Digimarkkinoinnissa ei enää hetkeen ole pärjännyt pelkällä näyttöpintojen ostolla. Voimme ottaa haltuun Googlen mainospaikat, Facebookin uutissyötteet ja Youtube-videoiden alkusekunnit, mutta tuloksia se ei takaa alkuunkaan, sillä mainoksen näyttäminen on vasta ensimmäinen askel konversiopolulla. Kuluttajina kohtaamme joka päivä jopa 10 000 mainosviestiä. Siksi digimarkkinoijat kamppailevat nyt ennen kaikkea käyttäjien huomiosta.

Kliseinen kultakalavertaus (lue lisää esim. Microsoftin teettämästä tutkimuksesta) ihmisten 8 sekunnin keskittymiskyvystä tuntuukin täysin uskottavalta: harva enää jaksaa keskittyä jatkuvassa sisältö- ja uutisvirrassa yhteen mediaan tai ruutuun kerrallaan, vaan vilkuilemme pakonomaisesti puhelinta suoratoistosarjan kanssa rinnakkain, hypimme sovelluksesta toiseen tai vaihtelemme selainikkunoita.

Miten markkinoija voi sitten koskaan saada omaa viestiään läpi tällaiseen yleisöön? Varmaa konstia siihen ei olekaan, mutta yksi media näyttäisi pärjäävän parhaiten – lyhyt video.

Some-alustat kuten Facebook, Instagram tai TikTok ovat nykymuodossaan vahvasti painottuneet videoiden toistoon, niin orgaanisen kuin maksetunkin sisällön osalta. Esimerkiksi TikTok perustuu käytännössä täysin algoritmin muodostamaan loputtomaan videovirtaan. Kun tähän yhdistetään vielä lähes kokonaan näytöstä koostuvien mobiililaitteiden räjähdyksenomainen lisääntyminen viimeisen vuosikymmenen aikana, meillä on rajattomasti katseltavaa taskuissamme, missä tahansa liikumme.

Video on nopeiten kasvava formaatti. Jos et hyödynnä sitä, et välttämättä käytä koko markkinointisi potentiaalia.

Sisältösyötteiden sekaan liitettävällä yksittäisellä mainoksella on (tutkimuksista ja lähteistä riippuen) vain joidenkin sekuntien aikaikkuna herättää kiinnostus ja pysäyttää skrollaaminen, minkä vuoksi mainoskäyttöön tehty videokaan ei voi rakennella tunnelmaa kovin pitkään.

Asiaan täytyy päästä heti, jotta käyttäjä innostuu suuntaamaan huomionsa ja jää katsomaan videota. Videon täytyy herättää joku tunne, joka katkaisee skrollauskierteen ja saa käyttäjän joko katsomaan sen loppuun tai suorittamaan toimintakehotteen (Call to Action, CTA) toimenpiteen, useimmiten mainosvideoissa siirtymisen mainostajan verkkosivuille.

Lue myös: Video on viestinnän megatrendi

Mikä videon nostaa muiden mainosmuotojen edelle?

Syitä videon tehokkuudelle on varmasti lukemattomia, mutta mainostajan kannalta voidaan nostaa muutama tärkein:

  • videolla kerrot lyhyessä ajassa vaikuttavankin tarinan. Staattinen kuva jättää huomattavan paljon sattuman varaan, kun katsojan ajatusta ei voi yhtä voimallisesti ohjata.
  • hakukoneet ja algoritmit suosivat videoita. Mainosalustat ovat myös havainneet kasvaneen videoiden kulutuksen, minkä vuoksi niitä myös suositaan ja ne saavat enemmän näyttökertoja.
  • video kasvattaa luottamusta tuotteeseesi tai palveluusi. Voit esitellä tuotettasi sen oikeassa käyttöympäristössä tarkoittamallasi tavalla ja vastaat helposti useisiin potentiaalista asiakasta askarruttaviin kysymyksiin.
  • ääniraita mahdollistaa aivan uudenlaisten trendien ja menestystarinoiden syntymisen, kun tietyt kappaleet tai ääniklipit muodostuvat omiksi meemeikseen, joita nykyinen käyttäjäsukupolvi hyödyntää ja jatkojalostaa uskomattoman luovasti ja nopealla tahdilla.

Miten videoita kannattaa tuottaa?

Videoalustoihin ei yleensä ole järkeä lähteä perinteisellä still-kuvastolla, sillä vaikka tietynlainen virrasta erottuminen saattaakin herättää positiivistakin huomiota, pitkäjänteistä tekemistä se ei tue.

Ammattimainen videotuotanto mielletään puolestaan usein työlääksi, kalliiksi ja hitaaksi, ja näin varmasti onkin, jos tavoitteena ja vertailukohtana on lyhytelokuvat tai tv-sarjat. Digimarkkinoinnin tarpeisiin kuitenkin riittää – ja on usein parempikin – hieman erityyppiset lopputuotokset.

Tämän vuoksi me käytämme usein kolmijakoista tuotantomallia, jonka portaat eivät sulje toisiaan pois, vaan tarvittaessa täydentävät ja tukevat aina kulloisenkin tilanteen mukaan.

  1. Videoita voidaan tuottaa täysin inhousena, eli asiakkaana tuotat meille täysin käyttövalmiita videomateriaaleja, joita me hyödynnämme digimarkkinoinnissa, oli sitten kyse mainosmedioista tai vaikka sivustolle upotettavista opettavista Act-vaiheen sisällöistä. Autamme tietysti mielellämme tarvittavien määritysten (resoluutiot, kuvasuhteet jne.) kanssa, mutta käsikirjoituksen, kuvauksen, jälkituotannon yms. hoidat itse.
  2. Voimme räätälöidä ns. hybridi-mallin esim. siten, että määrittelemme ja rakennamme yhteistyössä teille tarvittavan kaluston, jonka te hankitte omaksenne. Tämän lisäksi koulutamme teidät niiden käyttöön ja suunnittelemme tietyt, yhdessä sovitut videomallit, esimerkiksi orgaaniseen TikTok- tai Instagram Reels-käyttöön, tai uuden tuotelanseerauksen mainostamiseen soveltuva esittelyvideo.
  3. Videot voi tuottaa myös täysin avaimet käteen -palveluna, jolloin jälki on varmasti ammattimaista ja brändisi mukaista. Toimintatapa on toki kustannuksiltaan hintavin, mutta monesti myös tuloksiltaan tehokkain. Me suosimme tässä Rulla Mediaa, ja suosittelemme heidän palveluita myös sinulle.

Tuotantotavasta riippumatta videot kannattaa suunnitella palvelemaan useita tarkoituksia, esim. eri kuvasuhteissa (pysty 9:16, neliö 1:1 ja vaaka 16:9) ja eri pituisina. Näin samoilla tuotantopanostuksilla saadaan useampi lopputuote ja päästään hyödyntämään eri kanavien ominaispiirteitä parhaiten.

Esimerkiksi Story-sijoitteluihin tai TikTokiin emme suosittelisi muuta kuin pystysuunnan koko näytön videota, mikä taas asettaa omat vaatimuksensa kuvasuunnittelulle, jos video muuten kuvataan vaakasuunnassa.

Samalla kun kuvakerronnan suunnittelee palvelemaan useampaa alustaa, kannattaa myös tarinankerronnassa ottaa huomioon eri alustojen vaatimukset, jolloin samasta ns. master-videosta saadaan helposti ja kustannustehokkaasti leikattua lyhyempiä mikrovideoita, esim. juuri somemainoksissa käytettäväksi. Kun videoihin käsikirjoitetaan sisään pienempiä kokonaisuuksia, yhdellä kuvausresurssilla palvellaan useaa lopputuotosta, joita voi jaella pitkänkin ajan kuluessa.

Videoalustat käytännössä

Kuten yllä jo asiaa sivuttiin, videoiden kulutus, kuten valtaosa sosiaalisen median kulutuksestakin, tapahtuu nykyään pääasiassa mobiililaitteilla. Videoita katsotaan työmatkalla lähijunassa, bussissa, kampaamon odotussohvalla, kotisohvalla jne.

Videoiden kulutus tapahtuu pääasiassa mobiililaitteilla.

Videosyötteet ovat muodostuneet ennennäkemättömän kattavaksi ajanviettotavaksi, kun verrattain isot ja laadukkaat näytöt on saatu yhdistettyä langattomiin laajakaistayhteyksiin, toisin sanoen videoiden katselu ei ole enää millään tavalla aikaan tai paikkaan sidottua. Algoritmit oppivat jatkuvasti katsomistottumustemme perusteella tarjoamaan juuri meille entistä kiinnostavampaa sisältöä loppumattomana videovirtana.

Videopalveluiden ja -alustojen tavoite mediayhtiöiden kuten Meta (Facebook ja Instagram), Alphabet (Google ja Youtube) tai Bytedance (TikTok), näkökulmasta on luonnollisesti saada meidät pysymään alustalla mahdollisimman pitkään, jotta silmiemme eteen voitaisiin tuoda mahdollisimman paljon mainoksia, mikä taas on some-alustojen pääasiallinen tulonlähde ja liiketoimintamalli.

Koukuttavaan videovirtaan tuodut mainokset ovat pääosin samankaltaisia teknisiltä vaatimuksiltaan, mutta alla vielä lyhyt läpileikkaus eri alustojen vaatimuksiin ja erityispiirteisiin:

Kanava Kuvasuhde Pituus Äänen merkitys
TikTok 9:16, lähes kokonaan mobiililaitteilla Orgaaninen: max 3 minuuttia.
Mainos: 5–60 sekuntia, suositus 9 – 15 sekuntia
Suuri, osa trendeistä perustuu nimenomaan ääneen
Instagram Storyt 9:16, suurin osa kulutuksesta mobiililaitteilla Orgaaninen: max 15 sekuntia, mutta voi ketjuttaa. Mainos: max 10 sekuntia, voi ketjuttaa Tukee videota, mutta ei pakollinen. Sovelluksessa äänet oletuksena pois päältä.
Instagram Reels 9:16, suurin osa kulutuksesta mobiililaitteilla Orgaaninen: max 60 sekuntia. Mainos: max 30 sekuntia Suuri, osa trendeistä perustuu nimenomaan ääneen
Facebook Storyt 9:16, suurin osa kulutuksesta mobiililaitteilla Orgaaninen: max 20 sekuntia. Mainos: max 2 minuuttia Tukee videota, mutta ei pakollinen. Sovelluksessa äänet oletuksena pois päältä.
Youtube shorts 9:16, käytössä vain mobiilisovelluksessa Orgaaninen: 15-60 sekuntia. Mainokset tulossa. Tukee videota, mutta ei pakollinen.

Samaa mainosvideota voi (ja kustannustehokkuuden näkökulmasta kannattaakin) hyödyntää useassa eri kanavassa; esim. Instagram story -sijoitteluun suunniteltu mainos toimii useimmiten myös TikTokissa ja toisinpäin.

Kanavien omat visuaaliset ilmeet ja tunnuspiirteet, esimerkiksi tietyt käyttöliittymän tarjoamat fontit, ovat alkaneet valua ristiin muillekin alustoille, eivätkä ne enää näytä olevan ”väärässä paikassa”.

Lue myös blogimme TikTokin, Instagramin ja Facebookin eroista mainonnassa. 

Videostrategiaa luotaessa onkin tärkeä määrittää vähintään seuraavat elementit.

  • Tavoite: Mitä videoilla halutaan saavuttaa. Tässä avuksi kannattaa ottaa MRACE®-malli ja miettiä, mihin asiakkaan ostopolun vaiheeseen haluat vaikuttaa – vai onko tarpeen puhutella asiakasta jokaisessa vaiheessa. Haluatko levittää brändisi ilosanomaa (Reach), vai opettaa asiakasta käyttämään tuotettasi paremmin (Act)? Haluatko tuottaa referenssivideoita, jotka tönäisevät asiakasta kohti ostopäätöstä (Convert)? Määritä tavoitteet 5s-mallin mukaan, ja tarkista, että ne noudattavat SMART-rakennetta.
  • Kohdeyleisö ja ostajapersoonat: Kenelle haluat videoita näyttää? Mitä niiden sisällössä täytyy tuoda esiin, jotta ne täyttävät yllä määritettyjä tavoitteita, ts. mikä on se draiveri eli muutoshalun synnyttäjä, jota videossasi käsitellään? Tämän lisäksi kannattaa ottaa huomioon eri somealustojen hieman toisestaan poikkeavat demografiat, tästä voit lukea lisää esim. täältä.
  • Jakelu: Millä alustalla videot jaetaan? Rakennatko videosarjan Youtubeen? Upotatko täyspitkät videot laskeutumissivuillesi ja käytät mainonnassa teasereita? Luotko tarinallisen videomainossarjan, jossa yhden mainosvideon katselleille näytetään aina seuraavaa, joka jatkaa edellisen juonta?

Näistä muodostuu kokonaisuus, joka auttaa jo merkittävästi määrittämään esimerkiksi sen, montako ja millaisia videoita tarvitaan ja paljonko niiden tuottaminen tulee maksamaan ja/tai sitomaan omaa sisäistä resurssia.

Videomainonta vaatii taustalleen ostajapersoonat. Pääset alkuun niiden luomisessa, kun lataat maksuttoman ostajapersoona-työkirjan.

Ostajapersoona-työkirja

Miten lähdet liikkeelle somen videostrategiassa?

Tärkein, isoin ja hankalimman tuntuinen askel on yleensä se ensimmäinen, liikkeelle lähtö. Se on hyvä ottaa joko ammattilaisen tukemana tai itse, pääasia että se otetaan. Saatat tuottaa maailmanluokan palvelua tai ainutlaatuisia tuotteita, mutta et ehkä ole muistanut kertoa siitä maailmalle. Nyt on erittäin hyvä aika aloittaa.

Ota meihin yhteyttä, niin katsotaan miten sinun yrityksesi somemainonta saadaan viritettyä huipputehoihin videoiden avulla! Voit myös olla yhteydessä suoraan Rulla Mediaan.

Lisää videoista osana digitaalisen markkinoinnin kokonaisuutta löydät kirjastamme ”Digimarkkinointi – luo strategia, vie se käytäntöön, myy enemmän” tai podcastistamme.