Hakukoneoptimointi ja sisältömarkkinointi kehittyvät koko ajan samaan suuntaan ja voisi sanoa, ettei kumpaakaan kannata tehdä ilman toista. Kuitenkin molempien markkinointitapojen tehokkuus ja sen selvittäminen on monella yrittäjällä ja markkinoijalla mielessä.

Molempien markkinoinnin taiteenlajien vaikutusta voidaan seurata Google Analyticsin avulla. Käydään läpi se, kuinka luot personoidun raportin Google Analyticsiin ja tarkistat sen avulla seuraavat asiat:

  1. Mikä sisältö tuo sivustollesi liikennettä hakukoneista
  2. Miten moni poistuu heti laskeutumissivulta
  3. Miten kauan sisällön kautta tulevat kävijät viihtyvät sivustollasi
  4. Kuinkan monta sivua tämän sisällön kautta saapuneet kävijät selaavat
  5. Miten sisältö lisää verkkosivustosi tavoitteiden määrää

 

Personoidut raportit (Custom Reports)

 

Rakentamalla personoidun raportin voit tarkastella orgaanista eli ilmaista hakuliikennettä Googlesta. Näin näet, mikä sivustosi sisältö saa hakuliikennettä.

Kirjaudu Google Analytics -tiliisi ja klikkaa ”Customization” nappia. Klikkaa ”New Custom Report” ja luo halutunlainen raportti.

 

Metric Groups

Seuraavaksi kohdasta ”Metric Groups” valitaan mitä tietoa raporttiin haluamme . Valitaan seuraavat:

  1. Sessions (paljonko kyseinen alasivu saa näyttökertoja)
  2. Bounce Rate (miten moni sivulle saapuva poistuu heti)
  3. Avg. Time on Page (kuinka kauan nämä kävijät viihtyvät sivuillasi)
  4. Pageviews (montako sivua nämä kävijät selaavat)
  5. Yhteydenotto (montako tulosta nämä sivut tuottavat)

Dimension Drilldowns

Haluamme tarkastella sivuja, joille kävijät ensimmäisenä saapuvat sivustollamme eli laskeutumissivuja. Valitaan siis ”Dimension Drilldowns” kohtaan ”Landing Page”.

Filters

Koska haluamme tutkia hakukoneoptimoinnin avulla saatavaa liikennettä, luodaan vielä filtteri, joka ottaa mukaan vain liikenteen, joka tulee ilmaiseksi Googlesta. Valitaan siis ”Source / Medium” kohdasta ”google / organic”.

Views

Raportti täytyy vielä sitoa johonkin Google Analytics -tilisi näkymään, josta se kerää datan. Valitsin itse meidän sivustomme kaksi perusnäkymää.

raportin-asetukset

Ennen tallentamista valmis raportti on kuvan mukainen. Kun painat ”Save”, pääset katsomaan personoidun raportin dataa.

Valmiin raportin tulkitseminen

Kun raportti on luotu, pystyt tarkastelemaan valittuja tietoja laskeutumissivuittain.

Orgaaninen hakuliikenne

Raportin analysointi

Saimme haluamamme datan raportin muodossa eteemme, mutta mitä tästä datasta voimme päätellä?

Raportti näyttää osan verkkosivustomme www.digimarkkinointi.fi orgaanisesta liikenteestä, laskeutumis/aloitussivun perusteella. En halua tarkemmin paljastaa, mikä sisältö tuo meille paljon orgaanista liikennettä, mutta käydään läpi kolme ensimmäistä riviä numeroittain.

Rivi/Sivu 1.

  • Ensimmäisenä listassa on sivu, joka saa eniten ilmaista liikennettä.
  • Bounce rate on pieni, joten hakijat luultavasti löytävät etsimänsä.
  • Pageviews on 457, mikä on paljon suurempi kuin sessions. Tämä tarkoittaa, että ensimmäisen laskeutumissivun kautta tulevat kävijät liikkuvat muille alasivuille ja tutkivat sivustoamme paljon.

Rivi/Sivu 2.

  • Bounce rate on korkea 85,71%, joten sivulle tulijoista suurin osa poistuu klikkaamatta itseään syvemmälle sivustollamme. Tähän voi olla muutama syy:
    • He löytävät mitä etsivät, eikä ole tarvetta siirtyä syvemmälle sivustollamme
    • Sivu ei ole ollenkaan sitä mitä he etsivät ja he poistuvat välittömästi
  • Ehdottomasti tarkistamme sivuston ja lisäämme sinne ”lisää luettavaa samasta aiheesta” -linkkejä ja yritämme houkutella kävijät syvemmälle sivustossamme ja näin pienennämme bouncejen määrää.
  • Kuitenkin ne, jotka eivät poistu heti, viettävät sivustollamme yli 5 minuuttia.

Rivi/Sivu 3.

  • Jälleen melko korkea bounce rate. Toistetaan sivun 2 toimenpiteet ja tarkastetaan tilanne kuukauden kuluttua.

Yhteenveto

Ne sivut ja sisällöt, jotka keräävät eniten ilmaista liikennettä Googlesta, ovat ehdottomasti tarkastamisen arvoisia. Näitä muokkaamalla pystyt tehokkaasti lisäämään esimerkiksi yhteydenottojen määrää. Konversio-optimointi on yksi tehokkaimmista keinoista saada asiakas tekemään sivustolla se, mitä haluat hänen tekevän.

Jos bounce rate on korkea, sisältö ei ehkä vastaa odotuksia tai sitten et anna kävijälle seuraavaa askelta ja sivulta puuttuu toimintakehote.

Jos sivun kautta ei tule yhteydenottoja tai kauppaa, punnitse, tukeeko sen sisältö liiketoimintaasi? Vastaako se ihanneasiakkaasi ongelmiin? Jos vastaa ja silti kauppaa ei tule, kuinka helposti sivulta pääsee yhteydenottolomakkeeseesi tai ostamaan tuotteen verkkokaupastasi? Tarkasta myös, että olet tehnyt yhteydenottolomakkeesta sellaisen, ettei se karkoita asiakasta pois. Lue täältä, millainen oikeaoppisen yhteydenottolomakkeen kuuluu olla, ettet menetä liidejä.

Haluatko tuloksia hakukoneoptimoinnilla? Siinä tapauksessa:

Katso täältä, millaisiin tuloksiin yhteydenottosi meihin voi johtaa