Tekoälyn ja automaation rooli Google Ads -mainonnassa kasvaa hurjan kovaa vauhtia. Google kehittää omia työkalujaan ja automaattisia bidaus-mallejaan, minkä lisäksi törmäämme toistuvasti uusiin kolmannen osapuolen työkaluihin, jotka ajavat tätä samaa asiaa. Ne ovat tulleet jo jäädäkseen ja ovat osa meidän päivittäistä työtämme, mutta tulevaisuudessa niiden merkitys varmasti vain kasvaa ja kasvaa.
No, miten käy asiantuntijan roolin? Ottavatko robotit vallan? Eivät ota. Tulevaisuudessa Google Ads -mainonta on asiantuntijan ja tekoälyn sekä automaation hienoa ja sulavaa yhteistyötä, jotka tukevat toinen toistaan ja auttavat meitä paremman lopputuloksen saavuttamisessa. Tekoäly havaitsee asioita suuren datamäärän seasta helpommin, kuin ihmissilmä ja lopullisessa päätöksenteossa ihmisen harkintakyky ja tekoälyn mahdollistavat ratkaisut ovat voittava yhdistelmä.
MRACE-malli markkinoinnin viitekehyksenä ja osana Google Ads -mainontaa
MRACE-malli on markkinoinnin viitekehys, jota me Suomen Digimarkkinoinnilla käytämme varmistaaksemme sen, että digikanavat toimivat yhtenäisesti toisiaan tukien. Alla lyhyesti kerrottuna mitä tämä tarkoittaa. Aiheesta voit lukea enemmän täältä.
R = Reach = ensiksi meidän täytyy tavoittaa potentiaaliset asiakkaamme markkinoinnin avulla.
A = Act = kun tavoitamme potentiaalisia asiakkaitamme, haluamme heidän tekevän sivustollamme tunnistettavia toimenpiteitä, kuten lukemaan useita blogeja kerralla. Näin tiedämme, että Reach-vaiheessa tavoitettu yleisö on meille relevanttia, ja että meidän kannattaa jatkaa samalla tapaa.
C = Convert = mitä enemmän saamme asiakkaan tekemään toimintoja sivuillamme Act-vaiheessa, sitä todennäköisemmin kävijä konvertoituu, eli muuttuu liidiksi, kokeilutilaajaksi tai pyytää tarjouksen. Verkkokaupassa tämä tarkoittaa yksinkertaisesti kaupan syntymistä ja muissa tapauksissa esimerkiksi yhteydenottolomakkeen täyttämistä.
E = Engage = liiketoiminta kasvaa vasta korkean asiakaspidon avulla, minkä takia asiakkaat tulee sitouttaa markkinoinnin avulla yritykseen.
M = Measurement = jokaisen vaiheen toimivuutta tulee mitata. Vain mittaamisen avulla voimme tunnistaa markkinoinnin heikot kohdat ja kehittää niitä.
Google Ads -mainonnalla voimme vaikuttaa erityisesti Reach- ja Convert-vaiheisiin. Seuraavana käymme läpi, kuinka tekoäly ja automaatio auttavat meitä tavoittamaan useampia asiakkaita ja saamaan useamman heistä ostamaan.
Tekoäly ja automaatio tukemassa MRACE-mallia Google Ads -mainonnassa
Kuten aikaisemmin kävimme läpi niin tekoäly ja automaatio ovat tärkeä ja jokapäiväinen osa tehokkasta Google Ads -mainontaa. Seuraavana avaan muutaman esimerkin, millaisia työkaluja Google on tuonut meille ja miten ne auttavat meitä tavoittamaan useampia asiakkaita ja kääntämään useamman heistä maksaviksi asiakkaiksi asti.
Googlen automaattiset hintatarjousstrategiat
Googlen automaattisilla hintatarjousstrategioilla löydämme automaattisesti parhaimman hintatarjouksen hauille, jotka todennäköisimmin tuovat halutun konversion. Google käyttää parhaan klikkihinnan selvittämiseksi koneoppimista, algoritmeja ja esimerkiksi erilaisia maantieteellisiä sijainteja. Esimerkkejä automaattisista hintatarjousstrategioista ovat Target CPA, Target ROAS, Maximize conversions, Enhanced CPC jne.
Tekoälyn määräämien automaattiset hintatarjousten etuna ihmiseen on se, että tekoäly pystyy käymään läpi massiivisen määrän dataa, joihin se perustaa hintatarjoukset. Asiantuntija ei pysty ikinä käsittelemään sellaista määrää dataa.
Tekoälyyn pohjautuva hintatarjousstrategia ei suinkaan ole aina oikea vaihtoehto. Jos datamäärä tai konversiomäärä on liian pientä, niin silloin kannattaa turvautua manuaaliseen hintatarjoukseen. Liian pienille verkkosivuille automaattiset hintatarjousstrategiat voivat olla jopa mahdottomia tai ne ajavat mainontaa täysin väärään suuntaan. Erityisesti Suomen hakuvolyymeillä tämä on monesti ongelma.
Jos haluat oppia lisää tekoälyyn pohjautuvista hintatarjousstrategioista, niin käy lukemassa tämä blogi.
Responsiiviset mainostekstit
Responsiivinen hakumainos on tekstimainos, joka mukautuu automaattisesti potentiaalisen asiakkaan mukaan ja näyttää tälle osuvimman mainosversion. Responsiivisissa mainosteksteissä tekstikenttiin kirjoitetaan useampia mainosversioita, joista Googlen tekoäly valitsee parhaan henkilön hakuun perustuen. Näin voimme varmistua, että oikeanlainen mainosteksti kohdistuu aina oikealla ihmiselle. Tällöin parannamme halutun konversion tai muun toimenpiteen tapahtumista verkkosivuilla.
Vaikka responsiiviset mainostekstit personoivat mainontaa todella hyvin, niin ne eivät kuitenkaan ratkaise kaikkia mainonnan ongelmia. Yhtä lailla esimerkiksi avainsanojen ja laskeutumissivujen täytyy olla kunnossa. Iiro kirjoitti aiheesta jo aikaisemmin hienon blogin, joka on luettavissa täältä.
Tässä tapauksessa tekoäly ei myöskään pysty tekemään kaikkea itse, vaan se tarvitsee asiantuntijan kaverikseen. Esimerkiksi erilaisten mainoscopyjen kirjoittaminen erilaisille ostajapersoonille on asiantuntijan vastuulla ja ilman niitä ei ole mahdollista saada aikaan tehokasta mainontaa responsiivisilla mainosteksteillä.
Responsiivisillä mainosteksteillä on siis suuri rooli siinä, että henkilö klikkaa itsensä sivustollesi.
Tekoälyyn pohjautuvat kohdistustavat
Display-mainoksissa kuulemme usein asiakkaiden kokeneen seuraavaa ongelmaa. Asiakkaalle on tehty isolla rahalla hyvät ja puhuttelevat mainokset. Mainonnan käynnistyessä näyttää, että näyttökerrat nousevat uusiin mittakaavoihin. Vaikka näyttökertojen määrät ovat huikeita, niin tulokset jäävät silti erittäin vaisuiksi. Mainoksia on ammuttu joka paikkaan kuin haulikolla ja ihmiset, jotka mainosten uhreiksi jäävät, eivät ole ollenkaan potentiaalista asiakaskuntaasi.
Onneksi Google on kehittänyt meille tehokkaat tekoälypohjaiset kohdistustavat, joiden avulla pystymme kohdentamaan hienot mainoksesi aina oikeille yleisöille.
Esimerkkejä tälläisistä kohdistustavoista ovat Custom Affinity -, In-Market-, Custom Intent-, ja Smart Display – yleisöt. MRACE-mallin Reach kohdan mukaisesti pystymme tavoittamaan potentiaalisia asiakkaita entistä kustannustehokkaammin. Jos teemme Display-mainontaa uudelleenmarkkinointina lämpimille yleisöille, niin vaikutamme puolestaan Convert-vaiheeseen.
Lue lisää näistä yleisöistä tästä blogista.
Yhteenveto
Ihmisen ja tekoälyn yhteistyö ja merkitys Google Ads -mainonnassa tulee varmasti vain kasvamaan tulevaisuudessa. Myös uusien työkalujen syntyminen tulee jatkumaan niin Googlen kuin kolmansien osapuolien toimesta.
Tekoäly ja automaatio ovat väistämättä tulevaisuutta. Ne eivät syrjäytä asiantuntijan roolia markkinoinnissa, vaan ne muuttavat työmme luonnetta.
Automaatiota hyödyntämällä pystymme tekemään mahdollisimman tuloksekasta ja tehokasta mainontaa, joten jos et vielä ole kokeillut automaatiota tai tekoälypohjaisia ratkaisuja Google Ads -mainonnassa, niin suosittelen perehtymään niihin enemmän ja testaamaan pikimmiten.