Facebookissa olet voinut jo pitkään kohdentaa mainontaa verkkosivuilla vierailleille. Tämä on ollut mainostajien rakastama ominaisuus ja nyt se on saamassa merkittäviä päivityksiä. Jatkossa pystymme luomaan kohderyhmät mm. vietetyn ajan ja ladattujen sivujen lukumäärän perusteella. Lue siis, mikä kaikki on tulevaisuudessa mahdollista.

Uudelleenmarkkinointi eli Remarketing 101

Uudelleenmarkkinoinnin alle voidaan laskea mainonta, joka kohdennetaan verkkosivulla vierailleille tai tunnistettavasti mainoksen nähneille. Uudelleenmarkkinointia voidaan tehdä niin AdWordsin puolella kuin Facebookissakin. Jos vielä tässä vaiheessa mietit, miksi haluaisit kohdentaa yritykseesi jo tutustuneille henkilöille mainontaa, pohdi seuraavia kysymyksiä:

  • Oletko koskaan ostanut mitään nähdessäsi mainoksen ensimmäistä kertaa?
  • Muistatko kaikki vertailemasi vaihtoehdot, kun vihdoin olet valmis tekemään ostoksen?
  • Jos näet kassajonossa mainoksen, muistatko sen vielä kotikoneella surffaillessasi?

Verkkosivulla vierailleet

Aiemmin verkkosivuilla vierailleista on saanut luotua varsin yksinkertaisia kohderyhmiä Facebookin mainosalustassa. Vaihtoehdot ovat rajautuneet pitkälti URL-osoitteen ja aikavälin määrittämiseen. Esimerkiksi AdWordsissä voidaan hyödyntää Google Analyticsiin luotuja yleisöjä, joita voidaan rajata myös sivuilla vietetyn ajan tai istuntojen määrän perusteella. Vihdoin samoja ominaisuuksia on tulossa myös Facebookin puolelle.

Vihdoin Facebookin kohderyhmät saavat samoja ominaisuuksia, jotka ovat olleet jo pitkään käytössä AdWordsin puolella.

Jotta voit hyödyntää seuraavat vinkit, tulee sinulla olla Facebookin seurantakoodi asennettuna verkkosivuillesi. Seuraavassa tarkastellaan kohderyhmien määrittelyä ja löydät vastaavan näkymän menemällä mainostilisi kohderyhmät-välilehdelle. Ellei sinulla ole käytössä kansainvälisiä sivuja, joudut todennäköisesti vielä odottamaan päivitysten rantautumista tänne Pohjolaan.

Facebook mukautetut kohderyhmät ja edistynyt tila
Kun alat luoda kohderyhmää verkkosivusi liikenteestä, voit valita mukautetun yhdistelmän. Sen kautta voit ottaa edistyneen tilan käyttöön, joka mahdollistaa seuraavat temput.

Ota kiinni palaava liikenne

Voit määrittää kohderyhmäksi esimerkiksi kolme sivua selailleet henkilöt käyttämällä tapahtumaa nimeltä PageView. Voit myös luoda vain yhden sivun katselleista oman kohderyhmänsä, jonka voit halutessasi vaikka poissulkea mainonnan piiristä.

Facebook 3 sivua katselleet
Muokkaamalla tapahtumien lukumäärää voit määrittää raja-arvoja kohderyhmällesi.

Saat myös kiinni tietyllä sivulla useammin käyneet. Tämä on erityisen hyvä, kun halutaan tunnistaa yksittäistä tuotetta harkitsevat henkilöt.

Facebook tosi hieno tuote

Ostaneille lisämyyntiä

Jos sinulla on verkkokauppa ja konversioseurantasi on asennettu hyvin, saat vielä enemmän irti. Voit luoda kohderyhmät…

kahdesti ostaneista,

kahdesti ostaneet

yli sadalla eurolla ostaneista,

yli 100 eurolla ostaneet

yli sadalla ostaneet, joiden viimeisimmästä ostosta on yli kuukausi,

yli 100 eurolla ostaneet ja yli kuukausi viimeisestä ostosta

tai vaikka tiettyä tuotetta etsineet henkilöt.

facebook search-event ja kohderyhmät

Sivustolla vietetty aika

No miten se sivulla vietetty aika? Se löytyy valitsemalla ”luo mukautettu kohderyhmä” ja ”verkkosivun liikenne”.  Pudotusvalikkoon ilmestyy sille oma kohtansa, kunhan ominaisuus päivittyy tänne Suomeenkin.

sivustolla vietetty aika

Vaihtoehdot ovat heiman rajatummat. Voit valita tunnistetusta liikenteestä ne 5, 10 tai 25%, jotka eniten viettävät aikaa sivullasi. Tämä on hyvä kohderyhmä, jos haluat mainostaa uutiskirjettäsi tai vaikka maksumuurin takana olevia uutisjuttuja.

facebook ja sivustolla vietetty aika

Videon katsoneet

Kohderyhmien luominen videoiden katselleista on mahdollista myös täällä Suomessa. Vaikka kyseessä ei ole uusin ominaisuus, kannattaa se ehdottomasti hyödyntää. Voit näyttää esimerkiksi fiilisvideotasi katselleille blogi-kirjoitusta, jossa kerrotaan lisää tuottamasi palvelun hyödyistä.

Saat luotua kohderyhmän jälleen kohderyhmät-välilehdeltä ja mukautettujen kohderyhmien kautta. Valitse ”Sitoutuminen Facebookissa” ja sieltä video.

Facebook mukautetut kohderyhmat

Seuraavaksi määrität, kuinka pitkälle videota pitää olla katseltu (3sek, 25-95%) ja kuinka monen päivän ajalta. Voit valita yhden videon tai useamman videon, joiden katsoneista haluat luoda kohderyhmän.

Facebook videoon sitoutuneet

Julkaisuihin reagoineet

Joillain onnekkailla voi ”Sitoutuminen Facebookissa” jälkeen näkyä myös vaihtoehto ”Sivu”.

Facebook sivuun sitoutuminen

Sieltä löydät vaihtoehdot Facebook-sivuusi sitoutuneiden kiinnisaamiseksi. Mikäli sinun sivusi ei ole Suomen mittakaavassa suurimpia, voi olla järkevää aloittaa testit kaikilla vuorovaikutuksessa olleilla.

facebook julkaisuihin sitoutuneet

Nämä uudet vaihtoehdot avaavat mainostajalle uusia mahdollisuuksia ja haastavat ominaisuuksien luovaan käyttöön. Voit esimerkiksi tarjota alennuskoodin kaikille yksityisen viestin lähettäneille tai sivusi tallentaneille. Toisaalta voit myös sulkea näitä ryhmiä pois, jos haluat tavoittaa täysin uutta yleisöä.

Luo uusia kaksoisolentoja

Kun etsimme uusia henkilöitä myyntiputkeemme, ovat kaksoisolentokohderyhmät erittäin tehokas työkalu. Tämä ei ole mikään uusi ominaisuus, mutta uusista kohderyhmistä saamme uusia lähderyhmiä kaksoisolennoille. Voimme testata, toimiiko sivuillamme tuotetta etsineiden kaksoisolento paremmin kuin tuotteen ostoskoriin lisänneiden kaksoisolento.

Uudet kohdennusmahdollisuudet tarjoavat uusia lähderyhmiä kaksoisolentokohderyhmille.

Ostaneet ja mahdolliset asiakaslistat (esim. sähköpostilista) ovat usein parhaimpia lähderyhmiä kaksoisolennoille. Jos haluamme mainostaa vaikka blogia, voi muista vaihtoehdoista nousta voittaja. Lähderyhmän koko on kuitenkin hyvä olla yli tuhannessa, jotta Facebook saa luotua laadukkaan kaksoisolennon. Tietenkin pienemmän lähteetkin riittävät ja testaamalla voi selvittää niiden laadukkuutta.

Kampanjakokonaisuudet

Uusia ominaisuuksia kannattaa lähteä testaamaan, kunhan ne päivittyvät myös sinun mainostilillesi. Mahdollisuudet eivät kuitenkaan rajoitu yksittäisiin kampanjoihin, vaan voit myös yhdistää niitä keskenään.

Rakenna ostopolkua Facebookiin esimerkiksi seuraavasti:

  1. Aloita näyttämällä videotasi laajasti ostajien kaksoisolentoryhmälle tai kiinnostuksen kohteiden perusteella.
  2. Näytä videota 75% katsoneille saman aiheista blogia verkkosivuillasi.
  3. Näytä tiettyjä blogeja lukeneille ilmaisen pdf-oppaan mainosta.
  4. Kysy oppaan ladanneilta ja verkkosivuilla eniten aikaa viettäneiltä, tarvitsevatko he apua ja ohjaa heidät ottamaan yhteyttä yksityisviestillä (Facebook-mainoksesta voi suoraan ohjata kirjoittamaan viestiä Messenger-alustalle)

Oston jälkeen voit tehdä jälkimarkkinointia ja lisämyyntiä seuraavasti:

  1. Tee tykkäyskampanja ostaneille henkilöille
  2. Kysy tarvitsevatko ostaneet apua tuotteen käyttöönotossa (Ohjaa jälleen yksityisviesteihin eli Messengeriin)
  3. Näytä useita ostoja tehneille alennuskoodilla varustettua mainosta.

Yhteenveto

Facebookin mainosalusta kehittyy hurjaa vauhtia. Tähän kun yhdistetään Facebook-kaupat ja kehityksen suunta, heikompaa alkaa jo hirvittää. Kohderyhmien päivittyminen on odotettu muutos kaikille mainostajille ja kehitys ei varmasti lopu tähän. Facebook on onnistunut muuttumaan ja mukautumaan ajan saatossa todella hyvin ja tulevaisuus näyttää sille enemmän kuin valoisalta.

Jos haluat pysyä muutoksessa mukana, tilaa ihmeessä uutiskirjeemme. Emme spämmää sähköpostiasi, vaan saat kahdesti kuussa koosteen luetuimmista jutuista.