Tutkimuksen mukaan videosisältö löytyy hakukoneesta 50 kertaa todennäköisemmin kuin tekstisisältö.

Aiheena videoiden hakukoneoptimointi on todella laaja, joten keskitytään tässä blogikirjoituksessa yleisimpään tapaan käyttää videoita verkossa.

YouTube on maailman toiseksi suosituin sivusto – edellä on vain Google itse. YouTubea voikin kuvailla videoiden hakukoneena, mikä tekee siitä maailman toiseksi suurimman hakukoneen.

Kun noin monet ihmiset hakevat yhden sivuston kautta tietoa, alkaa markkinoijia ja videotuottajia kiinnostamaan tavat saada video mahdollisimman korkealle hakutuloksissa. Videot korkealla hakutuloksissa kun saavat enemmän katsojia ja näkyvyyttä.

YouTube-optimointi

Prosessi videon optimointiin YouTubessa on kaksiosainen:

  1. Optimoidaan sivun sisäiset asiat kuntoon
  2. Luodaan linkkejä videosivulle

Näiden kahden toimen jälkeen videosi löytyy korkeammalta YouTubesta, mutta sillä on vielä mahdollisuus löytyä korkealta Googlen haustakin. Googlen otettua käyttöön universaalin haun vuonna 2008, on se pyrkinyt tarjoamaan hakutuloksissa tekstiä, kuvia ja videoita.

SearchMetricksin tekemässä tutkimuksessa  85 % hauista palauttaa tuloksiin jotain universaalin haun tyyppejä ja näistä videot ovat suosituin.

65 % Google hauista sisältää videoita hakutuloksissa.

Koska videosisältöä on verkossa vähemmän ja Google sitä mielellään tarjoilee hakutuloksissaan, on sillä suuremmat mahdollisuudet kiilata Googlen etusivulle.

Miten video saadaan korkealle YouTubessa?

Google ymmärtää huonosti videon sisältöä ja siksi videon hakukoneoptimointi onkin oikeastaan videon sisältävän sivun muun sisällön optimointia. Käydään lävitse kahdeksan kohtaa, jotka varmasti parantavat videosi löydettävyyttä.

1.  Hakulause videon otsikkoon

Mieti millä hakusanalla haluat videosi löytyvän ja lisää tämä videon otsikkoon. Mitä lähempänä otsikon alkua sana on, sen tärkeämpänä Google sitä pitää. Muista kuitenkin, että otsikko myös houkuttelee hakijan klikkaamaan hakutulosta.

 2. Nimeä videotiedosto oikein

Käytä videotiedoston nimessä tätä samaa tärkeintä hakusanaasi. Videosi nimi tulee olla mallia ”hakusana.mp4”. Tämä on oikeastaan ainoa asia minkä voit itse videolle tehdä sen löydettävyyden parantamiseksi.

3. Kirjoita videolle kuvaus

Tämä on videon optimoinnin tärkein osuus. Kirjoita videolle hyvä kuvaus, kuten kirjoittaisit hakukoneoptimoidun artikkelin sivustollesi. Käytä siinä tärkeimpiä hakusanojasi ja alan sanastoa. Lisää ehdottomasti linkki omalle sivustollesi, heti alkuun malliin www.digimarkkinointi.fi.

Muista kuitenkin, että kirjoitat kuvauksen ihmisille, et pelkästään hakukoneille. Tekstin tulee olla sujuvaa, eikä pelkkiä hakusanoja.

4. Tagit

Lisää videolle sopivat tagit. Käytä ensimmäisenä tagina tärkeintä hakusanaasi, tämän lisäksi alan sanastoa ja synonyymeja.

5. Kommentit

Jos videosi saa kommentteja, moderoi ne. Poista spämmikommentit ja vastaa asiallisiin. Tämä luo sivulle lisää tekstisisältöä ja nostaa sivun arvoa Googlen silmissä.

6. Julkaise video myös omalla sivustollasi

Vaikka julkaiset videon YouTubessa, käytä se hyödyksi myös omalla sivustollasi. Video voi olla yksi osuus pitkää artikkelia sivustollasi, mikä luo lisää arvoa tekstisisällölle. Video kuitenkin on ”tuplasisältöä” ja alkuperäinen löytyy YouTubesta, se siis vaatii kunnon tekstisisällön ympärilleen omalla sivustollasi.

7.  Tekstitys

Jos videollasi on paljon puhetta, lisää siihen tekstitys YouTuben caption-ominaisuudella. Tämä ei ilmeisesti juurikaan nosta videon sijoituksia puhutuilla sanoilla, mutta se kertoo Googlelle ja YouTubelle tarkemmin videon aihepiirin. Tekstitys antaa myös paremman käyttäjäkokemuksen. Käy kuitenkin tekstitystiedosto lävitse ja korjaa sen kieli kuntoon.

8. Linkitys

Jaa video sosiaalisen median kanavissasi. Nämä ovat heikkoja linkkejä videoosi ja parantavat sen näkyvyyttä ja vievät videosisällön usemman ihmisen eteen. YouTubessa sijoituksiin vaikuttaa myös videon katselumäärät ja nämä saat nousemaan videota jakamalla. Huom! Älä missään tapauksessa osta videollesi näyttökertoja. Ne rakennetaan tietokoneohjelmilla, eivätkä siis ole oikeita videon katseluita.

Yhteenveto

Videot ovat Suomessa erittäin alihyödynnetty tapa saada lisää hakukonenäkyvyyttä, ja ottaen huomioon laadukkaan videon tuottamisen kulut, kannattaa nähdä hieman vaivaa ja hoitaa videon optimointi myös samalla kuntoon.

Hyvin optimoidulla videolla pystyy saavuttamaan erittäin paljon myös hakukoneoptimoinnin kentällä. Nopeampi ja tehokkaampi tapa saada videoille näkyvyyttä on hyödyntää YouTube-mainontaa. YouTube-mainonnalla voit herättää uutta kiinnostusta, hankkia liidejä ja asiakkaita sekä lisätä tunnettuutta tai vahvistaa brändinne top of mind -asemaa.

Tutustu YouTube-mainontaan

2 thoughts on “8 vinkkiä YouTube-videon optimointiin

  1. Sirpa Yarvensivu says:

    Kiitos näistä ohjeista. Avaan juuri ammattiini perustuvan YouTube – kanavan ja vinkit ovat tarpeen.

Comments are closed.