Facebook-mainonta ei ole enää uusi juttu ja mainosalustakin on kehittynyt huomattavasti ensimmäisistä versioista. Kuten muussakin digitaalisessa mainonnassa myös Facebook-mainonnassa tuloksia voidaan mitata erittäin monipuolisesti. Tarkat tulokset mahdollistavat samalla mainonnan testaamisen ja optimoinnin, jolla pyritään käytännössä mainosbudjetin tehokkaampaan hyödyntämiseen. Tässä kirjoituksessa tarkastellaan, mitä kaikkea Facebook-mainonnassa voi ja kannattaa testata.

Miksi testata?

Vaikka mainonnan tehostaminen ja jatkuva kehittäminen on tuttu periaate monelle, hyvin usein suuriakin Facebook-kampanjoita tehdään ilman minkäänlaista testausta. Testaamattomuus voi johtua siitä, että se nähdään ajan tai rahan hukkana, mitä se ei ole. Tietenkään testaamisen tulokset eivät synny hetkessä, vaan edessä on jatkuva oppimisen ja kehittämisen prosessi.

Jotta Facebook-mainoksia voi testata tehokkaasti, tulee luonnollisesti työkalut olla hallinnassa. Usein testaamattomuus johtuukin kokemuksen puutteesta. Mikäli Business Manager ja Power Editor eivät vielä tunnu mukavilta käyttää, on vain rohkeasti haettava lisää kokemusta kokeilemisen kautta.

Facebook Power Editor esimerkiksi mahdollistaa kampanjoiden, mainosjoukkojen ja mainosten kätevän kopioimisen ja muokkaamisen, mikä on testaamien kannalta olennaista. Voit tarvittaessa jopa käsitellä ja syöttää tietoja kootusti .csv-tiedostona.

Kampanjatavoitteen testaaminen

Ensimmäisenä on tietenkin määriteltävä tavoite kampanjalle ja sen mukaan lähdettävä testaamaan Facebookin tarjoamia tavoitteita. Onneksi vaihtoehdot ovat varsin selkeät ja rajatut. Alkuun monelle riittää sivujulkaisuun sitoutuminen, mikä on näkyvyyden kannalta hyvä tavoite. Linkkijulkaisuissa taas sivustoklikkaukset ovat haluttuja.

Kun päästään tasolle, jolla verkkosivulla mitataan konversioita, voi olla jo hieman epäselvää, kannattaako Facebook-mainonta optimoida sivustoklikkausten vai konversioiden perusteella. Tässä syntyykin hyvä kohta testaukselle. Luo siis kaksi muuten identtistä kampanjaa eri kampanjatavoitteella ja pyöräytä niitä päivä tai kaksi. Tarkastele, millä hintaa toivottu tavoite täyttyy eri kampanjamuodoilla.

Mainoksen hinnoittelun testaaminen

Hinnoittelusta löytyykin paljon testattavaa, sillä vaihtoehtoja ja yhdistelmiä on useita. Yksinkertaistetusti voit optimoida kampanja konversioiden tai näyttökertojen perusteella ja antaa Facebookin määrittää hintatarjous, jolla osallistut mainosten väliseen huutokauppaan tai tehdä sen itse.

Selkeää voittajaa ei tässäkään vaiheessa ole, vaikka sitä usein kysytäänkin. Tämän takia kampanjan sisälle onkin hyvä luoda mainosjoukot, joilla testata eri yhdistelmiä. Facebook myös muutti hiljattain mainosten hinnoittelu- sekä optimointivaihtoehtoja ja muutoksista voi lukea tarkemmin täältä.

Aikataulutuksen testaaminen

Mainoksen näytöt voi rajata myös viikonpäivien ja kellonaikojen mukaan. Joillain aloilla tämä voi olla jatkuvaa näyttämistä luontevampaa, mutta tässäkin on testaamisen paikka. Tämä ei välttämättä ole ensimmäinen asia, mitä kannattaa testata, mutta kokemuksen karttuessa vähintäänkin hyvää harjoitusta.

Mainosversioiden testaaminen

Kenties merkittävin vaikutus on luonnollisesti mainoksella itsellään. Lähtökohtaisesti kannattaa valita julkaisutyyppi kampanjan tavoitteen mukaisesti. Toisin sanoen on luontevaa käyttää sitouttamiseen kuvia ja videoita ja verkkosivuille ohjaamiseen linkkejä ja karusellejä. Mutta mikäli sinulla sattuu olemaan video, jonka uskot kannustavan linkin klikkaamiseen, kannattaa sitä tietenkin testata.

Julkaisun sisältöä kannattaa etenkin testata. Valitse kaksi tai kolme julkaisutekstiä sekä parhaat kuvat jotka sopivat mainoksen aiheeseen. Tee jokaiselle yhdistelmälle oma versionsa ja näytä niitä yhtä aikaa. Kun huomaat jonkin suoriutuvan muita paremmin jatka sillä. Käytännön läheisemmän esimerkin löydät täältä. Mainonnalla voi näin etsiä toimivimma version vaihtoehdoista, minkä jälkeen sen voi julkaista myös Facebook-sivulla.

Useat testiversiot kuitenkin vaativat myös budjetilta enemmän, ja pienen budjetin testaukset eivät juuri osoita mitään. Mikäli siis päiväbudjettisi on viiden euron luokkaa, ei julkaisun sisällön testaamisesta ole juurikaan hyötyä. Jos tämä on tilanteesi, katso tarkemmin, miten voit kehittää Facebook-julkaisujesi laatua.

Mainospaikkojen testaaminen

Mainospaikat kannattaa testata ja useasti mainostajilla onkin suosikkisijoittelunsa Facebook-mainoksille. Instagramin mukaantulo mukavasti sotkee pakkaa, mutta on tietenkin toivottu uudistus. Pöytäkoneen oikea sarake saattaa olla klikkauksiltaan muita jäljessä, mutta senmukainen voi olla myös hinta. Kannattaakin tuomita sijoittelu vasta konversiokohtaisen hinnan perusteella.

Kohderyhmien testaaminen

Facebook-mainosten kohdentamisesta olemme kirjoittaneet useampaan otteeseen ja kohdennusalustakin on saanut ajan saatossa useita päivityksiä. Kohderyhmistä tehokkaimpia ovat usein verkkosivuilla vierailleet ja kaksoisolentoryhmät. Kaksoisolentokohderyhmien lähderyhmät ja tiettyjen verkkosivun osien välillä voi testaaminen olla kohdallaan. Eteen saattaa kuitenkin tulla tilanne, jossa nämä ryhmät ovat liian tarkkoja ja niitten kautta ei tavoiteta enää uusia henkilöitä. Tällöin joudutaan turvautumaan kiinnostuksen kohteisiin ja yleisiin kohdennuksiin. Testaamalla kiinnostuksen kohteita saadaan myös tietoa kohderyhmän käyttäytymisestä. Kampanjan tuloksista näkee hyvin millainen ikä- ja sukupuolijakauma on vastannut mainontaan parhaiten.

Yhteenveto

Testaaminen on jatkuvaa toimintaa, joka pitäisi olla osa kaikkea markkinointia. Tiedon karttuessa tunnetaan myös asiakkaat ja heidän käyttäytymisensä paremmin. Tietenkin kaikkien mainosalustojen ja työkalujen sujuvaa käyttöä ei voi vaatia yhdeltä henkilöltä. Jos työpanoksesi on paremmassa käytössä jossain muissa tehtävissä, kannattaa vastuu testaamisesta siirtää sellaiselle henkilölle, joka pystyy tekemään sen tehokkaasti. Taustalla on kuitenkin jatkuvan kehityksen periaate, jonka digitaaliset kanavat mahdollistavat poikkeuksellisen hyvin.

Jos tarvitset apua Facebook- ja Instagram-mainosten tai digitaalisen markkinoinnin kokonaisuuden kanssa, voimme varmasti olla avuksi. Ota siis rohkeasti yhteyttä, niin pistetään digitaaliset kanavasi kuntoon

Vastaa