Hakukoneoptimoinnin yksi vaikeimmista osa-alueista on oman linkitysprofiilin parantaminen, varsinkin ulkoisten linkkien (inbound links) hankkiminen. Useimman hakukoneoptimoijan suurimpia haasteita on juuri saada vahvoja sivustoja osoittamaan kohdesivustolle linkkejä. Myös asiakkaitteni yksi useimmiten kysytty kysymys on juurikin ”Kuinka saan kerättyä sivustolleni relevantteja vahvoja linkkejä?”

Ennen linkinhankinta oli helpompaa. Sinun ei tarvinnut kuin kirjoittaa sisältöjä tietylle artikkelisivustolle ja lisätä linkki osoittamaan omalle sivustollesi. Googlen algoritmipäivitysten seurauksena linkinhankinta on tehty huomattavasti vaikeammaksi, eikä vahvoja linkkejä pysty keräämään yhtä helposti kuin aiemmin.

Yleisesti ottaen ulkoiset linkit vahvistavat sivustoasi ja yrityksesi brändiä. Kaikki linkit eivät kuitenkaan ole yhtä vahvoja, eivätkä välttämättä edes vahvista sivustosi auktoriteettia hakukoneessa. Pahimmassa tapauksessa ne voivat aiheuttaa sivustollesi haittaa ja antaa sinulle jopa rangaistuksen Google-hakukoneen toimesta.

Mitkä sitten ovat vahvoja ulkoisia linkkejä ja miten niitä kannattaisi hankkia, jotta sivustosi linkitysprofiili kohentuisi?

Seuraavaksi annan linkitysprofiilin parantamiseen hyviä vinkkejä, joilla on mahdollista saada vahvoja linkkejä osoittamaan omalle sivustolle. Tämän blogin tarkoituksena on avata syvemmin linkinhankintaa ja aiempaa ulkoinen linkitys -blogiani. Toivottavasti kirjoitus avaa käsitystä ulkoisten linkkien merkityksestä hakukoneoptimoinnissa.

Mistä lähden liikkeelle?

Nykyään oikeastaan vain vahvat ulkoiset linkit vaikuttavat hakukonenäkyvyyteen. Yleisesti ottaen teen aina hakukoneoptimoijana nopean tarkistuksen sivustosta, josta olen alustavasti tavoittelemassa linkkiä. Tarkastan työkaluillani sivuston domain- sekä page-auktoriteettilukemat ja katson päällisin puolin, onko sivusto relevantti linkittämään halutulle kohdesivustolle.

Tämän jälkeen tarkistan sivuston sisällön. Useasti sivuston sisältö jo kertoo, onko sivusto luotettava linkitykselle. Jos sivustolta löytyy paljon kirjoitusvirheitä ja se on ylipäätään huonosti kirjottu, saattaa kyseessä olla haitallinen sivusto. Lisäksi jos sivustolta löytyy esimerkiksi mainoksia haitallisille sivustoille, kuten aikuisviihde- ja uhkapelisivustoille, emme suosittele asettamaan linkkiä kyseiselle sivustolle.

Linkki tällaisella sivustolla voi haitata brändiäsi ja pahimmassa tapauksessa menetät asiakkaita linkin vuoksi. Linkinhankinnassa voit kysyä itseltäsi: klikkaisinko minä linkkiä tällä sivustolla? Tällä vastaat useasti jo itsellesi, onko kyseinen sivusto hyödyllinen linkinhankinnan kohde.

Positiivisena asiana sivustolla pidän myös sen responsiivisuutta. Mobiiliystävällisyyttä pidetään jatkuvasti yhä tärkeämpänä, mistä syystä linkki sivustolla, joka toimii myös älypuhelimella, on ensiarvoisen tärkeää.

Vinkkejä linkinhankintaan

Laadukas sisältö

Laadukas sisältö on yksi tehokkaimmista linkinhankinnan keinoista, mutta samalla myös yksi haastavimmista. Tässä on hyvä lähteä liikkeelle sillä, että kysyt itseltäsi: onko sivustoni sisältö hyvin organisoitu ja tuotanko minä asiakkailleni jotain informatiivista, linkitettävää sisältöä?

Jos epäröit vastauksia edellisiin kysymyksiin, on sivustosi laadukkaan sisällön tarpeessa.

Ensiksi sinun on selvitettävä, onko sivustosi navigaatio toteutettu niin, että sivustosi sisältö on helposti ihmisten ja hakukoneiden löydettävissä. Seuraava askel on informatiivisen laadukkaan sisällön tuottaminen sivustolle, mikä keräisi ulkoisia linkkejä toisilta verkkosivustoilta. Linkinhankinnan tärkeimpiä apuvälineitä on laadukkaan sisällön tuottaminen, jota ihmiset voivat jakaa.

”Sisältöösi tuleva vahva linkki vahvistaa myös muita alasivuja”

Yksikin informatiivinen sisältö saattaa saada useamman tahon linkittämään sivustoosi omalla sivustollaan. Jos jokin linkittävistä tahoista on sinun liiketoimintaasi liittyvä vahva sivusto, Google arvostaa tätä linkkiä ja nostaa sivutosi auktoriteettia korkeammalle ja tätä kautta myös hakukonenäkyvyys paranee. Sisältöösi tuleva vahva linkki vahvistaa myös muita alasivuja, kunhan sivustosi sisäinen linkitys on rakennettu oikein, eli sisällöstä linkitetään myös sivuston sisäisille alasivuille.

linkinhankinta

Lähde: Gotchseo

Laadukkaan sisällön tuottamisessa on syytä keskittyä vastaamaan asiakkaiden ongelmiin. Tuotetun sisällön tarkoitus on auttaa lukijoita ja tarjota vastauksia heidän ongelmiinsa. Laadukasta sisältöä voivat olla esimerkiksi erilaiset informatiiviset infograafit, työkalut, tutkimukset eri aiheesta tai opetukselliset artikkelit. Laadukkaan sisällön tuottamista auttaa hyvin tehty hakusanatutkimus ja sen avulla saadut pitkän hännän hakusanat.

Yhteistyökumppanit haltuun

Yksi helpoimmista tavoista hankkia ulkoisia linkkejä, mitä painotan asiakkailleni, on varmistaa, että kaikilta yhteistyökumppaneilta on saatu linkki osoittamaan omalle sivustolle. Linkitys tuottaa useasti molemmille tahoille lisäarvoa, jolloin molempien sivustojen kävijät saadaan liikkumaan sivustojen välillä. Yhteistyökumppaneista saattaa useasti löytyä myös hyvin vahvoja sivustoja, jotka hyödyttävät sinun verkkosivustosi hakukonenäkyvyyttä.

Ryhdy vierasbloggaajaksi

Voinko saada linkkejä pyytämättä? Se on täysin mahdollista. Yksi tapa on ryhtyä vierasbloggaajaksi ja ehdottaa sisällöntuotantoa toiselle sivustolle. Tämä on tehokas tapa saada ulkoinen linkki, jos sinulla pysyy niin sanotusti ”kynä kädessä” ja sisällöntuottaminen ei tuota sinulle ongelmia. Useat sivustot ovat kiinnostuneita asiantuntijoiden mielipiteistä sekä näkemyksistä ja ottavat mielellään vastaan uutta informatiivista sisältöä sivustolleen. Tässä on loistava mahdollisuus edustaa omaa brändiä ja samalla hankkia uusi vahva linkki osoittamaan omalle sivustolle.

Kysy linkkiä rohkeasti

Kaikki johtaa lopulta aina laadukkaaseen sisällöntuotantoon. Jos tekemäsi informatiivinen sisältö ei ole saanut hyvästä sisällöstään huolimatta vielä yhtään linkkiä, voit alkaa itse kyselemään niitä. Informatiivisen sisällön avulla voit kartoittaa eri tahoja ja kysellä heiltä rohkeasti, olisiko heillä kiinnostusta linkittää omalta sivustoltaan sinun sivustosi sisältöön. ”Millä tavalla minä muka asian voisin esittää?” No, tässä tulee muutamia lähestymistapoja, joista voit aloittaa:

Ehdota sisältöäsi hyödyllisenä lisänä kontaktoitavalle sivustolle

  • ”Tein tästä sisällön, joka luultavasti olisi hyödyllinen sinulle ja sivustosi kävijöille. Tämä sisältö olisi loistava lisä sisällöllesi ja lukijat varmasti saisivat siitä enemmän irti.”

Tämä tosin hyvin harvoin toimii kaupallisen sisällön kanssa, valitettavasti.

Käsittelet samaa aihetta ja olet soveltanut ideaa omasta näkökulmastasi

  • ”Olen soveltanut hieman saman tyyppistä sisältöä omalla sivustollani, joka voisi olla hyödyllinen sinun yleisöllesi.”

Olet käyttänyt jotain kontaktoitavan sivuston työkalua ja olet tehnyt siitä informatiivisen sisällön omalle sivustollesi

  • ”Pidin teidän työkalua loistavana ja olen tehnyt siitä informatiivisen sisällön, joka voisi olla hyödyllinen teidän sivustollenne.”

Tämän tyyppisessä linkinhankinnassa tulee olla jokin ”porkkana”, jolla haet uutta linkkiä. Tässä tapauksessa se on laadukas sisältö, johon kontaktoitava taho tarttuisi.

Yhteenveto

Linkinhankinta on yksi haastavimmista osa-alueista ja niiden hankinta vaatii aktiivista työtä. Oman ulkoisen linkitysprofiilin vahvistaminen vaatiikin useasti vahvaa sisällöntuotantoa ja etenkin laadukasta sisältöä. Laadukkaan sisällön avulla kerätty ulkoinen linkki vahvistaa myös koko sivuston linkitysprofiilia, kun linkinrakennus on tehty oikein. Kun sisältösi on kiinnostavaa ja informatiivista, voit myös rohkeasti kysellä muilta sivustoilta linkkejä osoittamaan sinun sivustollesi.

Linkitysprofiilin vahvistaminen vaatii siis sivuston ylläpitäjältä aktiivista tekemistä ja työtä, sillä harvemmin saat linkkejä sivustolle ilman tekemättä mitään, ellet omista suurta hyvin tunnettua brändiä.

Mikäli hakukoneoptimointi ei ole sinulle tuttua ja hakukonenäkyvyyden parantaminen kiinnostaa, ole rohkeasti yhteydessä meihin!

Lähteenä käytetty mm. Gotchseo

 

Ota yhteyttä