Ensin oli mobile first ja nyt siitä on tulossa video first. Seuraatpa sitten Facebook-syötteen muutosta tai Youtuben käyttäjämääriä, niin et voi olla huomaamatta, miten video on kaikkialla. Onhan Forbesin mukaan 74% verkon liikenteestä videosisältöä. Siksi myös markkinointi isossa kuvassa siirtää panostuksiaan videon tuottamiseen. Animoton tutkimuksen mukaan kuluttajat katsovat tuotteesta videon 4 kertaa mieluummin kuin lukevat siitä.

Millaista yritysten videosisällön pitäisi siis olla, jotta se sitouttaa katsojansa? Sitouttaminen heti videon alussa on hyvin tärkeää, koska vain katsotulla videolla on vaikutusta katsojaan. Listasin tähän blogitekstiin muutaman perusasian, jotka tehostavat videoon sitoutumista ja helpottavat videon suunnittelua.

Mene nopeasti asiaan

Sinulla on vain muutama sekunti aikaa pysäyttää katsoja. Tämä pätee varsinkin silloin, kun käytät videota sosiaalisen median kanavissa, koska videosi ilmestyy asiakkaan eteen tämän pyytämättä. Heti alussa tulee tapahtua jotain kiinnostavaa, jotta syötettä selaava ihminen pysähtyy. Kerro esimerkiksi, mitä katsoja tulee videosta saamaan.

Viime aikoina ovat yleistyneet ns. jaetun kuvan videot. Niissä henkilö kertoo kuvan toisessa osassa tuotteesta, kun toisessa osassa kuvaa näytetään varsinaista tuotetta tai palvelua. Näin saat kaksi konkreettista pysäyttävää asiaa ruudulle yhtä aikaa. Tämä nopeuttaa informaation välitystä, mikä taas parantaa huomattavasti mahdollisuuksia siihen, että ihminen sitoutuu videoosi. Kun peukalo skrollaa sivustoa alaspäin, on edelleenkin kyse vain sekunneista, jonka aikana ihminen pitää saada tajuamaan videosi arvo.

Panosta siis videosi alkuun!

Ohjaa katsoja Teaserin kautta varsinaiseen videoon

Jos teet pidemmän videon, joka vaatii asiakkaalta syvempää paneutumista, suosittelen teaserin kokeilemista. Teaser on siis lyhyt, noin kymmenen sekunnin video. Se kertoo, mikä varsinaisessa sisällössä on arvokasta ja tärkeää ja miksi se kannattaa katsoa. Varsinkin kun teet jatkuvasti suosiotaan kasvattavia dokumentaarisia yritysvideoita, teaser auttaa katsojaa ymmärtämään videon merkityksen paremmin ja näin sitoutumaan videoosi todennäköisemmin.

Lisäksi teaserin markkinoiminen on helpompaa; saat suuren joukon ihmisiä katsomaan nopealeikkauksista videota, joka lopulta ohjaa varsinaiseen sisältöösi.

Teaserin tekeminen onnistuu videota tuottavilta yrityksiltä kyllä helposti, jos asiakas sellaisen osaa pyytää.

Näytä konteksti

Ihmisiä kiinnostavat videot, joissa on heille jotain tuttua. Mieti vaikka seuraavaa. Jos silmiesi eteen tulee video, jossa näet kotikaupunkisi, tutun puiston tai muun läheisen objektin, niin kiinnostut sisällöstä huomattavasti enemmän. Verrattuna siis siihen, että videolla näkyisi tuntemattomia paikkoja. Se johtuu siitä, että meitä ihmisiä kiinnostaa meille tutut ja meidän lähellämme tapahtuvat asiat. Tuo konteksti siis selkeästi esiin, jos olet kohdentanut videon ja haluat sitouttaa katsojan! Varsinkin Facebook on alustana tehnyt kohdentamisen niin helpoksi, että alueelliset tunnettavuudet kannattaa käyttää hyödyksi.

Testaa alku

Editoijan on helppo tehdä videostasi useampia eri versioita. On järkevää testata videoita erilaisilla lähdöillä ja saateteksteillä, ennen kuin laittaa kaikki markkinointieurot peliin. Olemme videotesteissämme huomanneet monesti, kuinka pienetkin erot alussa vaikuttavat videon läpimenoprosenttiin. Esimerkiksi haastatteluissa on helppo testata, aloittaako asiasta vai henkilön esittelystä. Tämä tapahtuu vielä helposti leikkauspöydällä.

Muutamia selkeitä testauksia ovat:

  • Tekstialku (Ruudun kokoinen teksti aiheesta)
  • Vastaus ensimmäisenä (Kerro mistä videosi kertoo)
  • Henkilöesittely (Kuka puhuu. Henkilösitoutuminen)
  • Jaettu ruutu

Muista että sinun tarvitsee vaihtaa vain videon ensimmäistä kohtausta ja katsoa tehot analytiikasta Facebookin tai Googlen mainosalustoilla.

Luo säännöllisesti uutta sisältöä

Se, että videota kulutetaan paljon, tarkoittaa myös että se vanhenee nopeasti. Olet varmaan huomannut, kuinka työlästä on pitää kaikki yrityksen kanavat päivitettyinä ja ajantasaisina. Sisällön suunnittelusta on tullut monen markkinointijohtajan työllistävimpiä tehtäviä. Videosisältöösi en nyt ottanut enempää kantaa, koska niihin on omat kirjoituksemme blogissamme. Lue miten brändi-identiteettiä voi vahvistaa videolla.

Sisältösuunnittelussa – oli kyse sitten video- tai tekstisisällöistä – kannattaa panostaa strategiaan ja ostajapersoonien määrittelyyn, koska niiden avulla saat viestisi kohdennettua oikealle kohderyhmälle ja riittävän usein. Ota yhteyttä, jos kaipaat apua sisältösuunnitteluun tai videotuotantoon!

 

Ota yhteyttä