan luettavaksi eli tekstin tulee olla optimoinnin lisäksi myyvää ja siinä pitää aidosti puhutella asiakasta, tuoda esiin hyödyt ja ohjata ostoon.

Hakusanatutkimuksen ja sen tuottaman sisältösuunnitelman kautta taataan sisällöiltään optimoidut sivut, jotka näkyvät orgaanisesti hakutuloksissa. Kun verkkosivut löytyvät, voidaan niillä toteuttaa alkuperäinen idea ajatus eli niiden kautta päästään informoimaan asiakas ja myydään teidän tuotetta tai palvelua.

 

Missä vaiheessa hakusanatutkimus on hyvä tehdä?

Jos teidän yrityksenne sivut ovat esimerkiksi visuaalisesti hyvät, mutta sivusto ei löydy Googlesta, niin hakukoneoptimoinnin avulla sivustonne voidaan laittaa kokonaisvaltaisesti kuntoon myös konepellin alta.

Jos olet laittamassa sivustoa kokonaan uusiksi on hyvä ottaa huomioon hakusanat jo alussa. Sivusto tulisi rakentaa alusta lähtien kokonaan hakukoneoptimoidusti niin, että sivusto on niin teknisesti kuin sisällöllisesti hakukoneoptimoitu. Tällöin pohjatyöt on tehty hyvin eikä hakukoneoptimointia tarvitse lähteä tekemään tai valikkorakennetta muuttamaan heti sivuston julkaisun jälkeen, vaan sivusto kestää aikaa.

 

Yhteenveto

Kun markkinoit tuotettanne tai palveluanne, niin haluat usein ohjata liikennettä (oli kyse sitten orgaanisesta tai maksetusta mainonnassa) verkkosivuillesi. Tuolloin sivustosi tulisi myös olla iskussa ja valmiina myymään. Hakusanatutkimus ja siitä pohjautuva sisältösuunnitelma tuovat sinulle orgaanista ja relevanttia liikennettä sivustollesi, mutta myös lisäävät mainonnan laatupisteitä ja tekevät mainonnasta kustannustehokkaampaa. Lisäksi tehdään siitä sivustonne todellisesta tarkoituksesta, eli myynnistä, helpompaa.

Haluatko tietää miten teidän sivusto sijoittuu Googlessa? Tai tiedätkö, ovatko sivustonne sisällöt optimoitu oikeille hakusanoille?

Jos siis haluat vastauksen noihin kysymyksiin tai pohdit, miten löytyisitte paremmin hakukoneista, niin laita viestiä. Autan mielelläni.