Ovatko nykyiset verkkosivusi vailla vähän isompaa remonttia? Sivustosi saattaa toimia hitaasti, sen ulkoasu ei edusta nykypäivää ja sinne on kertynyt vuosien varrella kaikkea, minkä tarpeellisuudesta et itsekään enää tiedä. Tässä vaiheessa voi olla hyvä sauma alkaa miettimään verkkosivu-uudistusta.
Joskus verkkosivu-uudistukseen päädytään myös silloin, kun alkuperäinen idea oli vain remontoida nykyistä verkkosivustoa vähän isomman moukarin kera. Ei ole siis mitenkään poikkeuksellista, että nälkä kasvaa syödessä ja verkkosivujen pienoinen kasvojenkohotus muuttuu matkan varrella kokonaan uudistetuksi verkkosivustoksi.
Sitä paitsi hyvin usein verkkosivu-uudistuksella saadaan kuitenkin loppujen lopuksi kaikista eniten vastinetta sijoitetuille euroille. Vanhan sivuston kasvojenkohotuksessa sinulla on kuitenkin käsissä loppupeleissä vain freesattu versio vanhasta sivustosta, verkkosivu-uudistuksessa saat käteesi täysin uudistetut sivut.
Verkkosivu-uudistus vai kevyt kasvojenkohotus? – Ota nämä asiat huomioon
Epäröitkö vielä sitä, riittäisikö sinun tapauksessasi vielä kuitenkin ihan vain nykyisen sivuston jatkojalostus, vai kannattaisiko suosiolla räjäyttää vanha saitti atomeiksi ja rakentaa puhtaalta pöydältä uusi? Tämä on kieltämättä mehukas kysymys, johon koitan antaa sinulle tarkempaa mietittävää.
Tätä kysymystä pohtiessa on hyvä tutustua mm. tähän blogikirjoitukseemme verkkosivujen elinkaaresta. Siinä pureskellaan tarkemmin auki sitä, missä tilanteissa verkkosivustosi alkaa olla yksinkertaisesti tiensä päässä. Keskimäärin verkkosivuston elikaari on 3-4 vuotta, jonka jälkeen on tehty kokonaan uusi sivusto.
Verkkosivu-uudistuksen suurimpana etuna on tietyllä tavalla puhtaalta pöydältä aloittaminen. Sen yhteydessä sivustolta voidaan siivota kaikenlainen ylimääräinen kuona pois. Esimerkiksi WordPress-sivustojen kohdalla sivustolle on saattanut vuosien varrella kertyä pitkä lista erilaisia lisäosia, joiden tarkoituksesta kukaan ei ole perillä.
Ylimääräiset lisäosat hidastavat sivustoasi ja erityisesti päivittämättöminä ne aiheuttavat sivustollesi jopa tietoturvauhkia. Sen vuoksi sivustollasi ei tulisi olla yhtään ylimääräistä kuormaa.
Lue myös: WordPress-sivuston tietoturvallisuus
Mistä verkkosivu-uudistus lähtee liikkeelle?
Alussa voi olla tarpeellista suorittaa hakusanatutkimus. Hakusanatutkimuksessa etsitään hakutuloksiin pohjaten yritykselle kaikki relevantit avainsanat, joilla potentiaaliset asiakkaat etsivät tuotteita ja palveluitanne. Näitä hakusanoja käytetään verkkosivun sisältöä suunnitellessa.
Verkkosivu-uudistusta ennen on hyvä sauma käydä läpi myös brändistrategia. Digitaalisen brändistrategian päätarkoitus on yhdistää yrityksen strategia ja tarina sen visuaalisen ilmeen kanssa, ja tämä on kaikista helpointa toteuttaa verkkosivu-uudistuksen yhteydessä. Uudet verkkosivut rakennetaan uuden brändistrategiaa noudattaen.
Lue asiakastarina: Maansiirto Harry Mäkelä – Etumatkaa kilpailijoihin erottuvilla verkkosivuilla
Sivustorakenne on myös oleellinen osa jokaista verkkosivu-uudistusta. Hyvä sivustorakenne on selkeä niin käyttäjälle, kuin hakukoneillekin. Ilman toimivaa rakennetta verkkosivusi käyttökokemus on heikko ja se ei sijoitu hakukoneissa hyvin, koska hakukoneet arvostavat nykyään todella paljon sivuston käyttäjäkokemusta. Olemme kirjoittaneet aiemmin tähän blogiin esimerkiksi verkkokaupan sivustorakenteen suunnittelusta.
Meillä Suomen Digimarkkinoinnilla verkkosivu-uudistuksen ensimmäinen vaihe on käydä yhdessä sinun kanssasi sivun layout läpi. Tällä tavalla lukitsemme sivuston ulkoasun, ennen kuin tekninen toteutus lähtee kunnolla liikkeelle.
Miten verkkosivujen uudistus etenee?
Seuraavaksi käyn tiivistetysti läpi, miten verkkosivu-uudistus tulee etenemään kokonaisuudessaan.
- Asiakkaan ongelmien ja tarpeen läpikäynti
- Selvitetään tarve hakusanatutkimukselle tai brändistrategialle
- Suunnitellaan sivustorakenne ja ulkoasu
- Käydään rakenne- ja ulkoasusuunnitelmat asiakkaan kanssa läpi
- Tekninen toteutus suunnitelmien ja haluttujen ominaisuuksien pohjalta, samalla kun sisältötiimimme työstää sisältöjä
- Käydään asiakkaan kanssa toisessa palaverissa läpi sivuston ensimmäinen versio
- Sivuston viimeistely ja sisältöjen syöttö
- Sivuston testaus ja julkaisuaikataulun sopiminen asiakkaan kanssa
- Julkaisu ja siihen liittyvät prosessit
Tiivistetysti verkkosivun uudistamisprosessi näyttää tältä. Listaa voisi tietenkin tarkentaa ja jokaiseen yhdeksään kohtaan voisi kirjoittaa vaikka kuinka paljon yksityiskohtaisia työvaiheta, mutta tässä karkeasti koko projektin kulku alusta loppuun.
Verkkosivujen tekninen toteutus
Kun pohjat, tavoitteet ja hakusanatutkimusten ja brändistrategioiden tyyliset oheistyöt on tehty, sekä olette hyväksyneet uudistetun verkkosivuston layoutin, on aika päästää teknisestä toteutuksesta vastaavat koodaajavelhot irti.
Kun pohjatyöt on tehty huolella, on verkkosivu-uudistusta helppo lähteä toteuttamaan suunnitelman mukaan. Tekninen toteutus luo koko verkkosivuston kivijalan, jonka päällä muut asiat lepäävät. Tässä kivijalassa otetaan huomioon mm. tekniset seikat ja ominaisuudet, jotka vaikuttavat myöhemmin sivuston latausnopeuksiin. Huolimattomat valinnat teknisen toteutuksen aikana saattavat seurata verkkosivustoa koko sen elinkaaren ajan.
Ulkoasussa korostetaan sivuston selkeää rakennetta ja helppokäyttöisyyttä, jotta maksimoimme käyttäjäystävällisyyden. Tavoitteenamme on ohjata sivustovierailijaa kohti haluttua toimenpidettä, kuten vaikkapa yhteydenottoa sekä estää sivustoveirailijaa joutumasta sivustolla umpikujaan.
Teknisen toteutuksen ollessa käynnissä kuvioihin astuu myös sisällöt. Verkkosivuston sisältöjä kirjoittavat talomme omat sisältömarkkinoinnin copywriterit, mutta hyvin usein myös sinä pääset osallistumaan sisältöjen tekemiseen – vähintäänkin haastattelun ja yhteisen tarkastuskierroksen aikana. Verkkosivu-uudistuksessa sinun kannattaakin varata aikaresurssia sisällöntuotannon osallta, sillä omat sisällöntuottajamme haastattelevat sinua ja pääset hyväksymään kaikki sisällöt ennen niiden julkaisua uudistetulla verkkosivustolla.
Yleisesti ottaen myös sinun kannattaa varata omasta kalenteristasi aikaa ja resursseja verkkosivuston uudistamisprojektia varten. Jouhevasti etenevä ja aikatauluissa pysyvä projekti vaatii asiakkaalta sitoutumista ainakin useamman yhteisen palaverin muodossa.
Sisällöt ovat verkkosivusi keihäänkärki – nyt ja aina
Verkkosivujesi sisällön määrä ja laatu vaikuttaa suoraan kaikkiin markkinoinnin toimintoihin, eikä sen merkitystä voi väheksyä. Mitä enemmän verkkosivuillasi on laadukasta ja ostajapersoonakohtaista sisältöä, sitä parempia tuloksia saat kaikista markkinoinnin toimenpiteistä. Sisältöjä tehdessä otamme huomioon aiemmin tehdyn hakusanatutkimuksen, joka luo hyvän pohjan hakukoneoptimoidun sisällön kirjoittamiselle. Myös ostajapersoonat ovat sisällöntuotantomme keskiössä.
Sisällöt ovatkin verkkosivustosi keihäänkärki, sillä se on sivuston tärkein myyntiä edistävä asia. Hyvä sisältö puhuttelee kaikenlaisia asiakkaita – niin uusia, kuin vanhojakin. Verkkosivusto tulisikin nähdä väsymättömänä myyjänä: hyvä verkkosivu myy hyvin ja heikko myyjä vuorostaan heikosti. Sisältö taas vuorostaan tulee nähdä tämän myyjän heittäminä argumentteina sinun palveluidesi puolesta: mitä parempaa ja asiakkaan näkökulmasta kiinnostavaa sisältöä siellä on, sitä helmpommin asiakas kiinnostuu palveluistanne ja lähestyy teitä.
Pelkästään Suomessa tehdään joka ikinen päivä kymmeniä miljoonia Google-hakuja, kun ihmiset etsivät vastauksia heidän kysymyksiinsä ja ongelmiinsa. Hakusanatutkimuksen avulla selvitämme, mitä juuri sinun asiakkaasi hakevat Googlesta ja tämän tiedon avulla luomme sisältösuunnitelman, joka vastaa asiakkaittesi hakuihin. Tällä tavalla saat palveluistasi ja tuotteistasi kiinnostuneet asiakkaat verkkosivuillesi ja annat heille hyvän asiakaskokemuksen, tarjoamalla heille juuri sitä informaatiota, jota he etsivät. Mitä enemmän asiakas viettää aikaa sivustollanne,
Mitä enemmän verkkosivustollesi on tuotettu hakusanatutkimuksen pohjalta hakukoneoptimoitua sisältöä, sitä enemmän ja useammin saat käyttäjiä vierailemaan sivustollasi. Mitä enemmän tarjoat potentiaalisille asiakkaillesi heitä kiinnostavaa tietoa, sitä enemmän he luottavat sinuun ja ostavat sinulta.
Testaus ja sivuston julkaisu – verkkosivu-uudistuksen maali häämöttää
Mitä lähemmäs sivuston valmistumista päästään, sitä enemmän kuvioihin tulee mukaan testaus. Testausvaiheessa varmistetaan vielä kerran responsiivisuus, jotta sivusto toimii varmasti kaikenlaisilla laitteilla sen koosta tai vaikkapa käyttöjärjestelmistä riippumatta. Responsiivisuus on nykypäivänä täysi välttämättömyys, sillä jopa puolet verkkosivuvierailuista tehdään nykyään muulla laitteella, kuin perinteisellä tietokoneella.
Kun testaukset on saatu onnistuneesti läpi, on aika siirtyä aina vain lähemmäs julkaisua. Ennen julkaisua sivustolle asennetaan analytiikka, jotta voimme seurata sivustovierailijoidemme liikkeitä. Asennamme jokaiselle rakentamallemme verkkosivustolle analytiikan, kuten vaikkapa Google Analytics 4:n, koska ilman sitä markkinointi olisi sokkona tehtyä hakuammuntaa.
Mikäli vanhalla sivustollasi on käytössä jonkinlainen analytiikka, käytämme tietenkin ensisijaisesti vanhaa tiliä, jotta uuden ja vanhan sivuston keskinäinen vertailu on helposti mahdollista.
Ennen julkaisua varmistamme lisäksi uudelleenohjauksien toimivuuden. Uudelleenohjaukset ovat yksi tärkeimpiä asioita verkkosivu-uudistuksessa onnistumisen kanssa, sillä ilman niitä menetetään pahimmillaan todella paljon liikennettä ja merkittävä määrä jo saavutettuja tuloksia hakukonenäkyvyydessä.
Uuden sivuston testauksessa otamme huomioon mm. nämä asiat:
- Sivuston toimiminen eri laitteilla ja käyttöjärjestelmillä
- Sivuston tekninen toimivuus, linkit vievät oikeisiin paikkoihin ja halutut ominaisuudet toimivat
- Yhteydenottolomakkeiden toimivuuden testaus
- Analytiikan ja uudelleenohjauksien toimivuus
Työ ei lopu, vaikka verkkosivu-uudistus saadaan valmiiksi
Yksi suurimpia virheitä yritysten kotisivujen suhteen tapahtuu siinä kohti, kun hanskat lyödään niin sanotusti naulaan verkkosivu-uudistuksen jälkeen, ja todetaan verkkosivujen olevan nyt täysin valmiit. Olisi kyllä kieltämättä kiva juhlia täysin valmiita verkkosivuja, mutta valitettavasti verkkosivujen tulee elää jatkuvasti. Tämä tarkoittaa jatkuvaa kehitystyötä verkkosivuston ympärillä.
Jotta asiakkaat saadaan sitoutumaan yrityksenne palveluihin, sivustollanne tulisi olla ajankohtaista ja asiakasta kiinnostavaa sisältöä. Ehkä paras esimerkki tämän tapaisesta sisällöstä on erilaiset blogiartikkelit, kuten tämä, jota juuri tällä hetkellä luet.
Säännöllisillä ja hyvillä julkaisuilla tuot potentiaaliset asiakkaasi sivustolle yhä uudestaan ja uudestaan. Samalla nämä julkaisut tuovat sivustollesi jatkuvasti lisää sisältöä, minkä ansiosta ihmiset viettävät enemmän aikaa brändinne parissa. Yritysblogit ovat myös äärimmäisen hyvä tapa esitellä yrityksesi osaamista ja saada sitä kautta teille liidejä, joista muotoutuu myöhemmin asiakkaita.
Loppupäätelmät: verkkosivu-uudistus koostuu monista tekijöistä
Verkkosivu-uudistus on aina iso projekti, jota ei kannata ihan kevyin perustein lähteä toteuttamaan, mutta jos se askel otetaan, niin siitä kannattaa ottaa kaikki hyöty irti. Mitä tarkemmin pohjatyöt tehdään, sitä parempi lopputulos tullaan saamaan.
Verkkosivu-uudistukseen on helppo yhdistää visuaalisen ilmeen muovaamista esimerkiksi brändistrategian turvin, tai hakukoneoptimointia hakusanatutkimuksen avulla. Myös teknisen toteutuksen kohdalla on mahdollista siivota sivustolta ylimääräisiä lisäosia tai muuta sivustoa hidastavaa kuonaa.
Oleellista on myös muistaa se, että myyvien verkkosivujen kehittämistyö ei tule loppumaan ikinä. Ei edes sivustouudistuksen myötä. Jotta verkkosivustosi pärjää kilpailussa kilpailijoidesi sivustojen kanssa, ei sillä ole varaa pysähtyä paikoilleen. Tämän lisäksi ajankohtaista ja asiakasta kiinnostavaa sisältöä tuottava sivu saa huomattavasti todennäköisemmin sivustovierailijasi palaamaan sivustolle vielä uudestaan, mikä moninkertaistaa todennäköisyydet vierailijan muovautumista liidiksi ja sitä kautta asiakkaaksi.
Jos haluat lukea lisää myyvistä verkkosivuista, lataa maksuton verkkokauppa-verkkolehtemme.
Lataa verkkolehti