Google on pitkään puhunut mobiilin tärkeydestä ja nyt Google yhtenäistä mobiilin ja pöytäkoneen hakutulossivun. Hakutulossivu muuttui samalla mobiilikäytettävämmäksi. Ennen muutosta pöytäkoneella hakiessa Google tarjoaa 11 mainosta, kolme mainosta orgaanisten hakutulosten yläpuolella ja kahdeksan mainosta oikeassa sivupalkissa. Puhelimella hakiessa oikean sivupalkin mainoksia ei kuitenkaan näytetty ollenkaan.

22.2.2016 Google muutti pöytäkoneiden hakutulossivun samanlaiseksi kuin mobiilissa ja nyt orgaanisten hakutulosten (oikeiden hakutulosten) yläpuolella näkyy neljä mainosta, sivupalkissa ei yhtään ja hakutulosten alapuolella 3 mainosta. Yhteensä mainoksia hakutuloksiin tulee siis maksimissaan seitsemän.

Googlen mukaan tämä parantaa käytettävyyttä ja tarjoaa enemmän arvoa mainostajille korkean ostotarkoituksen omaavissa hauissa, kuten ”Google adwords hinta”.

Miksi Google teki muutoksen?

Maaliskuussa 2015, mobiililaitteilla tehtyjen Google hakujen määrä ohitti pöytäkoneilla tehtyjen hakujen määrän. Mobiilissa pystyttiin tarjoamaan vain kolme mainosta, koska sivupalkin mainokset eivät näkyneet.

Aikaisemmin Google yhdisti mobiili- ja peruskampanjat AdWordsissä, minkä vuoksi on hankalampaa optimoida Google Adwords -mainostiliä erikseen sekä mobiilille hakutulossivulle, että pöytäkoneen hakutulossivulle. Nyt mainoksen sijainti paikalla 4 tarkoittaa samaa pöytäkoneella ja mobiilissa. Varmasti myös yksi mainospaikka orgaanisten tulosten yläpuolella tulee lisäämään Googlen kassavirtaa.

On siis sekä mainostajien, että Googlen etu, kun hakutulossivulla on enemmän mainoksia näytettäväksi mobiilissa.

Miten neljän mainoksen muutos vaikuttaa?

Mainosten määrä

Mainosten kokonaismäärä putosi yhdestätoista seitsemään kappaleeseen. Tämä tekee kilpailusta kovemman, harvempi mainostaja pääsee etusivulle.

Kuitenkin perusmatematiikalla voidaan päätellä, että jos hakujen määrä pysyy samana, saavat jäljellä olevat mainokset enemmän klikkauksia, koska niitä on vähemmän. Klikkausprosentit tulevat siis nousemaan.

Klikkausprosentti

Hakutulosten yläpuolella on nyt yksi mainos enemmän, mikä tarkoittaa, että kokonaisuutena mainokset saavat enemmän näkyvyyttä ja klikkauksia.

Toisaalta taas kuitenkin tästä hakutulosten yläpuolisten mainosten klikkausten kokonaismäärästä kilpailee yksi mainos enemmän, joten kokonaisuutena mainokset saavat enemmän klikkauksia, kun taas yksittäinen mainos hakutulosten yläpuolella saa niistä pienemmän osan.

Sivun alalaidan mainokset puolestaan ovat saaneet Googlen testeissä (Vuonna 2011) korkeamman klikkausprosentin, kuin oikean sivupalkin mainokset.

Mainosten viemä tila

Neljä mainosta orgaanisten hakutulosten yläpuolella pudottaa normaaleja hakutuloksia pykälän kauemmaksi sivuston yläreunasta. Tämä lisää myös mainoslaajennusten viemää tilaa Googlen hakutulossivulta, koska nyt laajennuksia voi olla neljällä mainoksella kolmen sijaan.

Testeissä huomattiin myös se, että jos pöytäkoneella tekee haun, jossa on neljä mainosta ja Googlen knowledge graph https://en.wikipedia.org/wiki/Knowledge_Graph, ei sivun yläosassa (above the fold) näy yhtään orgaanista tulosta. Tämän pitäisi vaikuttaa negatiivisesti orgaaniseen liikenteeseen.

Miten käy klikkaushinnoille?

Tähän ei vielä suoraa vastausta pysty antamaan vaan asia selviää ajan kanssa.

Pelkästään kysynnän ja tarjonnan lain vuoksi vähempi määrä mainospaikkoja tarkoittaa kovempaa kilpailua, minkä puolestaan pitäisi huutokaupoissa normaalisti nostaa hintoja.

Optmyzerin Frederick Vallaeys on sitä mieltä, että klikkaushinnat eivät nouse.

Hän perustelee tätä sanomalla, että sijoilla 8-11 olevilla mainostajilla on ongelmia konversion ja hinnoittelun kanssa ja näin heillä ei ole varaa maksaa klikkauksista enempää.

Toinen peruste on se, että klikkausprosentti (CTR) on suurin vaikuttava tekijä laatupisteisiin, mitkä puolestaan suoraan vaikuttavat klikkaushintoihin. Kun mainoksia on vähemmän, jokaisen mainoksen klikkausprosentti ja näin myös laatupisteet nousevat ja näin klikkaushinnat pitäisi jopa hieman laskea. Tämän näyttää aika ja se miten nopeasti Google normalisoi sijaintien suhteelliset klikkausprosentit.

Yhteenveto

Näin adwords-ammattilaisen näkökulmasta muutos on hyvä, laatupisteiden ja mainossijoitusten merkitys kasvaa, mikä vaatii jatkuvaa kampanjan optimointia.

Hoitamaton adwords-tili on entistä pahempi rahasyöppö.

Myös se, että käyttöliitymä mobiilissa ja pöytäkoneessa yhtenäistyy, on hyvä asia, mobiili on nykypäivää ja sen unohtaminen on jälleen hankalampaa ja bisnekselle tuhoisampaa.

Jos haluat tietää lisää Google adwordsistä, lataa ilmainen ostajan oppaamme, niin et päädy ostamaan sikaa säkissä.